Vučić: Istorijski uspeh ove vlade biće smanjenje javnog duga

Izvor: Blic, 02.Jul.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Istorijski uspeh ove vlade biće smanjenje javnog duga

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ukupan fiskalni deficit na kraju juna iznosio 26,7 milijardi dinara, što je za oko 80 milijardi bolje od nivoa kojim bi Međunarodni monetarni fond (MMF) bio zadovoljan.

- Dogovor sa MMF-om predviđa da na kraju juna deficit iznosi 105 milijardi dinara. A mi imamo gotovo 80 milijardi više nego što bi MMF prihvatio kao dobar rezultat - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Javni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dug Srbije je 23 milijarde i 730 miliona evra, rekao je premijer Aleksandar Vučić navodeći da je dug u evrima samo formalno porastao, ali zbog razlike u kursu između dolara i evra.

Dug je, kako je kazao, formalno porastao u evrima zbog kursnih razlika. Javni dug će rasti do 79-80 odsto BDP i tada će krenuti da se spušta, kazao je Vučić.Kako je naveo, MMF predviđa da će spirala javnog duga koja je "išla kao raketa" početi da se smanjuje 2017, ali da on očekuje da će to biti i ranije. I to će, kazao je, biti istorijski uspeh ove Vlade.

 Premijer je naglasio da se, u prvih šest meseci, prema nivou konsolidovanog deficita opšte države Srbija nalazi u prvih šest zemalja u Evropi.

- U toj grupi je još jedna zemlja koja nije članica EU, a ostale jesu. To je ozbiljan i važan uspeh, a još važnije je što stvara fiskalni prostor da možemo da uradimo više i za gradjane, da povećamo plate i penzije, ali i da se pokrenu novi projekti - rekao je Vučić.

Petroviću, nemoj nekoga vi da učite

- Petroviću, nemoj nekoga vi da učite - obratio se premijer poslaniku Dušanu Petroviću rekavši da "nema banke koja nije opljačkana dok ste vi bili na vlasti.

Vučić je konstatovao da je cena struje na svetskom tržištu je trostruko viša nego u Srbiji.

- Pokušali smo posle poplava da oporavimo ceo sistem bez troškova po građane - podsetio je premijer Aleksandar Vučić.

On je kazao da procentualno, po glavi stanovnika, Srbija imala manje isključenja nego Nemačka.

Ministri pred poslanicima

U parlamentu su premijer Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljić, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Takođe, u Skupštini su i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar pravde Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić, ministar finansija Dušan Vujović, ministar zadravlja Zlatibor Lončar, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić...

Kako je naveo Vučić, u Vladi Srbije nije bilo partijskog zapošljavanja, ali se saglasio da takva praksa nije dobra.

- Ikarbus veoma vredno radi, već su isporučili sedam svojih autobusa i oni rade 46 Mercedesovih autobusa i rokovi su septembar, oktobar i novembar - rekao je Vučić najavivši da će uskoro ti autobusi biti na ulicama Beograda, Novog Sada i Lazarevca.

Odgovarajući na pitanje o reklami za Beograd na vodi rekao da je reklama i na Si-En-Enu bila toliko dobra da ni sam nije vreovao. Ništa se ne kasni u tom projektu, kazao je premijer.

On je Zorana Živkovića uputio da svoje koalicione partnere upita o tajnim ugovorima za Fijat.

- Državna komisija je ispitala nalaze, tužilaštvo vodi postupke i političari nemaju šta više da govore o slučaju helikopter - rekao je Vučić.

 Premijer Srbije se izvinio poslanicima što nije svakog poslednjeg četvrtka u mesecu odgovarao na poslanička pitanja.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković postavio je danas Vučiću deset pitanja, među kojima su i ko krade struju u Srbiji, kada će biti zaustavljeno partijsko zapošljavanje i kada će Mercedes da stigne u Srbiju... Kako Živković nije bio zadovoljan odgovorima, Vučić je izrazio žaljenje što najbolje napore ne želi da razume.

On je demantovao da je ikada rekao da će Mercedes da kupi Ikarbus.

- I danas imamo 16 odsto onih koji ne plaćaju struju. Hoćete li da govorim o tome koliko naših ljudi na Kosovu ne želi da plaćaju električnu energiju? - poručio je Vučić.

On je naveo da je nivo naplate struje podignut 4-4,5 odsto i to ćemo nastaviti.

U više navrata premijer je prekidan aplauzima.

Živkovića je Vučić optužio za licemerje navodeći datume iz prošlosti kada je poskupela struja. Živković je pak, odgovarajući, Vučićevu reakciju nazvao "arhilicemerjem" i poručio da njegova statistika "nema veze sa životom napolju".

Vučić je kazao da se novac dobijen od kredita od UAE  koristi da bi se zemlja štitila od kursnih razlika, izražavajući zahvalnost šeiku Muhamedu i nazvavši taj kredit pravom blagodati za Srbiju.

Poslanici članovima Vlade Srbije mogu da postavljaju pitanja do 18.45 sati.

Opozicija je više puta negodovala što predstavnici vlade nisu došli u parlament da odgovaraju na pitanja već nekoliko meseci, pa su prošle nedelje revoltirani u skupštinskom holu postavili sliku premijera Aleksandra Vučića i ministara i ispred nje postavljali pitanja.

Poslanici su danas na vanrednoj sednici  razmatrali izmene i dopune Zakona o hipoteci i Sporazum država članica Severnoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica u programu NATO-a Partnerstvo za mir o statusu njihovih snaga.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U planu dva slavlja, zovem opoziciju i bivši režim

Izvor: B92, 02.Jul.2015

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Vlada do kraja godine planira jedno malo, a drugo veliko slavlje ako se realizuju planovi Vlade..."Prvo ćemo malo slavlje da napravimo kada se upali druga visoka peć u Železari, a drugo veliko ćemo da napravimo ako ove godine, uz ovako nizak fiskalni deficit,...

Nastavak na B92...

Premijer: Nema opasnosti od bankrota Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2015

Skupština Srbije završila je danas sednicu na kojoj su poslanici postavljali pitanja ministrima i predsedniku Vlade Srbije...Opozicija je više puta negodovala zbog toga što predstavnici Vlade već nekoliko meseci nisu došli da odgovaraju na njihova pitanja, pa su zbog toga prošlog četvrtka, poslednjeg...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.