Vučić Hrvatima: Nisam četnik!

Izvor: Mondo, 12.Feb.2018, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić Hrvatima: Nisam četnik!

"Nemam nikakav problem da sam 'konj', 'baraba' i 'četnik početnik' ako će Srbi u Hrvatskoj da žive dobro i ako će da budu zadovoljni", rekao je Vučić danas usred Zagreba...Evo šta su još poručili on i Kolinda Grabar Kitarović:

 Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić obratili su se medijima posle susreta koji je izazvao burne reakcije u Hrvatskoj i Srbiji. Dotakli su se veoma važnih tema i problema koji muče dve zemlje.

Jedno od pitanja koje su novinari >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz Beograda postavili Vučiću je da li zna koliko je protesta danas u Hrvatskoj protiv njegove posete.

"Ne znam koliko je protesta, rekli su mi da je bilo nekoliko stotina ljudi...Ali video sam da je pisalo nešto oko izvinjenja, da je pisalo 'četnik početnik', 'barabo, vrati se u Srbiju', rekao je srpski predsednik.

On je naglasio da se nije strašno uznemirio, i da ga je Kolinda Grabar Kitarović lepo dočekala.

"Rekli su mi da ima nekoliko stotina ljudi, ne znam šta je tu tako strašno. Ali hoću da kažem ljudima u Hrvatskoj da ja nisam nikakav četnik, da niko u mojoj porodici nije bio četnik, da i u prošlom i pretprošlom ratu porodica Vučić ni u kakvom ratu nije učestvovala", rekao je predsednik Srbije.

U priču se onda uključila i hrvatska predsednica rečima da je "demokratski protestovati".

"Ali, ne mogu podržati bilo kakvo vređanje i govor mržnje, ako neko hoće da izrazi svoje mišljenje to treba da bude na kulturan način", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

"Mi ne smemo dopustiti da nam pojedinci diktiraju politiku i međunarodne odnose. Ogromna većina građana podržava posetu predsednika Srbije Hrvatskoj", rekla je hrvatska predsednica.

Nije normalno da neko 15 godina nema struje i vode, rekla je još Kitarović na pitanje novinara o uslovima u kojima žive Srbi povratnici.

Novinari iz Beograda su i dalje insistirali da Vučić odgovori na najteže uvrede koje su prethodile njegovom dolasku u Zagreb, a zna se da su upravo Ustaše palile imanje Vučićevog dede...

"To što se zbivalo, zbivalo se...Ovde ima ljudi koji su i sa druge strane izgubili nekoga", upozorio je novinare Vučić.

"Ni jedan problem ovde nisam imao, nasmejao sam se na ove poruke, a upoređen sa plemenitom životinom - konjem", rekao je srpski predsednik.

Naglasio je da je tema razgovora bila budućnost, ali i kako različito sagledavamo prošlost.

"Ljudi, vi kako vi vidite stvari koje su se dogodile pre dvadeset i više godina, mi ih vidimo potpuno drugačije, ali to ne sme da bude razlog da jedni sa drugima ne razgovaramo. Nemam nikakav problem sa tim da uvek otvoreno pričamo o svemu", obratio se Vučić hrvatskoj javnosti.

Kaže i da je optimista posle ovog susreta.

"Mislim da smo otvorili važna pitanja o budućnosti i da će se stvari kretati na bolje, da ćemo, ako ništa, poslušati jedni druge", naglasio je Vučić.

"Nemam nikakav problem ako sam 'konj', 'baraba' i 'četnik početnik' ako će Srbi u Hrvatskoj da žive dobro i ako će da budu zadovoljni", rekao je Vučić i dodao još jednu izreku, baš iz kraja njegovog dede;

"Pala muva na medveda"!

GLAVNE TEME - LJUDI!

Razgovaralo se, kaže Grabar Kitarović tokom susreta sa Vučićem o pitanjima nestalih, manjina, granicama između dve zemlje, ekonomskoj saradnji, pa i izgradnji pruge.

Ona je na samom početku poželela Vučiću i delagaciji Srbije dobrodošlicu u Zagreb i Hrvatsku.

"Ovu posetu pripremali smo mesecima, želela sam da se održi u drugačijim okolnostima, kada se radi o društvenoj klimi, ali sam ipak odlučila da se održi što pre, jer su odnosi Srbije i Hrvatske 'bremeniti' prošlošću i ona smeta da se odnsi dve države nazovu prijateljskima", rekla je hrvatska predsednica.

"Dužni smo kao predsednici da se nalazimo i rešavamo ono što nas razdvaja i što će omogućiti blagostanje i jednom i drugom narodu, Pored toga, tu je i zajednička odgovornost za budućnost Jugoistoka Evrope", kazala je hrvatska predsednica.

Naglasila je i ovo:

"Danas smo se dotakli i otvorili mnoga pitanja, u mnogim se nismo složili, u nekim smo se približili, ali ono što je bitno da smo se dogovorili da ćemo nastaviti da razgovaramo", rekla je.

"Ima tu puno problema, prošlo je dosta godina od rata, ali ohrabruje spremnost predsednika Vučića da razgovara da predstavnicima udruženja", kaže hrvatska predsednica.

Razgovarali su, kaže i o manjinama, o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji. Dogovorili su se da u predstavništva uključe predstavnike nestalih i manjina, da bi se unapredio položaj manjina.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.