Ministri o izmeni Sporazuma o socijalnom osiguranju

Izvor: Studio B, 02.Jun.2015, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri o izmeni Sporazuma o socijalnom osiguranju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vulin i Zorica Kovačević, razgovarali su danas u Podgorici o izmeni Sporazuma o socijalnom osiguranju, delu koji se odnosi na vojne penzionere, zapošljavanju strana

Vulin i Kovačevićeva su najavili potisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma i protokola kojima će, kako je rekao srpski mnistar, biti regulisana međusobna prava.

"I do sada je dobar deo tih prava bio sprovođen >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i kad je u pitanju socijalno osiguranje i kada je u pitanju isplata penzija. Potrebno je da to pravno regulišemo, što je trebalo uraditi još 2005. godine. Na prvom mestu radi se o pitanju zdravstvenog osiguranja vojnih penzionera i isplata njihovih penzija, a tu je i smeštanje odgovarajućih osoba u odgovarajuće institucije uglavnom na prostoru Srbije", rekao je Vulin.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ministar je rekao da postoje osobe za čiju negu i brigu je potrebno obezbediti odgovarajuće institucije.

"U Crnoj Gori, i pored veoma razvijene socijalne zaštite, nema dovoljno kapaciteta u institucijama tog tipa", rekao je Vulin.

On se zahvalio ministarki Kovačević na razumevanju jer će se odredbe novog Zakona o zapošljavanju stranaca, po kojima je tržište rada u Crnoj Gori zaštićeno, ipak primenjivati od jeseni, čime je omogućeno da se značajan broj radnika iz Srbije zaposli u Crnoj Gori.

Najavljena je saradnja Nacionalne službe Srbije i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore jer prošle godine je u Crnoj Gori radilo preko 10.000 državljana Srbije a preko službi za zapošljavanje zaposleno je samo devet ljudi.

Dogovorena je intenzivnija saradnja fondova za penzijsko-invalidsko osiguranje dve zemlje i najavljeno potpisivanje sporazuma koji će omogućiti elektronski razmenu podataka kako korisnici ne bi morali da zbog jedne potvrde putuju u drugu državu. "Ovo su životni problmi i mi ih rešavamo", rekao je Vulin.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vulin razgovarao s ambasadorom Katara

Izvor: Akter, 03.Jun.2015, 13:47

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ambasadorom Katara Mubarakom bin Fahadom Al Tanijem..Oni su razgovarali o unapređenju položaja srpskih radnika u toj državi u Persijskom zalivu i humanitarnoj pomoći...Na sastanku je dogovoreno da...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.