Izvor: Blic, 14.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Neophodno usvojiti Rezoluciju o Kosovu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić apelovao je danas na sve stranke u parlamentu da usvoje Rezoluciju o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji. Ranije danas, potpredsednik DSS Slobodan Samardžić najavio je danas da ta stranka neće podržati Predlog rezolucije.

"Apelujem na stranke vlasti i opozicije da glasaju za rezoluciju apsolutnog i bez ikakvog pitanja potvrđenog kontinuiteta državne politike prema Kosovu", rekao je Jeremić gostujući u dnevniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << televizije "Pink".

Sednica na kojoj bi poslanici trebalo da se izjašnjavaju o toj rezoluciji zakazana je za sredu 16. juli, a na istoj sednici predviđena je i rasprava o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, kao i rasprava o energetskom sporazumu sa Rusijom.

Jeremić je kazao da politika Srbije prema Kosovu ostaje ista i da je od "najveće važnosti da postoji apsolutni kontunuitet i jedinstvo državne politike prema pokrajini".

Ministar je dodao je da se sastav stranaka u parlamentu promenio, ali ne i državna politika Srbije prema Kosovu.

"Bazirali smo snagu naše politike na jedinstvu državne politike, ona mora biti očuvana bez obzira što se promenila vlast, jer sve one partije koje su je podržavale i danas su u parlamentu", rekao je srpski ministar.

Jeremić je kazao da iako prema Akcionom planu vlasti u Srbiji ne treba da imaju kontaket sa najvišim predstavnicima onih zemalja koje su priznale Kosovo, izuzetak je učinjen danas na prijemu povodom nacionalnog praznika Francuske, jer je kako je rekao Jeremić, ta zemlja predsedavajuća EU.

DSS neće podržati Predlog rezolucije o Kosovu

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić najavio je danas da ta stranka neće podržati Predlog rezolucije Vlade Srbije o Kosovu, zato što se u dokumentu ne pominje misija Evropske unije "Euleks" i zato što tekst nije usaglašen sa svim poslaničkim grupama u Skupštini Srbije.

Samardžić je na konferenciji za novinare rekao da misija "Euleks" u osnovi ima za cilj nadgledanje sprovođenje plana Martija Ahtisarija na Kosovu i Metohiji, koji preporučuje nezavisnost za južnu srpsku pokrajinu.

On je dodao da, ako u Skupštini Srbije nema dvotrećinske većine za usvajanje tog dokumenta, onda to nije rezolucija o kontinuitetu državne politike na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, prethodne rezolucije o Kosovu su donošene uz saglasnost uglavnom svih poslaničkih grupa.

Samardžić je rekao da su upravo misija "Euleks" na Kosovu i Metohiji i njeno delovanje pitanje oko kojeg je došlo do razlaza u prethodnoj Vladi Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DSS neće podržati rezoluciju o Kosmetu i SSP

Izvor: RTS, 14.Jul.2008

Demokratska stranka Srbije neće podržati Predlog rezolucije Vlade Srbije o Kosovu, zato što se u dokumentu ne pominje misija "Euleks" i zato što tekst nije usaglašen sa svim poslaničkim grupama, rekao je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić. Upravo...

Nastavak na RTS...

Za jedinstvo oko Kosova

Izvor: B92, 15.Jul.2008, 02:37

Beograd -- Predstavnici DS-a u Vladi Srbije nadaju se da će na sednici Skupštine biti usvojena rezolucija o kontinuitetu državne politike na Kosovu... Potpredsednik Vlade Božidar Đelić kaže da činjenica da je predlog te rezolucije prva tačka o kojoj će poslanici raspravljati pokazuje kontinuitet...

Nastavak na B92...

DSS: Protiv vladine rezolucije

Izvor: Kurir, 15.Jul.2008

BEOGRAD - Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić izjavio je juče da poslanici te partije u parlamentu neće glasati za vladin Predlog rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu. Samardžić je ocenio da to neće biti rezolucija o kontinuitetu, već o diskontinuitetu državne politike prema...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.