Izvor: B92, 15.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedinstvo oko Kosova

Beograd -- Predstavnici DS-a u Vladi Srbije nadaju se da će na sednici Skupštine biti usvojena rezolucija o kontinuitetu državne politike na Kosovu.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da činjenica da je predlog te rezolucije prva tačka o kojoj će poslanici raspravljati pokazuje kontinuitet i konsenzus oko državne politike i da se time jasno stavlja do znanja da će Srbija ući u EU sa Kosovom.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je od opozicionih stranaka dobila predlog rezolucije o Kosovu dan pošto je Vlada već uputila svoj tekst u proceduru.

Ona je naglasila da bi bilo dobro da se u vezi sa tom temom postigne konsenzus u parlamentu, ali se boji da će opozicija insistirati na svom tekstu rezolucije.

Komentarišući primedbe koje joj je ranije uputila opozicija da je sutrašnju sednicu zakazala bez konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa, ona je rekla da je sednicu zakazala po Poslovniku i da će, čim bude u mogućnosti, obaviti razgovor sa šefovima poslaničkih klubova, najkasnije neposredno pred početak zasedanja.

"Sednicu sam zakazala po Poslovniku, ali očekujem da je opozicija iskoristi i za izražavanje političkih opredeljenja. Ipak, nadam se da ćemo je završiti do kraja nedelje", rekla je ona.

"Kosovo nije partijsko pitanje"

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović odbacio je optužbe da Vladin predlog rezolucije o Kosovu ne odražava kontinuitet državne politike.

"Niko ko iskreno brine o Kosovu i Metohiji, ko iskreno želi da se rešavaju problemi Kosova i Metohije, ne bi trebalo da politizuje to pitanje", upozorio je Bogdanović i dodao da Kosovo ne sme da bude partijsko pitanje.

"Pitanje Kosova i Metohije mora da bude najbitnije pitanje, od nacionalnog i državnog interesa. Upotreba Kosova i Metohije u dnevnopolitičke svrhe može samo da šteti nama Srbima koji živimo na Kosovu i Metohiji", rekao je Bogdanović.

I šef diplomatije Vuk Jeremić apelovao je na sve stranke da usvoje predloženu rezoluciju o kontinuitetu državne politike prema Kosovu.

"Bazirali smo snagu naše politike na jedinstvu državne politike, ona mora biti očuvana bez obzira što se promenila vlast, jer sve one partije koje su je podržavale i danas su u parlamentu", rekao je on.

Samardžić: Rezolucija bez konsultacija

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić izjavio je da je ovo prvi put da se tako važan dokument donosi bez prethodnih konsultacija sa poslaničkim grupama u Skupštini Srbije, kao i da se po pitanju glavne teme, a to je odnos prema EULEKS-u, rezolucija "vrti kao mačka oko kaše".

Janjić: Politička igra

"Cela priča o kontinuitetu i jedinstvenoj politici prema Kosovu je bila lažna priča u odsustvu postojanja bilo kakve strategije", rekao je za Jutarnji dnevnik Radija B92 Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose.

"I dalje se nastavlja ta politička igra, DSS pokušava da pokaže da je on taj koji je branio Kosovo, a da, navodno, Tadićeva vlada pokušava da umekša stav prema EU. Problem je zašto Tadić pokušava da vodi neku politiku kontinuiteta kada nikakve politike nije bilo", rekao je Janjić.

On dodaje da je "i ovog puta rezolucija potpuno nepotrebna i da više služi da se kaže – druga strana je kriva".

"Tu imamo nekoliko stavova o kontinuitetu državne politike, o tome da SSP nije doveden u pitanje našim kritičkim stavom prema predlogu rekonfiguracije UNMIK-a", kaže on.

"Međutim, ključno pitanje, oko koga je došlo do razlaza u Vladi, a to je odnos prema EULEKS-u, toga nema u ovom predlogu rezolucije", rekao je Samardžić.

Oliver Ivanović ocenjuje za B92 da ovakav stav DSS iznosi u javnost jer želi da se profiliše kao opoziciona stranka. "Jedina želja koju DSS pokazuje u ovom trenutku je da dezavuiše svaku inicijativu vladajuće koalicije", kaže on.

"Po meni, to nema mnogo smisla jer su ovo potvrđeni stavovi koje je Vlada, vođena DSS-om, u više navrata ponudila Skupštini Srbije, koja je kroz rezolucije usvojila te stavove", navodi on.

"To u potpunosti demaskira stav DSS-a, koji je do sada za sličnu ili istu politiku tvrdio da je jedinstvena. Sada DSS ruši to jedinstvo iz čisto partijskih interesa", rekao je Ivanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.