Džonson: Bez imuniteta za Centar u Nišu; Vučić: Odluka na nama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2017, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonson: Bez imuniteta za Centar u Nišu; Vučić: Odluka na nama

Američki senator Ron Džonson izjavio je da se nada da će Aleksandar Vučić i Srbija da se suprotstave svim pokušajima da se da diplomatski imunitet Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, dok je Vučić poručio da Srbija donosi odluke u skladu sa svojim interesima.

Odgovarajući na pitanja novinara, kako vidi Humanitarni centar u Nišu, Džonson je naveo da davanje imuniteta tom centru ne bi bilo u najboljem interesu ljudi u Srbiji u smislu izgradnje privrede i stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulaganja.

"Da bi kapital ovde došao, potrebno vam je što manje korupcije i vladavina prava, kao i indikacije da se država zaista kreće ka tržišnom kapitalizmu i stabilnosti, a, na žalost, predsednik Rusije Vladimir Putin demonstrira suprotno", rekao je Džonson.

Predsednik Srbije je, nadovezujući se na Džonsonove reči, poručio da Srbija odluke donosi u skladu sa svojim interesima, ističući da nismo bili izloženi nikakvoj vrsti agresije po tom pitanju.

"U skladu sa interesima nezavisne i stabilne Srbije donosićemo odluke", podvukao je Vučić.

On se zahvalio Džonsonu na iskrenosti i otvorenosti i dodao da je republikanski senator uvek bio takav, kao što je takva i naša pozicija.

Kako je rekao, oko Kosova i Metohije imamo različite stavove, ali uvek možemo da razgovaramo o tome na otvoren i pošten način.

"Ma kako to bilo teško za nas, to je lekovito za naše društvo i i mislim da je dobro da naši američki prijatelji žele da čuju naše stavove i mišljenje", naznačio je Vučić.

Govoreći o tome kako se u Vašingtonu gleda na uticaj Rusije u Srbiji, Džonson je rekao da bi voleo da je Rusija "prijateljski rival" Sjedinjenih Država i zapadne civilizacije, dok sa druge strane "imamo situaciju da smo postali neki neprijatelji".

Kako je rekao, posle raspada SSSR-a, postojala je jako dobra prilika da rade zajedno za benefit svih ljudi, te da je SAD spremna da bude prijatelj, a ne rival Rusiji, ali da je na ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da donese odluku.

"Mi radimo na tome da očvrsnemo svoju odlučnost i da svi u Rusiji shvate da ćemo se suprotstaviti maltretiranju i agresiji", rekao je Džonson.

Vučić: SAD podržavaju evrointegracije Srbije, tema ekonomija

Predsednik Srbije izjavio je večeras posle razgovora sa američkim senatorom Ronom Džonsonom da ta zemlja snažno podržava evropske integracije Srbije i posebno istakao da je jedna od najvažnijih tema razgovora bila ekonomska saradnja i mogućnost investicija iz SAD u Srbiju.

Vučić se na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalio američkom senatoru što je tako brzo posle susreta koji su imali nedavno u Vašingtonu došao u posetu Srbiji.

Kako je rekao, razgovarali su o mnogim pitanjima, a najviše, što je razlika u odnosu na razgovore sa nekim drugima, o ekonomiji.

Vučić je istakao da je Džonson inače odličan poznavalac stanja srpske ekonomije i svih mera koje Srbija preduzima u toj oblasti.

"Senator Džonson je upoznat sa svim merama koje smo preduzimali prethodne četiri godine i sa onim što je danas Aj-Bi-Em saopštio - da je Srbija svetski lider po broju otvorenih radnih mesta u 2016. godini, posmatrano prema broju stanovnika, i o mnogim drugim stvarima", rekao je Vučić.

"Američke investitore, kao i evropske, uostalom, interesuje mir i stabilnost, ali posebno vladavina prava, transparentnost i borba protiv korupcije", kaže predsednik Srbije.

