Vučić i Mekejn u Vili Mir: Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evrointegracijama

Izvor: Blic, 10.Apr.2017, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Mekejn u Vili "Mir": Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evrointegracijama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas američkog senatora Džona Mekejna u vili "Mir" u Beogradu. Njih dvojica su, kako je premijer rekao nakon susreta, razgovarali o očuvanju mira u regionu, bilateralnim odnosima Srbije i SAD i učešću Srbije u globalnim tokovima.

Kako je nakon razgovora izjavio premijer Vučić, razgovori sa Mekejnom vođeni su u tri osnovna pravca:

- Prvo i najvažnije je očuvanje i održanje mira i stabilnosti u regionu, drugo - bilateralni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosi i treće - učešće Srbije u globalnim tokovima - rekao je na početku zajedničke pres konferencije premijer Vučić.

Vučić greškom stao ispred američke zastave

Početak konferencije obeležio je i jedan zanimljiv momenat - kada su ušli u salu da se obrate novinarima, Vučić je prvo stao ispred američke zastave, a Mekejn ispred srpske. Ali protokol je odmah reagovao i Vučić je pozvao Mekejna da se zamene, da svako stane ispred zastave svoje zemlje.

Premijer je rekao da su njih dvojica razgovarali i o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o mešovitim vojnim vežbama Srbije i SAD.

Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evorintegracijama

On je Mekejnu poručio da Srbija ostaje vojno neutralna, kao i to da otaje na putu evorintegracija. Mekejn je poručio da Srbija ima podršku SAD na putu ka Evropskoj uniji.

Mekejn je na početku svog obraćanja na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Vučićem, izjavio saučešće porodicama poginulih pilota u stravičnoj nesreći kod Šapca u petak.

Mekejn: Srbija ima vitalnu ulogu u regionu

Vučić je Mekejnu zahvalio što je, kako je rekao, najčešće prisutan američki senator u ovom regionu, i što mu nije teško da čuje i stvari koje možda ne želi, a Mekejn je premijeru čestitao na pobedi na predsedničkim izborima.

- Srbija igra vitalnu ulogu kao sila pomirenja i glavna privreda u regionu - istakao je američki senator.

Borba protiv terorizma i zajedničke mirovne operacije

Predsedniku vlade Mekejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv Islamske države, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mešovitim vežbama.

- Upoznao sam senatora sa situacijom u regionu, rekao da ćemo kao zemlja mnogo snage uložiti u očuvanje mira, govorio sam o našoj inicijativi da se nastavi dijalog s Albancima u Briselu, te da ćemo pozitivno uticati na stanje u regionu, jer to je za nas od izuzetnog značaja - rekao je Vučić na pres konferenciji nakon susreta s američkim senatorom.

Kad je reč o zajedničkim mirovnim operacijama, Vučić je istakao da je za naše vojnike i policajce to izutetno važno, te pomenuo osam velikm zajedničkih vežbi u prošloj godini i o oko stotinu zajedničkih aktivnsoti.

Mekejn je izrazio zabrinutost zbog "ruskog ponašanja i pokušaja da se sruši vlada u državi koja je sused Srbije kao i u vezi sa Sirijom".

Vučić: Nismo pričali o nezavisnosti Kosova

Odgovarajući na pitanja novinara da li je američki senator tražio od Beograda da prizna nezavinsost Kosova i Metohije i uvede sankcije Rusiji, Vučić je kazao da je sa Mekejnom razgovarao "iskreno i otvoreno", ali da nijedno od tih pitanja nije "tako pokretano".

- Ja sam rekao da želimo vojnu neutralnost. Imamo partnersku saradnju sa NATO, sprovodimo vežbe i sa Rusima i sa Amerikancima. Želimo dobre veze sa Rusijom, ali se strateški nalazimo na evropskom putu. To je naša stvarna politika, zato je Srbija pouzdan partner i zato nas poštuju u Moskvi, Vašingtonu, Briselu - kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je dodao da je američkog senatora upoznao sa izazovima koji stoje pred Beogradom u nastavku procesa dijaloga sa kosovskim Albancima.

- Senator Mekejn je pokazao izuzetno poštovanje prema Srbiji kao što je i naša obaveza da velesili kao što je SAD, pokažemo poštovanje - kazao je Vučić.

Vučić: Ne organizujemo kontramiting

Vučić nije danas želeo da komentariše rezultate novog brojanja glasova u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) nakon optužbi izbornog štaba Saše Jankovića o navodnoj krađi glasova, ali je naveo da nisu tačne informacije da Srpska napredna stranka planira da organizuje okupljanje svojih pristalica u četvrtak.

- Nisam od onih koji koriste priliku da kritikuju svoje protivnike pred našim inostranim gostima. Biće vremena da svakome odgovorim sve i svakom pokažem pravo mesto gde se nalazi - rekao je Vučić nakon susreta sa američkim senatorom Džonom Mekejnom.

Vučić je naveo i da nisu tačne informacije da njegova stranka priprema skup protiv kandidata koji su izgubili na predsedničkim izborima.

- Ne vidim potrebu da dovodim pedeset, sto ili stopedeset hiljada ljudi. Ne znam šta bi bio smisao toga, da organizujemo javno glasanje? - rekao je Vučić i dodao da te informacije nisu tačne, bez obzira ko ih plasira.

Mekejn: Dogadjaji u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za SAD

Američki senator rekao je danas u Beogradu da je sve što se događa u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za bezbednost SAD.

Mekejn je je rekao da je sa Vučićem razgovarao o tome kako su dva svetska rata počela u regionu istočne Evrope i da se ne sme dozvoliti da se dođe do situacije u kojoj može da se pogorša stanje u regionu. On je rekao da se nada će doći do mirnog razrešenja.

- Po povratku u SAD poruka mojim kolegama u Senatu, predsedniku i američkom narodu je da je sve što se dešava u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednosti SAD - rekao je Mekejn.

O hemijskom oružju u Siriji

On je rekao i da se nada da će poseta državnog sekretara SAD Reksa Tilersona Moskvi ove nedelje dovesti do sporazuma da Rusija više neće dozvoliti Siriji da ponovo upotrebi hemijsko oružje.

- Rusija je tako nešto obećala 2014 godine. Nadam se da će to biti prva tačka dnevnog reda - rekao je Mekejn.

On je rekao da će uskoro pasti uporišta Islamske države u Mosulu i Raki i da će verovatno mnogo ljudi doći u Evropu i možda u SAD.

Kritičar Trampa

Džon Mekejn važi za jednog od "konzervativnih jastrebova" američke politike. Žestoko kritikuje Donalda Trampa, iako dolaze iz iste partije, a nedevano ga je napao zbog najave ublažavanja sankcija Rusiji. Mekejn važi za jednog od onih političara koji su uvek za vojno rešenje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.