Vučić: Verujem u hrabrost našeg naroda, nećemo dozvoliti progon

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Sep.2021, 16:19

Vučić: Verujem u hrabrost našeg naroda, nećemo dozvoliti progon

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je veoma zabrinbut zbog prebijanja Srba na prelazu Brnjak, i upitao NATO i za EU zašto to dozvoljavaju.

"Rekli smo im jasno koje su granice do kojih ćemo trpeti nasilje Aljbina Kurtija i njihovih specijalnih snaga. I to znaju i Evropljani i Amerikanci. Veoma precizno smo rekli i koji su naši potezi i kojim redosledom će da idu", rekao je Vučić novinarima u Budimpešti.

On je istakao i da veruje u hrabrost našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naroda i ponovo poručio da se neće više dogoditi fizičko ugrožavanje i progon, ako bude takvih pokušaja.

Vučić je napomenuo i da je i danas u Budimpešti razgovarao o situaciji na KiM i da je to pitanje o kome govori uvek i na svakom mestu.

Na pitanje kako on čita najnovije saopštenje EU da sve odredbe Briselskog sporazuma treba primeniti, a pri tom se ne apostrofira formiranje Zajednice srpskih opština Vučić je rekao: "Hvala im na tome, dobro je da važi Briselski sporazum".

"Očekujem sutra hitan sastanak Upravljačkog tima o Zajednici srpskih opština, nadam se da nećemo čekati narednih devet godina", rekao je Vučić u ironičnom tonu, aludirajući na upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, predviđen Briselskim dogovorom.

On je objasnio da je nesporno da se ZSO odnosi na 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom, sa izuzetkom tri naselja

"Oni su uzeli lažnu kombinaciju sporazuma iz 2011. i nekog aneksa iz 2016. godine što je takođe nakaradno tumačeno, ali EU predstavnicima je to dovoljno i oni kažu da to negde piše i da imaju pravo. Ako je to tako zašto onda rušite, skidate, cepate, hapsite ljude koji se ponašaju nedvosmisleno u skladu sa briselskim sporazumom", rekao je Vučić.

Kada vam nešto treba, dodao je, onda kao sa švedskog stola uzimate poluinformacije i zloupotrebljavate polupravila na najgori način i zauzimate sever.

"Sa druge strane da ne pričam o aktivnostima, oni traže srpske agente po šumama, plaše se svakog drveta. Da nije tragično, da se pomalo nasmejete, ali oni sve to mogu, a kada dođe do stvarnog ispunjavanja Briselskog sporazuma oni onda hapse jer im se može", rekao je Vučić.

Dodao je da sve to govori o našoj teškoj situaciji i o kakvim se licemerima radi ističući da se ne radi tu o Kurtiju, već o onima koji ga podržavaju a kod kojih je to izraženije.

Bitni razgovori u Budimpešti, Vučić se sreo i sa Pensom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Budimpešti imao dobre razgovore i sa bivšim potpredsednikom SAD Majkom Pensom, i sa premijerima Češke, Slovenije, i domaćina Mađarske.

"Imao sam dobre razgovore sa Pensom, razgovarali smo o globalnim pitanjima. Za nas je od posebnog značaja razgovor sa češkim premijerom Andrejem Babišem, sa Orbanom, Janškom, Dodikom. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima", preneo je Vučić novinarima.

Ponovio je da se nada da će u narednim mesecima imati priliku da u Srbiji ugosti predsednika Poljske, što bi, kaže, bilo od značaja za našu zemlju.

Dodao je da će biti još poseta Srbiji iz Centralne Evrope, što je važno za razvoj naše zemlje.

Predsednik je istakao i da je Mađarska veoma važan partner Srbiji.

Izneo je podatak da je Mađarska, kada je on postao premijer bila na 11. mestu, a danas je 5. partner Srbije u spoljno-trgovinskoj razmeni.

"I penje se, do 4. mesta. Verujem da za pet godina možda dođe i do 3. mesta. Nemci ostaju prvi, ali Kina raste velikom brzinom. Važni su nam i 'rastu' Bugarska, Rumunija, Austrija, i zato nam je odnos sa tim zemljama važniji nego ranije", rekao je Vučić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.