Vulin: Inicijativa o skidanju spomen-table šteti odnosima Srbije i Crne Gore

Izvor: Blic, 02.Jun.2015, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Inicijativa o skidanju spomen-table šteti odnosima Srbije i Crne Gore

Srpski ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas u Podgorici da su odnosi Srbije i Crne Gore veoma dobri i da svaka inicijativa, poput one koju zagovaraju crnogorski liberali o skidanju spomen-table sa ulaza u Stari grad Budve, postavljene u čast Srbima koji su tu poginuli, služi onima koji su protivnici takvih odnosa.

Upitan da prokomentariše inicijativu crnogorskih liberala o skidanju te table postavljene u čast poginulim Srbima pri oslobadjanju Budve u Prvom svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ratu, Vulin je rekao da nije stigao da o toj temi razgovara sa njegovimd omaćinima, ali da prenosi zabrinutost Vlade Srbije.

- Ako je ta tabla mogla da stoji od 1931. godine može da stoji još. Ne bih hteo da se takva inicijativa iskoristi za političke svrhe koje sigurno ne odgovaraju ni Srbiji ni Crnoj Gori - rekao je ministar Vulin, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Svaka ovakva inicijativa može da posluži onima koji su protivnici takvih odnosa.

- Vlada Srbije iskreno želi da odnosi izmedju naše dve zemlje budu što bolji i da se ti odnosi produbljuju. Zamolio bih predstavnike Vlade Crne Gore da iskoriste svoj autoritet i razgovaraju sa predstavnicima lokalne samouprave, u čijoj je ovo nadležnosti, da sećanje na srpsku vojsku koja je tih istorijskih dana sigurno donela slobodu, nije valjda Austrougarska bila predmet težnji naroda u Crnoj Gori, da ta tabla ostane, i da se istorijska sećanja na srpsku vojsku i zajednički život ni na koji način ne menjaju - istakao je on.

On je kazao da je kao ministar imao veliku čast da u Beogradu učestvuje u dodeljivanju ulice Peki Dapčeviću.

- Dapčević je učestvovao u oslobađanu Beograda. Da li je bio državljanin Crne Gore mene se u tom trenutku nije ni malo ticalo. On je bio komandant snaga koje su donele slobodu mom Beogradu. Voleo bih da se svi tako ponašamo - poručio je Vulin.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.