Vučić i Mekejn se sastali u Vili Mir: Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evrointegracijama

Izvor: Blic, 10.Apr.2017, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Mekejn se sastali u Vili "Mir": Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evrointegracijama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas američkog senatora Džona Mekejna u vili "Mir" u Beogradu. Njih dvojica su, kako je premijer rekao nakon susreta, razgovarali o očuvanju mira u regionu, bilateralnim odnosima Srbije i SAD i učešću Srbije u globalnim tokovima.

Kako je nakon razgovora izjavio premijer Vučić, razgovori sa Mekejnom vođeni su u tri osnovna pravca:

- Prvo i najvažnije je očuvanje i održanje mira i stabilnosti u regionu, drugo - bilateralni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosi i treće - učešće Srbije u globalnim tokovima - rekao je na početku zajedničke pres konferencije premijer Vučić.

Vučić greškom stao ispred američke zastave

Početak konferencije obeležio je i jedan zanimljiv momenat - kada su ušli u salu da se obrate novinarima, Vučić je prvo stao ispred američke zastave, a Mekejn ispred srpske. Ali protokol je odmah reagovao i Vučić je pozvao Mekejna da se zamene, da svako stane ispred zastave svoje zemlje.

Premijer je rekao da su njih dvojica razgovarali i o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o mešovotim vojnim vežbama Srbije i SAD.

Srbija ostaje vojno neutralna, podrška SAD evorintegracijama

On je Mekejnu poručio da Srbija ostaje vojno neutralna, kao i to da otaje na putu evorintegracija. Mekejn je poručio da Srbija ima podršku SAD na putu ka Evropskoj uniji.

Mekejn je na početku svog obraćanja na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Vučićem, izjavio saučešće porodicama poginulih pilota u stravičnoj nesreći kod Šapca u petak.

Mekejn: Srbija ima vitalnu ulogu u regionu

Vučić je Mekejnu zahvalio što je, kako je rekao, najčešće prisutan američki senator u ovom regionu, i što mu nije teško da čuje i stvari koje možda ne želi, a Mekejn je premijeru čestitao na pobedi na predsedničkim izborima.

- Srbija igra vitalnu ulogu kao sila pomirenja i glavna privreda u regionu - istakao je američki senator.

Borba protiv terorizma i zajedničke mirovne operacije

Predsedniku vlade Mekejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv Islamske države, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mešovitim vežbama.

- Upoznao sam senatora sa situacijom u regionu, rekao da ćemo kao zemlja mnogo snage uložiti u očuvanje mira, govorio sam o našoj inicijativi da se nastavi dijalog s Albancima u Briselu, te da ćemo pozitivno uticati na stanje u regionu, jer to je za nas od izuzetnog značaja - rekao je Vučić na pres konferenciji nakon susreta s američkim senatorom.

Kad je reč o zajedničkim mirovnim operacijama, Vučić je istakao da je za naše vojnike i policajce to izutetno važno, te pomenuo osam velikm zajedničkih vežbi u prošloj godini i o oko stotinu zajedničkih aktivnsoti.

Kritičar Trampa

Džon Mekejn važi za jednog od "konzervativnih jastrebova" američke politike. Žestoko kritikuje Donalda Trampa, iako dolaze iz iste partije, a nedevano ga je napao zbog najave ublažavanja sankcija Rusiji. Mekejn važi za jednog od onih političara koji su uvek za vojno rešenje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić sa Mekejnom: Evo o čemu su razgovarali

Izvor: BKTV News, 10.Apr.2017

Premijer Aleksandar Vučić danas je nakon susreta sa senatorom Džonom Mekejnom da su glavne teme razgovora bile pitanja održavanja regionmalnog mira i stabilnosti, međusobnih odnosa, učešća Srbije u mešovotim vojnim vežbama, te da je posebno istakao istrajavanje Srbije na vojnoj neutralnosti....

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.