Izvor: Blic, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Zoranove ubice očekujem najteže kazne

Očekujem da sudsko veće, koje treba da izrekne kazne optuženima za ubistvo moga muža, bude objektivno prilikom izricanja presude, da potvrdi princip nezavisnosti suda i odredi kazne primerene najtežim krivičnim delima u koje spada ubistvo premijera. Jer, moj muž nije ubijen kao fizičko lice nego kao predsednik Vlade, a naš Zakon za takva dela propisuje najteže kazne. Takođe, vrlo je važno da se potvrdi postojeća optužnica - kaže za „Blic" Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zoran Đinđića, koji je na današnji dan pre četiri godine ubijen u atentatu ispred zgrade Vlade Srbije.

Suđenje za ubistvo Zorana Đinđića traje već četvrtu godinu. Da li je to moglo brže da se završi i da li su mogle da budu izbegnute neke opstrukcije u procesu?

Tačno je da suđenje traje dugo, ali to je proces koji ima svoju dinamiku. Svedoci smo da je bilo mnogo opstrukcija od strane advokata okrivljenih. Nekome je u interesu da se sve to prolongira i odugovlači. Ali, ja verujem da će se sud izboriti sa opstrukcijama i doneti pravednu presudu. Problem je i to što još uvek nisu formirane razne sudske instance, poput vrhovnog apelacionog suda, sada samo Vrhovni sud Srbije odlučuje po žalbama okrivljenih. Taj pravni provizorijum nekome odgovara. Koristi se princip primene Zakona koji propisuje blaže kazne. U procesima za ubistvo Ivana Stambolića i Ibarske magistrale korišćene se pravne praznine kao procesne tehnike koje su dovele do toga da kazne budu blaže.

Verujete li da će presuda uskoro biti doneta ili očekujte dodatna odugovlačenja?

- Verujem da će presuda biti uskoro doneta. Suđenje će biti završeno, ali je pitanje da li ćemo, s obzirom na dužinu njegovog trajanja i tehnike koje se koriste, biti zadovoljni izrečenom presudom. Najvažnije je da se potvrdi postojeća optužnica.

Kako ocenjujete politiku koja se u Srbiji vodi u poslednje četiri godine, otkako je ubijen vaš muž? Da li se sprovodi njegova politička ideja?

Taj period je, uz manje oscilacije, period demokratije i reformi. To je potvrđeno i na poslednjim izborima, kada su građani pokazali da žele Srbiju u Evropskoj uniji. To ide nešto sporije, između ostalog i zato što se ne poštuju naši unutrašnji zakoni, poput Zakona o saradnji s Hagom. Obaveza nove vlade je da ukloni tu prepreku, a to su nam obećali i predstavnici stranaka koje treba da naprave vladu. To očekuju i građani jer je saradnja s Hagom, onoliko koliko to govore predstavnici međunarodne zajednice, uslov za integraciju u EU.

Očekujete li da će nova vlada biti formirana ili smo bliže novim izborima?

Optimista sam i verujem da ćemo dobiti novu vladu u skladu sa očekivanjima građana. Takođe, verujem da će se prilikom njenog formiranja poštovati osnovni principi demokratije i da će stranka koja je dobila najviše glasova u okviru demokratskog bloka, a to je DS, dobiti mesto premijera. Ukoliko budemo imali nove izbore, biću razočarana kao i drugi građani Srbije.

Bili ste nosilac liste DS na izborima, pa ipak niste izabrani za poslanika u parlamentu. Zbog čega?

Zbog porodičnih razloga. Poslanički mandat zahteva mnogo vremena i veliki angažman, a moja deca su još mala i ja sam im potrebna. Pristala sam da budem nosilac liste jer sam tako najbolje mogla da doprinesem Demokratskoj stranci, s obzirom na prezime koje nosim.

Da li vam je nuđeno ministarsko mesto i da li biste prihvatili neki angažman u Vladi Srbije?

Funkcije u Vladi, takođe, zahtevaju šire bavljenje politikom, a ja zbog dece ne mogu to da prihvatim. Možda za neku godinu to ne bi bilo toliko dramatično, ali sada su naše rane još uvek sveže.

Nedavno ste bili u Beču gde ste naišli na veoma dobar prijem. Imate li utisak da se politika vašeg muža više vrednuje vani nego u zemlji?

Kada su građani Srbije u pitanju, oni imaju poštovanje i nakon četiri godine ne zaboravljaju ono što je Zoran radio. U Beču su mi naši ljudi prilazili i oni su svesni šta je Srbija izgubila ubistvom Zorana Đinđića. S druge strane, politički akteri u Srbiji neće imati mnogo pohvala za svoje prethodnike jer moraju da zadrže prostor za sebe da bi bili bolji i uspešniji. To je pitanje odnosa prema nekome ko im je još uvek politički suparnik. Političari u Evropi su rasterećeni, Zoran im nije bio konkurencija, pa su puni hvale za njega.

U Beču o Đinđiću

U Beču sam bila na poziv Fonda „Bruno Krajski" koji je u saradnji sa Fondom „Dr Zoran Đinđić" organizovao forum posvećen razvoju Srbije. Ova dva fonda sarađuju već dve godine i tako čuvamo sećanje na moga muža. Razgovarala sam sa šeficom austrijske diplomatije Ursulom Plasnik i Volfgangom Petričem, koji je u UO Fonda „Bruno Krajski", a sastala sam se i sa predsednicom austrijskog parlamenta. Austrijska vlada će podržati Fond „Dr Zoran Đinđić" sa 150.000 evra, a takođe imamo i podršku nemačke vlade.

Danas polaganje venaca

Danas se navršavaju četiri godine od ubistva Zorana Đinđića. Ovim povodom, DS će danas organizovati finale nacionalnog takmičenja u besedništvu, a predstavnici stranke će obići Đinđićev grob i položiti vence. Premijer Vojislav Koštunica i članovi vlade položiće danas u 11 sati vence u dvorištu zgrade Vlade na mestu na kojem je Đinđić ubijen, a u 12.30 u dvorištu Vlade vence će položiti i članovi vlade čiji je premijer bio Zoran Đinđić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.