Vulin: Zločini su se ponavljali jer smo zaboravljali, niko nije hteo ni saučešće da nam ponudi!

Izvor: BKTV News, 07.Jul.2018, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Zločini su se ponavljali jer smo zaboravljali, niko nije hteo ni saučešće da nam ponudi!

Republika Srpska neće biti sama dokle god Srbiju vodi Aleksandar Vučić, biće branjena, čuvana i štićena i o njoj će se voditi računa, zato što Republika Srpska i svako ko u njoj živi to i zaslužuje.

To je izjavio danas u Bratuncu ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin na obeležavanju 26 godina od stradanja više od 3.500 podrinjskih Srba u Bratuncu i okolini.

Vulin je istakao da Srbi sami obeležavaju godišnjicu masakra, užasa i zločina i da niko iz >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << međunarodne zajednice nije hteo da dođe i pogne glavu pred nevinim žrtvama.

FOTO: Tanjug/MOS/Darimir Banda

''Još jednom niko nije hteo da nam ponudi bar saučešće ako već neće ili ne može da nam ponudi pravdu'', rekao je Vulin.

On je oslobađanje Nasera Orića i Atifa Dudakovića i drugih zločinaca označio strašnom porukom da je i pravda daleko od Srba.

''Na nama je da ne zaboravimo i ne smemo da zaboravimo. Zato što smo zaboravljali, zločini su se ponavljali i zločini su, nažalost, bili bez kazne, baš kao što su i danas'', naveo je Vulin.

FOTO: Tanjug/MOS/Darimir Banda

On je naglasio da Srbija hoće mir, stabilnost i sigurnost, kao i uspešnu Republiku Srbsku koja se razvija.

''Da bi to bilo moguće, moramo biti jedinstveni, moramo biti uvek zajedno kada je teško i kada je manje teško, moramo biti tu za svoj narod'', kazao je Vulin.

Ministar je nakon parastosa položio venac kod Spomen-krsta na gradskom groblju, a vence su položili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici državnih institucija, boračkih udruženja i građani.

FOTO: Tanjug/MOS/Darimir Banda

Tokom današnje posete Bratuncu ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je u Domu kulture prikazivanju dokumentarnog filma "Suza anđela", posvećenog Slobodanu Stojanoviću iz okoline Zvornika, koji je 1992. godine zverski ubijen kao 12-godišnji dečak.

Obraćajući se prisutnima koji su se okupili kako bi obeležili 26 godina od stradanja podrinjskih Srba, Vulin je rekao da narod ne sme da zaboravi niti da prestane da se seća svog bola.

"I danas smo sami, nad jamom nagnuti, sabrani oko grobova, sami u svom bolu i nema nikoga da požali, da zaplače, bar da kaže da razume koliko boli, da požali. Sami smo, decenije nakon masakra, zločina i zla, samo sa crnim maramama majki Bratunca, za kojima nema ko da plače", rekao je Vulin.

FOTO: Tanjug/MOS/Darimir Banda

Kazao je i da svakog jula pokušaju da nas nateraju da prihvatimo krivicu i svako zlo koje su oni činili, "kao opravdanu i pravednu kaznu ovom narodu, možda samo zato što je tu postojao".

"A drugog zla i druge krivice u srpskom narodu nema", poručio je Vulin, koji je u Bratuncu bio u svojstvu izaslanika predsednika Srbije i vrhovnog komandanta.

Kako je rekao, "tražili smo od svog naroda, ma kako teško bilo i u vremenima težim nego su ova, da razume i prihvati i tuđu muku i tuđu bol, a sada tražimo od svog naroda da ne zaboravi i da ne prestane da se seća svoje boli".

Kaže i da smo zaboravili Brod na Drini, zbog čega nas je sačekao Bratunac, zaboravili Jasenovac, a dočekala nas Oluja...

"Zato što smo zaboravili užase balista, dočekala nas je `98. i zločini OVK. Zato danas od vas i koji se sećate i koji se ne sećate, tražim da govorite, da govorite svojoj deci, da govorite tuđoj deci, da pričamo, da se sećamo i da budemo jedno, pa onda bar bol može da nas ujedini", poručio je ministar dodajući da traži od svih, ali i od sebe, da govorimo glasno i da ne dopustimo da svakog jula od našeg naroda prave genocidan i narod zla.

Postali smo, kaže, narod koji stalno nekome mora za nešto da se izvinjava i pravda, a njegov bol i njegove rane ne mora da pogleda baš niko.

"Tražim od vas da čuvate Republiku Srpsku, da se jasenovački genocid i bratunački užas više ne bi ponovili", poručio je i dodao da nemao pravo da dopustimo da nestane ono što je generacija hrabrih stvorila.

FOTO: Tanjug/MOS/Darimir Banda

"Srbi su je stvorili, najbolji među nama, Srbi mogu da je unište, najgori među nama i ne dajte nikada i ne pomislite ikada da Republiku Srpsku i Srbe u njoj može iko više da voli sa strane od vas samih", zaključo je.

U bratunačkom Domu kulture okupljenima se se obratili i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović, a najavljeno je podizanje memorijala u tom gradu u znak sećanja na podrinjske žrtve.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.