Vučić Srbima iz Hrvatske: Da s ponosom nosite svoje srpsko ime...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2018, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Srbima iz Hrvatske: Da s ponosom nosite svoje srpsko ime...

Želim da s ponosom nosite svoje srpsko ime, da se nikog ne stidite, nikog ne bojite i da imate pravo da kažete šta očekujete i od Srbije i od Hrvatske, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić Srbima iz Hrvatske sa kojima se sastao u Vrginmostu.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da sve ono što traži za srpske građane u Hrvatskoj obezbedi Hrvatima, kao i drugim manjinskim zajednicama u Srbiji, i više od reciprociteta, kako je rekao.

Mi nastojimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da svi oni žive u Srbiji kao u svojoj kući, istakao je i ukazao da i Srbi imaju pravo da se tako osećaju u Hrvatskoj.

Predsednik Vučić u Vrginmostu je najpre obišao porodicu Predraga Lapčevića, kao i školu Gvozd, kojoj je doneo na poklon računare.

U Vrginmostu i okolini živi oko 700 porodica Srba.

Predsednik je u Vrginmost doneo i poklone za tamošnju školu "Gvozd".

Na trasi kojom je od Zagreba prema Vrginmostu prošao Vučić sa delegacijom pojačano je prisustvo policije.

Vučić o poseti:Mogu reći da sam za sada zadovoljan

Predsednik Vučić, koji drugog dana posete Hrvatskoj boravi u Vrginmostu, gde živi i srpsko stanovništvo, izjavio je da je za sada zadovoljan i da očekuje da mnogo toga promenimo u budućnosti".

"Mogu za sada reći da sam zadovoljan i da očekujem da mnogo toga promenimo u budućnosti", kratko je komentarisao posetu Hrvatskoj Vučić za regionalnu N1 tv.

U samom Vrginmostu je od ranog jutra sve bilo spremno za dolazak srpskog predsednika, a veliki broj okupljenih meštana se pripremao da iznese probleme sa kojima se Srbi u Hrvatskoj suočavaju, pre svega egzistencijalne.

Predsednik opštine Gvozd Branko Jovičić navodi da su problemi zapošljavanja i loše infrastrukture glavne prepreke sa kojima se nose Srbi u Hrvatskoj.

Najveći deo je, kaže, staračko stanovništvo, što situaciju čini još težom.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je, uoči dolaska predsednika Vučića, istakao da Srbi u Hrvatskoj žive veoma teško i da se suočavaju sa velikim brojem problema, pre svega problemom zapošljavanja, a kao primer naveo je da su u Vrginmostu od 60 policajaca samo dvojica Srbi.

"Drugi problem je pitanje upotrebe maternjeg jezika i otetog poljoprivrednog zemljišta", podsetio je Linta.

Vrginmost je 1996. godine preimenovan u Gvozd i mesto je u kome su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji "Oluja", a danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica.

Po povratku u Zagreb Vučić će razgovarati sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća kojoj će prisustvovati većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Očekuje se da na Skupštinu dođe i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Tokom dana razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Srbi iz Vrginmosta:Da Vučićeva poseta doprinese ekonomskom boljitku

Srbi iz Vrginmosta i okolnih sela, koji su se danas okupili u Domu kulture kako bi razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističu da im ta poseta puno znači u smislu podrške u političkom i svakom drugom obliku, ali naglašavaju da se teško živi, te da bi njima najviše značilo ako bi poseta omogućila pomake na ekonomskom planu.

Jedan od meštana za Tanjug, u brzini, u iščekivanju srpskog predsednika u sali u Domu kulture, ukazuje da porodice odlaze iz ovih krajeva pre svega iz ekonomskih razloga i da se to odnosi ne samo na Srbe, već i na Hrvate iz Bosne koji su tu doseljeni.

Većina od njih oko 200, koliko je došlo na razgovor s Vučićem, očekuju da i mladi osete efekte Vučićeve posete, da im se pruže neke bolje mogućnosti i uslovi.

Srbi ocenjuju da je taj korak u pravcu pomirenja veoma dobar i da tako treba da se nastavi i ubuduće.

U Domu kulture okupilo se oko 200 srpskih građana koji će predsedniku izneti svoja viđenja situacije i očekivanja od budućnosti.

Direktorka škole:Odlaze nam ljudi, ne pravimo razliku...

Barbara Ljubišić, direktorka Osnovne škole Gvozd u Vrginmostu, koju danas posećuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kaže da je dobro da se radi na pomirenju i uspostavljanju boljih odnosa između dve zemlje i da je dobra inicijativa predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da pozove svog srpskog kolegu da poseti Hrvatsku.

Kako je rekla, Vučić će školi, koja broji 94 đaka, a od toga 42 odsto su deca srpske nacionalnosti, donirati 10 laptopova za informatičko odeljenje.

„Mi smo ozbiljna obrazovna ustanova, ne pravimo nikakav razlike među decom, poštujemo i negujemo različitosti, nacionalnosti i vere i time se možemo ponositi", rekla je Ljubišić za Tanjug pred dolazak Vučića u školu.

Objašnjavajući kako funkcioniše škola, Ljubišić je rekla da oko 30 odsto đaka ima izborni predmet pravoslavnu veronauku, a 32 odsto pohađa predmet srpski jezik i kultura.

Život u opštini Gvozd je poslednjih godina veoma težak, kaže ona, dodajući da se to odražava i na broj dece koji se poslednjih godina drastično smanjuje.

Kada je počela da radi u školi 2002. bilo je 230 đaka, a trend opadanja je naročito primetan poslednjih godina.

„Ljudi odlaze za poslom, čitave porodice se iseljavaju u potrazi za boljim uslovima", rekla je ona i dodala da za decu postoji jako malo sadržaja u ovom mestu, zbog čega se škola trudi da im pruži što više sadržaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DRUGI DAN POSETE Vučić danas sa Srbima u Hrvatskoj, policija na svakom koraku

Izvor: Blic, 13.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetiće Srbima koji žive u toj zemlji...On će posetiti Vrginmost, 1996. godine preimenovan u Gvozd, mesto u kojem su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog...

Nastavak na Blic...

Vučić u Vrginmostu: Za početak 10 laptopova

Izvor: B92, 13.Feb.2018

Vrginmost -- Drugog dana posete Hrvatskoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa Srbima iz Vrginmosta. Izjavio da je za sada zadovoljan i školi donirao računare...Po dolasku u Vrginmost, Vučić je posetio Osnovnu školu "Gvozd", kojoj je poklonio deset laptop računara, a pošto postoji...

Nastavak na B92...

DRUGI DAN POSETE Vučić Srbima iz Hrvatske: Želim da sa ponosom nosite svoje srpsko ime

Izvor: Blic, 13.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetiće Srbima koji žive u toj zemlji...On je u poseti Vrginmostu, koji je 1996. godine preimenovan u Gvozd, a inače je reč o mestu u kome su Srbi teško stradali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.