Izvor: S media, 22.Maj.2013, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAVRŠENI RAZGOVORI U BRISELU: Postignut okvirni dogovor o sprovođenju sporazuma

U Briselu trojni sastanak Ivice Dačića, Ketrin Ešton i Hašima Tačija, završen izlaskom Hašima Tačija iz zgrade u kojoj su održani pregovori.

"Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili su se o konkretnom tekstu plana za sprovodjenje sporazuma", izjavila je visoka predstavnica EU Ketrin

Ešton.

"U vezi s tim "oni (Dačić i Tači) će biti u kontaktu sa mnom do kraja nedelje", navela je u pisanoj izjavi Ketrin Ešton. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Dačić:

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras u Briselu da je postignut okvirni dogovor o sprovođenju aprilskog sporazuma između Beograda i Prištine, a o tekstu dogovora, koji obuhvata rokove i radnje koje treba obaviti u narednim mesecima, Vlada Srbije izjasniće se do kraja nedelje.

"Mogu da kažem da se došlo do teksta o kome će se izjasniti i Vlada Srbije i vlada u Prištini i taj tekst obuhvata rokove i radnje koje treba obaviti u narednim mesecima", rekao je Dačić novinarima po završetku dvodnevnih razgovora.

Dačić: U narednim nedeljama biće još rundi dijaloga na visokom nivou

Srpski premijer je kazao da će ovlašćenja predviđena za Zajednicu srpskih opština obavljati privremeno telo, sastavljeno od predstavnika četiri srpske opštine na severu, a da će Zajednica biti formirana nakon lokalnih izbora koji treba da se održe do kraja godine.

Dačić je rekao da dogovor o implementaciji obuhvata i pravosudne i bezbednose strukture u srpskim opštinama.

"Naš cilj je da niko ne ostane bez posla", izjavio je Dačić. Premijer je najavio da će u narednim nedeljama biti još rundi dijaloga na visokom nivou, ali o pitanjima koja nisu obuhvaćena današnjim dogovorom.

Tači: Dogovor koji je postignut u skladu sa potpisanim sporazumom

"Napravljen je plan aktivnosti u narednih šest meseci", rekao je kosovski premijer po izlasku iz zgrade.

On je kazao da je dogovor koji je postignut u skladu sa potpisanim sporazumom i dodao da još treba da ga potvrde ove vlade. Tači se zahvalio Eštonovoj na posredovanju. Srpska delegacija još nije izašla iz zgrade, javlja novinar B92.

Nakon što je trojni sastanak sinoć prekinut, dijalog je danas nastavljen oko 11.30 sati susretom predsednika vlade Srbije Ivice Dačića sa Ešton.

Ešton je sinoć saopštila da je zadovoljna tokom sinoćnje runde razgovora Beograda i Prištine.

"Veoma mi je drago što su premijeri Dačić i Tači nastavili razgovor o implementaciji sporazuma koji je postignut u aprilu", navedeno je u saopštenju za medije iz kabineta visoke predstavnice.

Ešton je navela da ne sumnja da su obe strane posvećene primeni sporazuma i da će se razgovori nastaviti danas.

Učesnici sastanka, koji je završen nešto posle 22 sata, nisu se obratili novinarima, osim kratke izjave premijera Srbije za britansku agenciju Rojters da su razgovori bili konstruktivni i da se nastavljaju danas.

Pre trojnog sastanka, Eštonova je imala bilateralne susrete sa Dačićem i Tačijem. Opširnije o sastanku čitajte OVDE.

(Tanjug)

Foto: EU/EEAS

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.