Vuletić: Oko veronauke mnogo ostrašćenosti, malo argumenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jan.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: Oko veronauke mnogo ostrašćenosti, malo argumenata

Sociolog Vladimir Vuletić izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da je najava ministra prosvete o mogućem ukidanju veronauke u obrazovnom sistemu legitimna, te da je problem društva što oko ovog pitanja ima puno ostrašećnost i rasprave bez argumenata i u kojoj dominiraju parole. Vuletić je u emisiji Pravi ugao RTV-a ocenio da nije dobro što je ovaj problem postao političko pitanje i što njegovo rešenje ne zavisi od jasnih argumenta nego od trenutne političke moći jedne ili druge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << strane.

"Preopterećenost dece nastavnim programom postoji. I bilo bi mnog bolje kad bi se pred javnošću otvoreno razgovaralo o nastavnim planovima i o veronauci, pa bi se videlo koliko ima osnova da se veronauka zadrži ili ukine", ukazao je on.

Vuletić smatra da je važna da se veronauka predstavi deci, ali je, kako kaže, ipak bliži stavu ministra da se taj predmet izučava samo u prva četiri razreda osnoven škole, te da crkva može da organizuje izučavanje ovog predmeta i u crkvama.

Odgovarajući na pitanje da li se crkva previše meša u poslove države u Srbiji, on je kazao da u Srbiji danas jača uticaj crkve, ali da je to i svetski trend.

"Činjenica da su 19. i 20. vek bili doba sekularizacije i tada je crkva gubila na značaju. Međutim, poslednjih nekoliko decenija imamo oživljavanje religije, ne samo kod nas, nego je to i planetarni fenomen. Tako u Srbiji danas religija ima sve veći uticaj. A taj fenomen ima nekoliko uzroka, među kojima i taj što su se politčari osetili nesigurnima nakon pada komunizma, što je crkva znalački iskoristila. Crkva je imala mnogo koristi od te sprege, jer mnog crkava je izgrađeno i renvoirano. Takođe, koristi su imali i politčari, jer je ta sprega iskorišćena za legitimaciju nove političke elite, od Gazimestana pa nadalje. Naime, i nakon promena 2000. godine crkva je opet bila značajan faktor i uspela je da to 'naplati" uvođenjem veronuake u školski sistem", naveo je on.

Vuletić je, govoreći o jačanju uticaja religije u svetu, kazao da religija ima kohezionu snagu u okviru jedne zajendce, ali da s druge strane može predstavljati osnov za podele u odnosu na pripadnike drugih zajednica, navodeći da su u ime zaštite religije vođeni brojni ratovi, te da je i danas slučaj da se brojni sukobi "pravdaju" religijskim razlozima.

Međutim, kako je istakao, ne može se govoriti o tome da na svetskoj sceni imamo sukob civilizacija ili novi krstaški rat, jer, kako je naveo, u pozadini aktuelnih sukoba između šita i sunita na Bliskom istoku, zapravo stoje drugi interesi, dok je religija tu samo maska i mobilizatorska snaga.

"Mi vidimo i znamo da se ljudi dele i po religijskoj osnovi, ali te religijske podele koriste se zarad nekih političkih ciljeva. Toga smo mi na ovim prostorima bili svesni, jer Jugoslavija je funkcionisala skladno sve dok se nisu pojavili neki poltički ciljevi a onda se uključila i religija u uznemiravanju strasti", naveo je on.

Nasuprot tom religijskom pogledu, kako je dodao, postoji politka liberalnog sekularističkog pristupa, kakvu propagira francuski nedeljnik Šarli ebdo koji je pre godinu dana bio meta krvavog terorističkog napada.

Prema njegovim rečima, intersantna je polemika u EU o izbeglicama i migrantima, u kojoj se razlikuju stavovi članica. Smatra da je posebno apsurdno što poruke protiv izbeglica dolaze iz evropskih zemalja koje su i same "došljaci u Evropsku uniju", među kojima je i Poljska koja se najglasnije protivila takozvani izbegličkim kvotama.

"Mislim da bi baš oni trebalo da se sete da su i sami bili iza ogrdae i da nisu smeli da se slobodno kreću, dok je u zemlje kao što su Nemačka i Francuska u to vreme stigao ogroman broj stanovništva iz svih krajeva sveta", ukazao je Vuletić..

Komentarišići odluku vlasti u Srbiji da za ambasadora u saudisjkoj Aarabiji postavi muftiju Muhameda Jusufspahića, Vuletić je rekao da bi on mogao dobro da predstavlja Srbiju, ali smatra da je njegov izbor više posledica činjenice da Srbija nema adekvatniju ličnost za to mesto nego nekih drugih razloga.

"Nažalost, mi nemao nekog ko je autoritet u islamskom svetu. Za razliku od nekadašnje Jugoslavije koja je bila mnogo otvorenija prema svetu, mi smo više okrenuti ka sebi.

Ne bi bila besmislena provera legitimiteta vlade

Govoreći o političkoj sceni u Srbiji i mogućnosti održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na proleće, Vuletić je ocenio da uprkos velikoj podršci vladajućim strankama u istraživanjima javnog mnjenja , mere Vlade nailaze na oštre reakcije u društvu, ne smao od opozicije, već i drugih grupa i udruženja, pa i od predsednika države, te da "u tom smislu ne bi bilo besmisleno da se proveri legitimitet vlade".

Vuletić je ocenio i da u društvu postoje pritužbe na deficit dijaloga o važnim temama, ali i istovremeno nesklonost onih koji takve pritužbe iznose da se upuste u debatu sa neistomišljenicima.

"Nažalost, ovde je reč o politčkim borbama, gde se svi uključuju i gubi se linija između argumentovane rasprave i paušalnih diskvalifikacija. Ta klima nije adekvatna demokratskom društvu, a za to su odgovroni svi podjedanko, svi koji učestvuju u dijalogu", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.