DRUGI DAN POSETE Vučić danas sa Srbima u Hrvatskoj, policija na svakom koraku

Izvor: Blic, 13.Feb.2018, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRUGI DAN POSETE Vučić danas sa Srbima u Hrvatskoj, policija na svakom koraku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, drugi dan posete posvetiće Srbima koji žive u toj zemlji.

On će posetiti Vrginmost, 1996. godine preimenovan u Gvozd, mesto u kojem su Srbi teško stradali tokom Drugog svetskog rata, ali i u akciji €"œOluja"€, a danas u toj i opštini Topusko živi oko 700 srpskih porodica. Po povratku u Zagreb razgovaraće sa Srbima na trećoj Velikoj skupštini Srpskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << narodnog veća kojoj će prisustvovati većnici iz više opštinskih, gradskih i županijskih veća Srba iz cele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Kako javljaju hrvatski mediji, bebezbednost je na visokom nivou, kao i da se policija nalazi na gotovo svakom delu puta kuda srpska delegacija na čelu sa Vučićem treba da prođe. Da je reč o visokorizičnoj poseti bilo je jesno i prethodnih dana, a naročito juče, kada je glavni grad Hrvatske bio okovan policijom, snajperistima, a korišćene su čak i antidron puške.

Posetu Hrvatskoj srpski predsednik počeo je juče pre podne susretom sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Tokom dana razgovarao je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem.

Grabar Kitarović i Vučić obratili su se i na hrvatsko-srpskom privrednom forumu.

- Optimista sam kad je u pitanju ekonomija, ali sam uveren da će nasi odnosi u budućnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda - rekao je sinoć predsednik Srbije komentarisući razgovore tokom prvog dana posete Hrvatskoj.

Najviše problema očekuje u rešavanju pitanja granica, jer su tu, kako je rekao, stavovi potpuno suprotni.

- Mislim da će nas u budućnosti sve više stvari spajati, a sve manje razdvajati - zaključio je predsednik i podsetio sta su sve bile teme njegovih razgovora sa zvaničnicima u Zagrebu.

Kako je primetio, o mnogim temama nisu mogli da se saglase i to, kako je ocenio, nije nikakva novost.

Kad je reč o nestalima, Vučić je ponovio da će naredne nedelje primiti delegaciju njihovih udruženja.

Dodao je da je hrvatskoj predsednici predao dokumantaciju o tri nestala lica, sto je, kaže, važno za tri porodice, te dodao da Hrvati spremaju da isporuče veće rezulate za Srbe.

- Ali, mi ćemo morati da to probamo da resimo. To je još oko dve hiljade slučajeva koji su nereseni - rekao je Vučić.

Kako je napomenuo, u razgovorima se pre svega govorilo o budućnosti, napretku ekonomije, dobri su bili razgovori o pravima manjina...

Na opasku da je srpska strana bila spremna za razgovore o pravima manjina, te da je i hrvatska predsednica pohvalila ono sto je učinjeno nakon Deklaracije iz Subotice, Vučić je rekao da je to nesto što je bila nasa obaveza, te da nije predmet samohvale.

- To su naši građani, treba da za njih učinimo to sve da budu zadovoljni, uradićemo još više, a i hrvatska predsednica i premijer su obećali da će u svim srpskim selima u Hrvatskoj Srbi imati vodu već ove godine, 2018 - rekao je Vucić.

Nekakav pomak smo napravili, razmena raste, za pet godina porasla je 62 odsto, a zamislite kakav bi rast bio da su nasi politicki odnosi bili bolji, primetio je predsednik Srbije i dodao da ne može da kaže da je preveliki optimista, ali da se nada, te da je optimista pre svega po pitanju ekonomije.

Upitan da li je premijer Plenković pokrenuo pitanje ratne odštete, Vučić je odgovorio da jeste, ali da je on primetio da će onda srpska strana imati svoje zahteve, te da će time biti otvorena Pandorina kutija, a da nam sve to sigurno sada ne treba.

O atmosferi u kojoj je dočekan, Vučić je rekao da ga nije previše uznemirila, da je važnije sto su rezultati razgovora dobri, a da je hrvatskoj predsednici zahvalan na hrabrosti da ga pozove, te na tome sto se dostojanstveno ponasala.

Grabar-Kitarović je sinoć priredila svečanu večeru za Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posete šefa srpske države.

Predsednik Vučić je uzvraćajući ocenio da je gostoprimstvo, koje mu je ukazano u Zagrebu na visokom nivou i pozvao Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju garantujući joj da će se uveriti u srpsko gostoprimstvo.

Još jednom je ponovio da ne mari za proteste koji su održani tokom dana u Zagrebu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.