Vučić: Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta

Izvor: Studio B, 11.Jan.2016, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta

Premijer Srbije je sa zamenikom ruskog premijera Dmitrijem Rogozinom razgovarao o ekonomiji a dvojica zvaničnika saglasna su da postoji prostor za unapređenje saradnje.

Vučić je nakon razgovora sa Rogozinom rekao je tema bila i vojno-tehnička saradnja, naglasivši da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

"Pojačavamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju Nore, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša vojska. Ne ide novac iz budžeta već od naših državnih kompanija", objasnio je Vučić, poručivši "neznalicama" da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju".

Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima, naglasio je premijer.

Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima.

"Nikada nikoga neće Srbija napasti, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa", istakao je Vučić.

Takođe je zahvalio Ruskoj federaciji što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

 

Razgovori o izvozu Fijata

 

Aleksandar Vučić je rekao da bi već nakon 15. januara moglo doći do dogovora o izvozu određene količine Fijatovih vozila u Kazahstan.

Vučić je rekao da je zamolio Rogozina da prilikom susreta s potpredsednikom kazahstanske vlade posreduje u tom poslu.

Taj bi posao, kako je rekao, bio značajan ne samo zbog zarade, već pre svega zbog odnosa prema italijanskom investitoru, ali i zbog daljih ulaganja u automobilsku industriju.

Vučić je s Rogozinom razgovarao i o proizvodnji delova za automobile, gde bi, kako je naveo, trebalo da sagledamo da li naša industrija može to da radi za rusko tržište, posebno sada i u onom delu koji su ranije pokrivale turske komanije, a koje su od 1. januara, što se ruskog tržišta tiče, pod sankcijama.

Premijer je rekao da je sa Rogozinom govorio o tome kako da se dobri i korektni politički odnosi pretvore u još bolje ekonomske veze, kako bi obe zemlje imale više uspeha na tom polju.

"Rusija je jedna od zemalja sa kojima imamo najveću trgovinsku razmenu, ali ona može i mora da bude mnogo značajnija", rekao je Vučić i dodao da se određeni prostor na ruskom tržištu otvorio i nakon što je ta zemlja uvela sankcije Turskoj.

Bilo je reči i o podršci hemijskom kompleksu u Srbiji, pre svega pančevačkoj Azotari i MSK, rekao je Vučić, dodajući da je za Srbiju izuzetno značano da postoji dugoročno prihvatljiva cena gasa, budući da proizvodnja gotovo u potpunosti zavisi od dogovora sa ruskom stranom.

Razgovaralo se i o izgradnji dodatnih kapaciteta za skladištenje gasa u Banatskom dvoru, koji treba da bude proširen za milijardu kubnih metara.

Bilo je reči i o saradnji ministarstava poljoprivrede, izdavanju bankarskih garancija i investiranju u srpske fabrike za proizvodnju hrane i pića, budući da se uvođenjem sankcija Turskoj, otvorio veliki prostor za srpske fabrike na ruskom tržištu.

Kako je naveo, bilo je reči i o građevinarstvu, gde se takođe otvorio prostor za srpske kompanije, kao i o drugačijem načinu izdavanja dozvola, dok je istovremeno velika pažnja posvećena i turizmu s ciljem da se privuče što veći broj turista iz Rusije u našu zemlju i obrnuto.

"Za ruske turiste Srbija je nepoznata zemlja, malo znaju i mislimo da postoji veliki potencijal u banjskom, verskom turizmu, kao i za posete Beogradu", rekao je Vučić.

 

Prostor za proširenje saradnje u poljoprivredi i građevini

 

Zamenik premijera Ruske Federacije i kopredsedavajući rusko-srpskog Mešovitog komiteta Dmitrij Rogozin izjavio je da postoji prostor za povećanje saradnje u poljoprivredi između Rusije i Srbije, a da se od 1. januara otvorio "prozor saradnje" i u građevinarstvu.

Rogozin je na konferenciji za novinare poručio da je tokom 2015. godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju povećan dva puta, kao i da izvoz može da bude i veći.

"Privrede velikih zemlja EU nalaze se u teškom stanju i Rusija se našla u komplikovanom stanju, ali mi vidimo prozor mogućnosti saradnje Srbije i Rusije i to u poljoprivredi... Odnos između Rusije i Srbije treba da pretvorimo u realni privredni uspeh", rekao je Rogozin.

Nada se i da saradnja može da se proširi i na proizvodnju auto delova, koji su se do sada proizvodili u Turskoj, ali je ta saradnja ukinuta zbog sukoba koji je nastao nakon obaranja ruskog aviona.

Kaže da bi i više ruskih turista moglo da obiđe Srbiju, ponovivši reči premijera da je za njih Srbija nepoznata zemlja, te da zbog iste, pravoslavne vere ima prostora i za unapređenje "verskog turizma".

Dodaje i da dve zemlje podržavaju jedna drugu, da Rusi osećaju veoma iskrenu ljubav prema srpskom narodu".

 

Vučić: Voleo bih da izbegnem vanredne izbore

 

Vučić je rekao da još nema definitivne odluke da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, da bi lično voleo da ih izbegne, ali da postoje oni koji ih žele.

Upitan da li to što je ranije rekao da mu "ne miriše na izbore" znači da definitivno neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio: "Nisam rekao ništa definitivno, rekao sam da bih voleo da ih izbegnem", rekao je Vučić.

On je, međutim, dodao da mnogi žele vanredne izbore i da se "lako ujedine i pronađu oni koji bi da ratuju sa celim svetom, koji bi da izgubimo pola muškog stanovništva glumeći da su velike patriote, sa onima koji bi priznali nezavisnost ne samo Kosova, već i Vojvodine, Sandžaka".

"Po tome vidim koliko je naša politika dobra, normalna, pristojna i razumna", rekao je Vučić i dodao da mu je lepo da ih vidi tako ujedinenje u svojim stavovima.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.