Izvor: B92, 20.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukadinović: Vlada se ne nalazi u dobrom položaju

Beograd -- Ministar lokalne samouprave Rodoljub Šabić drugi je ministar koji je podneo ostavku nezadovoljan radom Vlade Srbije i njenim odnosom prema aferama. Do jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije, kada bi premijer trebalo da predloži novi sastav kabineta, osim Šabića pod ostavkom će raditi i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Treći ministar koji će tu dužnost vršiti do rekonstrukcije Vlade je i Slobodan Ružić, imenovan na mesto Kori Udovički nakon njenog postavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na mesto guvernera Narodne banke Srbije. Podsetimo, ostavku na mesto ministra poljoprivrede, pod pritiskom javnosti, pre nekoliko meseci podneo je i Dragan Veselinov. Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenjuje da uprkos optimističkim izjavama premijera Živkovića, poslednje ostavke pokazuju da se Vlada ne nalazi u baš dobrom položaju. Vukadinović ističe da i pored ostavki Šabića i Milosavljevića postoji nekoliko stvari koje idu na ruku opstanku vlade premijera Živkovića. "Mislim da se sada već jasno nazire scenario sa kojim oni nameravaju da ovaj DOS-ov brod i vladu na neki način dokotrljaju do redovnog termina za izbore. Sa jedne strane ide ova ponuda za sporazum i novi dogovor svih demokratskih snaga, s druge strane jedna pažljiva eksploatacija kosovske teme takođe može, rekao bih, povećati manevarski prostor Živkovićevoj vladi. I napokon, i možda presudno, ova sredstva od privatizacije bi mogla da podignu standard. Ta tri momenta su aduti sa kojima premijer Živković i DOS pokušavaju i nameravaju da se dokopaju 2004. godine i termina za redovne izbore", rekao je Vukadinović.

Đjorđe Vukadinović ističe da termin održavanja izbora prevashodno zavisi i od delovanja opozicije. Vukadinović ocenjuje da trenutno samo stranci G17 plus odgovaraju prevremeni izbori. "DSS se manje-više stabilizovao na jednom nivou podrške, koja je znatno manja nego ranije, tako da oni možda kalkulišu sa time da li im izbori u ovom trenutku odgovaraju ili ne. Mislim da je zanimljivo da bi potencijalno najveći rentijeri uspeha Vlade da prolongira izbore do redovnog termina krajem 2004. godine, bili upravo radikali i SPS, zbog toga što ukoliko DOS ne uspe da podigne životni standard do kraja sledeće godine, u tom slučaju bi pravi profiteri od tog pomeranja izbora bili ne DOS, ne G17 plus, ne DSS već radikali i SPS", smatra Vukadinović.

Politikolog Vladimir Goati ocenio je da već od septembra u Srbiji treba očekivati "burna kretanja", jer će lideri malih stranaka iz DOS početi pregovore o integrisanju u jednu od tri stranke iz prvobitnog korpusa demokratskih snaga. U intervjuu za "Blic", Goati je rekao da tri stranke kojima će "mali" težiti da se priključe predstavljaju Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i G17 Plus. On je naveo da je razlog za ovakav rasplet približavanje novih izbora i procena, koje proizlaze i iz istraživanja javnog mnjenja, da će, čak i ako se novim izbornim zakonom predvidi cenzus od oko dva odsto, taj prag biti nesavladiv za većinu stranaka u DOS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.