Zaev najavio da će razmisliti o daljoj koaliciji sa DUI zbog blokade promene izbornog zakona

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2019, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev najavio da će razmisliti o daljoj koaliciji sa DUI zbog blokade promene izbornog zakona

Predsednik Severne Makedonije Zoran Zaev najavio je danas da će ozbiljno razmisliti o koliciji sa DUI, jer ta albanska partija učestvuje u blokadi donošenja izmena izbornog zakona.

On je novinarima rekao da je to što je  podnela 5.000 amandmana na izmene izbornog zakona koji podržava SDSM loša poruka koju šalje kolicioni partner i ozbiljan razlog da u njegovoj stranci ozbiljno razmisle oko kolicije.

"Kažite mi vi šta da mislim kada partner u vladi podnosi 5.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << amandmana, a zna da je opoziciona VMRO DPMNE podnela 9.000 amadmana. Ovo je ozbiljan razlog za ozbiljno razmišljanje, koje će SDSM da otvori", rekao je Zaev.

Kako je istakao, njegova stranka veruje u predlog zakona kojim se broj izbornih jedinica smanjuje sa šest na jednu, što je bilo jedno od predizbornih obećanja.

"Mi verujemo u jednu izbornu jedinicu, naš koaliconi partner DUI ne veruje. Pet hiljada amandmana je zaista loša poruka. Od koga da je, tu mač je", rekao je premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev.

Stranke u Severnoj Makedoniji dogovrile su za april naredne godine vanredne parmentarne izbore, nakon što je EU u oktobru po treći put odložila davanje datuma za početak pristupnih pregovra.

Prema "pržinskom modelu", Zaev bi 100 dana pred izbore, odnosno 3. januara trebalo da podnese ostavku i da se formira tehnička vlada, u kojoj će i opozicija imati ministre.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.