Vučić-Kitarović: Problem granica rešavati u naredne dve godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2018, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić-Kitarović: Problem granica rešavati u naredne dve godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Zagrebu da su u razgovori s njegovom koleginicom Kolindom Grabar Kitarović ponuđene informacije koje će nekim porodicama značiti dosta u otkrivanju gde su njihovi nestali članovi, te najavio da će dve strane u naredne dve godine pokušati da reše problem granica, a ako ne dođu do rešenja o tome će morati da se ide na međunarodnu arbitražu.

Takođe, kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare, i Srbija i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hrvatska će ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje.

"Sledeće nedelje ću primiti predstavnike nestalih iz Hrvatske, a mogu da kažem da smo neka mala rešenja nekim ljudima mogli već danas da donesemo, da znaju gde je tih nekoliko lica stradalo", rekao je Vučić.

Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu baš u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je, neće biti napretka.

Kako je rekao, sa hrvatskom koleginicom razgovarao je o pripadnicima manjina i šta mi možemo da uradimo za hrvatsku manjinu u Srbiji, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

To je, podvukao je, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima.

Vučić doneo gomilu dokumentacije na Pantovčak

Predsednik Vučić doneo je danas na Pantovčak gomilu dokumenata, koja su postavljena na sto uz salu u kojoj je razgovarao sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

Nema zvaničnih informacija o kakvoj je dokumentaciji reč, a hrvatski mediji nezvanično saznaju da je to dokumentacija vezana za Opštinu Dvor na Uni.

"Nadamo se i očekujemo od Hrvatske da pomogne Srbima da mogu i smeju da se izjašnjavaju kao Srbi, da ponosno čuvaju svoje ime i prezime i da će posle sastanka poboljšanje prava srpkog naroda biti na dnevnom redu i da će biti mnogo toga učinjeno", poručio je predsednik Vučić.

On je zahvalio predsednici Grabar Kitarović što je primetila da je na osnovu subotičke Deklaracije dobar deo problema Hrvata u Srbiji rešen, a da je on sam za neke od stvari sa kojima se suočavaju pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji prvi put čuo.

Podsetio je da je rešeno pitanje asfaltiranja u Subotici i Tavankutu, muzičkog odeljenja u Bačkom Monoštoru, pitanje kuće Bana Jelačića...

"Ono što smo mogli od konkretnih stvari smo rešili, hoćemo da se ponosimo rešavanjem problema hrvatske nacionalne manjine u Srbiji", poručio je predsednik Vučić.

Uložićemo, kaže, i u verske objekte, a bilo je razgovora sa nadbiskupom Stanislavom Hočevarom, koji ima određene ideje kako dodatno da pomognemo i "sa tim nemamo ama baš nikakav problem", istakao je Vučić.

Kitarović:U mnogim pitanjima bez saglasnosti, u nekim približžili stavove...

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem nisu postigli saglasnost o mnogim otvorenim pitanjima, da su se negde približili, te izrazila uverenje da će se po nekim drugim pitanjima u budućnosti približiti i rešiti.

Predsednica Hrvatske je na zajedničkoj pres konferenciji istakla da su odnosi Hrvatske i Srbije bremeniti zbog prošlosti, koji sprečavaju da ti odnosi budu nazvani prijateljskim, ali je istakla da je dobro da se nastave razgovori.

Ona je rekla da je mesecima pripremala ovu posetu, da je želela da se održi u malo drugačijim okolnostima, ali nakon poslednje eskalacije verbalnog rata odlučila je ga prekinuti i pozvati šefa srpske države da što pre dođe.

Zahvalila se Vučiću što je prihvatio taj poziv.

Danas, kako je dodala, nije bilo reči o prošlosti.

„Na žalost, bremenita istorija nas sprečava da bi odnose dve zemlje nazvali prijateljskim. Naša obaveza kao predsednika koji smo izabrani voljom birača je da se sastajemo, razgovaramo, da nalazimo dodirne tačke, kako ono što nas razdvaja, tako i o putu u budućnost koji će osigurati blagostanje u obe države", poručila je ona..

Rekla je da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godine.

Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu, rekla je hrvatska predsednica na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Šefica hrvatske države je rekla da postoji puno problema oko rešavanja sudbine nestalih, jer je prošlo puno vremena, a da je ohrabruje što je Vučić pokazao spremnost da razgovara sa predstavnicima hrvatskih udruženja, te najavila da će ona razgoavrati sa srpskim.

„Dogovorili smo da nastavimo razgovore. Meni lično je bitno da smo se složili o nekoliko otvorenih pitanja, koja ne predstavljaju samo političku i državnu odgovornost, već ljudsku i etičku prema građanima, posebno prema porodicama koji traže članove porodice da učinimo sve da bi pomogli u procesu da se pitanje nestalih reši što je moguće pre", prenela je ona.

Takođe je razgovarano i o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, rekla je dodajući da je napravljen iskorak time što je dogovoreno da u državnim delegacijama ubuduće budu predstavnici manjina i udruženja nestalih lica kako bi se čuo i njihov glas.

„Kada je reč o položaju hrvatske manjine u Srbiji, jedan od naših glavnih zahteva je politička zastupljenost Hrvata na nivou pokrajine i drugim nivoima. Verujem da će predsednik Vučić nastaviti razgovarati sa predstavnicima manjine kako bi se ostvarila njihova prava", podvukla je ona.

Grabar Kitarović je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Kada je reč o subotičkoj Deklaraciji, ocenila je da je ona korisna, dodajući da svaki korak dobre volje, svaki razgovor smatra korakom napred.

„Nakon potpisivanja Subotičke deklaracije za konkretne poteze zahvalila bih se predsedniku Vučiću po pitanju poboljšanja materijalnog položaja Hrvata u Srbiji. Izgrađeni su putevi o kojima razgovarano, podržani projekti i to se i nastavlja. Treba odati priznanje tome"; podvukla je Grabar-Kitarović.

Objasnila je da se sa Vučićem složila, kada je reč o pravosudnim pitanjima da vladama preporuče nastavak razgovora u svim međudržavnim komisijama.

„Kroz rad komisija i odgovarajuća tela treba nastavi raditi na svim pravosudnim pitanjima koje opterećuju države", ukazala je ona.

Hrvatska, prema njenim rečima, podržava članstvo Srbije u EU i spremna je da pruži svaku pomoć.

„Razgovarali smo i o konkretnim projektima, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi unapredili standard života građana. Jedan od projekata koji predlažemo je da se ubrza železnička pruga, to jest obnova pruge od Zagreba, preko Viknovaca, Tovarnika i Šida do Beograda.

„Ako je ne modernizujemo teretni i sav drugi saobraćaj će zaobići posebno Hrvatsku", naglasila je ona.

Zastave, policija i napetost, atmosfera "nikad lošija"

U Zagrebu su danas, uoči dolaska predsednika Vučića, duž trase kojom će se kretati i ispred institucija koje će posetiti, postavljene srpske zastave.

Tim je otklonjena jedna nedoumica vezana za posetu srpskog predsednika Hrvatskoj, s obzirom da se špekulisalo da li će zastava biti, ali su sve ostale dileme po pitanju sadržaja posete i njenog ishoda i dalje otvorene.

Poseta srpskog predsednika događa se, kako ocenjuju hrvatski mediji, u nikad lošijoj atmosferi kad je reč o posetama stranih šefova država ili vlada.

Osim značajnih razlika po svim pitanjima iz bilateralnih odnosa, negativnom okviru doprinose i protesti zbog Vučićevog boravka u Zagrebu.

Branitelji i udovice hoće na Markov trg, protest ispred SNV

Protest udruženja branitelja i udovica branitelja na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića je završen, a stotinak demonstranata "premestilo" se na prilaz Markovom trgu, gde policija brani pristup.

Markov trg je na "ruti" posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u okviru koje posle razgovora sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, ima sastanak sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Demonstranti traže od policije, koja je blokirala prolaz, Kamenita vrata, da ukloni barikade i dozvoli im prolaz.

Neki učesnici nose crne jakne, na kojima, "na leđima" piše HOS za dom spremni, a pevaju "Hrvatska mati, nemoj tugovati...", te parafraziraju "Vučiću, je l' ti žao, četri rata si izgubio..".

Ima transparenata, poput "Vukovar - Srebrenica", i "Vučiću, Glina je u Hravstkoj i ostaće".

