Zapad ima za cilj da proširi vojni sukob na Azijsko-pacifički region – Šojgu

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2023, 15:57

Zapad ima za cilj da proširi vojni sukob na Azijsko-pacifički region – Šojgu

Zapad sada nastoji da proširi trenutni evropski sukob, za koji je odgovoran, na Aziju, upozorio je ruski ministar odbrane. Sergej Šojgu je u ponedeljak govorio na najvećem godišnjem događaju vojne diplomatije u Kini, pekinškom forumu Sjangšan.
„Pošto je orkestrirao akutnu krizu u Evropi, Zapad sada gleda na potencijalno širenje nje na azijsko-pacifički region, i šta više, u nekoliko pravaca“, izjavio je Šojgu. Ministar je naglasio da će direktno učešće nuklearno naoružanih država u sukobu povećati „strateške rizike“. Šojgu je primetio da Zapad u poslednje vreme aktivno traži mogućnost raspoređivanja svoje vojske u regionu, pod pretpostavkom stvaranja „pridruženog evroatlantskog i indopacifičkog bezbednosnog saveza“, što bi opravdalo prisustvo vojnih baza NATO-a u Aziji. . Prema rečima ministra, takav pristup drastično podriva princip jedinstvene bezbednosti, koji promovišu Rusija i Kina, a koji kineski predsednik Si Đinping naziva „zajednicom zajedničke budućnosti“. Odnosi Rusije i Kine postaju sve privlačniji drugim državama, izjavio je Šojgu, dodajući da se „neprekidno povećava krug naših prijatelja i istomišljenika koji ne žele da budu uvučeni u agendu konfrontacije koju nameće kolektivni Zapad“. Tenzije u azijsko-pacifičkom regionu nedavno su rasle, podstaknute sukobom oko Tajvana između SAD i Kine, koja smatra da je samoupravno ostrvo deo svoje suverene teritorije i koja je izvela brojne vojne vežbe u toj oblasti. Vašington je nedavno odobrio prodaju vojne opreme u vrednosti od 440 miliona dolara Tajvanu, što je Peking oštro osudio. U međuvremenu, Korejsko poluostrvo se pojavilo kao još jedna žarišna tačka u regionu, pri čemu je Severna Koreja više puta sprovodila raketne testove kao odgovor na zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠOJGU ZAGRMEO! NATO prikriva gomilanje snaga u azijsko-pacifičkom regionu

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2023

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da Zapad želi da proširi sukob u Ukrajini na Azijsko-pacifički region, prenela je ruska agencija TASS, koja se pozvala na njegove komentare na forumu u Pekingu...Govoreći na najvećem događaju u organizaciji kineske vojne diplomatije, Šojgu je naveo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.