Istakao je da su razgovarali otvoreno o svim političkim pitanjima, između ostalog i o Kosovu i Metohiji:

"Ništa ne krijemo. Jedna od bitnih stvari je i Kosovo i Metohija, interni dijalog koji se vodi u Srbiji, dijalog sa predstavnicima iz Prištine i kako i na koji način da razumno, svi zajedno na prostoru Zapadnog Balkana pristupimo rešavanju problema".

Ti razgovori, naglasio je, nisu laki za nas unutar naše zemlje, a kamoli u razgovorima sa međunarodnom zajednicom, jer je najveći broj zemalja priznao nezavisnost Kosova.

Prema njegovim rečima, mi, iako razgovori nisu laki, gledamo da u tim okvirima sačuvamo svoje interese i unapređujemo prijateljstvo dve zemlje i da budućnost Srbije ne opterećujemo onime za šta smo i mi krivi u Beogradu u neki u Prištini, a za to nismo snosili nikakve političke konsekvence.

On je podsetio i da SAD snažno podržavaju evropske integracije Srbije.

Džonson: Vučićevo vođstvo i Srbija za stabilan region

Došao sam u Beograd, jer sam shvatio koliko je od ključnog značaja Vučićevo vođstvo i koliko je od velikog značaja Srbija za regionalni mir i stabilnost, izjavio je američki senator Ron Džonson posle sastanka sa predsednikom Srbije.

"Znam koliko je Vučić zabrinut za ljude u Srbiji i za regionalnu stabilnost i da pokazuje hrabrost i vođstvo, koji su potrebni, za šta imam samo pohvale", rekao je Džonson.

Republikanski senator je, međutim, istakao i da se nada da će, kako j rekao, "građani Srbije shvatiti da njihova ekonomska bezbednost i prosperitet leži uz zapadne demokratije i tržišnu privredu".

"Mislim da predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens misle isto kao i ja da je na nama budućnost, koja je divna i koja će se desiti ako donosimo dobre odluke. Čeka nas bezbedan i prosperitetan svet u kojem je od ključnog značaja Vučić", poručio je Džonson.

On je istakao da je došao u posetu Srbiji iako ima veoma gust raspored, zbog važnosti Srbije.

"Razgovarali smo o univerzalnoj stvari koju žele ljudi, a to su bezbednost i prosperitet", naveo je Džonson.

Vučić: Uputiću poziv Trampu i Pensu da posete Srbiju

Predsednik Srbije izjavio je da je iskoristio sastanak sa američkim senatorom Ronom Džonsonom da ga zamoli da prenese poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu i potpredsedniku SAD Majku Pensu da posete Srbiju.

"Uradiću to i zvanično, i uskoro u Njujorku i zvaničnim pismom, uputiću poziv predsedniku i potpredsedniku SAD da posete Srbiju", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da od predsednika Forda nijedan američki predsednik nije posetio u međuvremenu našu zemlju i izrazio uverenje da bi građani Srbije bili počastvovani kada bi Tramp i Pens došli.

Naglasio da su to za sada samo njegove želje i da to niko još nije prihvatio, niti rekao da je završena stvar.

"To su moje želje, ali vi znate da sam dosadan kao stenica, tako da ću da nastavim da insistiram na tome, a to sam do sada uspevao", rekao je Vučić.

Pred strancima nikad loše, ni o kome iz Srbije

Aleksandar Vučić izjavio je da pred stranim zvaničnicima i u razgovoru sa njima nikada ne govori loše o Srbiji, pa i o svojim političkim protivnicima, koji, kako je primetio, izgovaraju strašne stvari, pa to neće učiniti ni večeras.

"Pred našim stranim gostima, za razliku od nekih drugih, nikada ne odgovaram njima, niti ću", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja u vezi sa izjavom bivšeg ombudsmana i predsednika PSG Saše Jankovića o nepriličnom ponašanju na njegovom grobu.

"Odgovoriću im u našoj, 'srpskoj areni', i imam šta da im kažem", najavio je.

"O Srbiji pred strancima nikada ništa loše ne govorim pa ni o onima koji takve strašne stvari izgovore", rekao je predsednik Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.