Par desetima demonstranata okupio se u centru Zagreba, ispred sedišta Srpskog narodnog veća, u Gajevoj ulici.

Protesti su bez incidenata.

Poruka predsednice Kitarović na rukavu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dočekala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića ispred svoje rezidencije u kaputu na čijim rukavima, umesto manžetne, je zlatnim slovima na glagoljici izvezena reč "hrabrost".

To je zabeležio i hrvatski Jutarnji list, koji se, poput drugih medija, bavi svim aspektima posete srpskog predsednika, i zvaničnim i onim koji se vide kao poruka i svojevrstan diplomatski "začin".

"Večernji list" ističe tako da je Vučić na dočeku pozdravio počasnu stražu, dok je izvođena pesma "Mi smo garda hrvatska".

Večeras predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović priređuje svečanu večeru u čast predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a na jelovniku će se naći, između ostalog, i divljač, kao i više vrsta salata, a za gosta iz Srbije, koji je inače poznavalac vina, pripremljeno je i nekoliko vrsta tog pića.

Kao hladno predjelo biće posluženi šunka, kulen, pršuta i ren, sir sa vrhnjem, pileća jetra i šampinjoni sa žara.

Zagorska supa, zatim pečeni zec i pečena ćurka uz dodatke, kao i njoki, kao glavno jelo uz koje će "ići" i nekoliko salata.

Zapačeni štrukli, savijača od jabuka, kao i savijača od višanja sa umakom od vanile su desert, a biće posluženi i kafa ili čaj.

Pored domaćih aperitiva gosti iz Beograda biće moći će i da probaju belo vino Šardone, Crno vino - Dingač i šampanjac Senator.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić u Zagrebu, gust raspored sastanaka

Izvor: B92, 12.Feb.2018

Beograd, Zagreb -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas počinje zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj, gde će se sastati sa hrvatskim državnim vrhom...Takođe, kako je najavljeno, učestvovaće na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, a u utorak će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini...

Nastavak na B92...

N1 direktno o poseti Aleksandra Vučića Hrvatskoj

Izvor: N1 televizija, 12.Feb.2018

Prva službena poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića na poziv predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović izaziva burne političke reakcije u obe zemlje i pre samog susreta u Zagrebu...Da li bi ovaj susret mogao biti nagoveštaj normalizacije odnosa dve zemlje koje u poslednjih nekoliko meseci...

Nastavak na N1 televizija...

Vučić u Zagrebu, korak ka rešavanju otvorenih pitanja

Izvor: RTS, 12.Feb.2018

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović priredila je srpskom kolegi Aleksandru Vučiću svečani doček na Pantovčaku. Nakon sastanka, Vučić je poručio da po pitanju budućnosti Srbija i Hrvatska nemaju suprotstavljene interese. Predsednik je učestvovao i na ekonomskom forumu u Zagrebu...

Nastavak na RTS...

FOTO+VIDEO: Vučića dočekala Grabar Kitarović; Čuvaju ga snajperisti, policija u poslednjem trenutku sprečila demonstracije

Izvor: Večernje novosti, 12.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otpočeo dvodnevnu posetu Hrvatskoj, tokom koje će imati sastanke sa državnim vrhom te zemlje. Oko 10.15 sati sleteo na aerodrom u Zagrebu Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u dvodnevnoj posetu Hrvatskoj, tokom koje će imati sastanke...

Nastavak na Večernje novosti...

Vučić Hrvatima: Nisam četnik!

Izvor: Mondo, 12.Feb.2018

"Nemam nikakav problem da sam 'konj', 'baraba' i 'četnik početnik' ako će Srbi u Hrvatskoj da žive dobro i ako će da budu zadovoljni", rekao je Vučić danas usred Zagreba..Evo šta su još poručili on i Kolinda Grabar Kitarović:.. Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić obratili su se...

Nastavak na Mondo...

Srpska koordinacija želi zajedno sa udrugama kod Vučića

Izvor: Blic, 12.Feb.2018

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija), pozdravlila je današnji susret predsednika Srbije i predsednice Hrvatske, Alekdandras Vučića i Kolinde Grabar Kitarović, i nameru da se reši jedno od najbolnih otvorenih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.