Premijer: Nema opasnosti od bankrota Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2015, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Nema opasnosti od bankrota Srbije

Skupština Srbije završila je danas sednicu na kojoj su poslanici postavljali pitanja ministrima i predsedniku Vlade Srbije.

Opozicija je više puta negodovala zbog toga što predstavnici Vlade već nekoliko meseci nisu došli da odgovaraju na njihova pitanja, pa su zbog toga prošlog četvrtka, poslednjeg u junu, u skupštinskom holu postavili sliku premijera Aleksandra Vučića i ministara i ispred nje postavljali pitanja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na sednici parlamenta, da Vlada želi da što češće dolazi u Skupštinu i pozvao poslanike svoje Srpske napredne stranke da izmene Poslovnik i omoguće više vremena za postavljanje pitanja, jer je, kako je naveo, opozicija negodovala jer Vlada ne stiže da odgovori na njihova pitanja.

Naredna sednica parlamenta zakazana je za ponedeljak u 10 časova.

"Nemam više šta da kažem o padu vojnog helikoptera"

Upitan o padu vojnog helikoptera nedaleko od beogradskog aerodroma, kada je u martu ove godine poginulo sedam osoba među kojima i novorođena beba, Vučić je rekao da je nadležna državna vojna komisija obavila ispitivanja i dostavila nalaze tužilaštvu koje vodi postupak.

"Mi koji se bavimo politikom nemamo više šta o tome da kažemo", rekao je Vučić.

Premijer je odgovarajući na pitanja poslanika u Skupštini Srbije izjavio da je ukupan fiskalni deficit na kraju juna iznosio 26,7 milijardi dinara, što je za oko 80 milijardi bolje od nivoa kojim bi Međunarodni monetarni fond (MMF) bio zadovoljan.

"Dogovor sa MMF predviđa da na kraju juna deficit iznosi 105 milijardi dinara. A mi imamo gotovo 80 milijardi više nego što bi MMF prihvatio kao dobar rezultat", rekao je Vučić.

Premijer je naglasio da se, u prvih šest meseci, prema nivou konsolidovanog deficita opšte države Srbija nalazi u prvih šest zemalja u Evropi.

"U toj grupi je još jedna zemlja koja nije članica EU, a ostale jesu. To je ozbiljan i važan uspeh, a još važnije je što stvara fiskalni prostor da možemo da uradimo više i za građane, da povećamo plate i penzije, ali i da se pokrenu novi projekti", rekao je Vučić.

Premijer je izjavio i da je nivo deficita za čak 100 milijardi dinara manji nego na kraju juna 2014. kada je iznosio 126 milijardi.

"Upravo za toliko ćemo imati manje zaduženja ove godine, jer mi moramo da se zadužimo za iznos koliki nam je deficit", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da nema opasnosti od bankrota Srbije i da je zaustavljen rast javnog duga geometrijskog progresijom.

"Naš javni dug rašće do sume od 79 do 80 odsto BDP, a tad će krenuti da se spušta. Možda neće rasti ni do tog nivoa, zavisi koliko ćemo biti uspešni u procesu privatizacije između ostalog", naveo je on i dodao da je to i bio cilj svih teških mera koje je vlada donosila.

MMF je, kako je dodao, predvideo da se od 2017. godine okrene putanja javnog duga u suprotnom smeru i da dug počne da opada, a kako je naglasio, uveren je da će do promene trenda doći i ranije.

Vučić je precizirao da javni dug Srbije, prema poslednjim podacima, iznosi 23,730 milijardi evra, te da je dug u evrima samo formalno porastao, ali zbog razlike u kursu između dolara i evra.

"Ugovor sa Fijatom je tajna"

Vučić je poručio da vlada želi da sačuva Fijat u Srbiji, ali da i danas ne može da otkrije šta piše u ugovoru s tom kompanijom, jer on sadrži klauzulu o tajnosti.

"U tom ugovoru je više para nego u svim ostalim ugovorima koje smo mi ovde zajedno pominjali, a ja naravno o tome ne mogu da govorim i ponašam se kao dobar domaćin jer mi želimo Fijat da sačuvamo ovde", rekao je Vučić odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Srbije.

On je rekao da Vlada želi da, ukoliko bude krenuo oporavak svetskog tržišta u automobilima, nastavi saradnju sa ovom kompanijom.

"Što se tiče tajnih ugovora za Fijat nemojte mene da pitate, to pitajte svoje partnere iz partija sa kojima ste izlazili na izbore, oni su taj ugovor zacrnili i mi imamo problem sa tim", poručio je on poslaniku Zoranu Živkoviću iz Nove stranke.

"Merkelova će kritikovati nešto drugo, ali ne reforme"

Vučić je izrazio uverenje da će građani Srbije narednih dana moći da čuju od najvažnijih svetskih zavničnika šta misle o ekonomskim reformama u Srbiji.

On je rekao da Srbija, zahvaljujući teškim i ozbiljnim reformama, može sebi da dozvoli da se sa određenim stvarima politički suoči.

Srbija je poštovana zbog tih reformi, a to će se čuti i od nemačke kancelarke Angele Merkel, kada bude posetila Srbiju, očekuje premijer koji je uveren da će "ona kritikovati nešto drugo, ali ne reforme".

"Biće verovatno mnogo primedbi na politički rad, na odnos sa Prištinom, ali videćemo šta će Merkel reći o tome šta Srbija radi. Da li su u Srbiji redovi penzionera koji se tuku da dođu do penzija? Jesu li kod nas zatvoreni bankomati", upitao je on dodajući da se to može videti u jednoj državi EU, a ne Srbiji.

Premijer je kazao da postoje dve stvari koje još nisu završene, jedna je pokrenuta, druga nije dirnuta, a ta koja je pokrenuta je privatizacija i to, kako je rekao, da bi završilo sa isisavanjem krvi od onih koji decenijama neuspešno rade, ali mogu da skupe 100 ili 200 ljudi pa prete štrajkom.

Ono što nije pokrenuto je, kako je istakao, javni sektor, gde, kada razgovara o tome da treba da prijave ljude iz svog sektora koji mogu da se otpuste, jer je cilj da napravimo efikasniju državu, odgovora jednostavno nema.

"Niko nije za to. Niko neće da bude na udaru prijatelja, novina", primetio je Vučić.

"Ekonomisti složžni da je bolje nego ššto je bilo"

Vučić je ocenio da je po prvi put ekonomska struka ujedinjena o tome da je dobro što vlada radi za zemlju.

On je, odgovarajući na pitanja poslanika, naglasio da ne postoji danas nijedan ekonomista, koji bi rekao nešto loše, a i Fiskalni savet (FS) u svakom delu svog izveštaja ocenjuje da je danas bolje nego što je bilo.

Istovremeno je konstatovao da je činjenica da nemamo dovoljno kapaciteta, znanja, projekata da podignemo svoja ulaganja.

"Imamo više novca nego što nam treba i mi ga čuvamo, a zdravije bi bilo da možemo da ga ulažemo u velike kapitalne stvari. To ne možemo jer nemamo projekte pošto nismo bili spremni na to. Godinama se za to nismo pripremali", naglasio je Vučić dodajući da je to problem koji će, kako veruje, u narednom periodu biti prevaziđen i da će biti pokazano da Srbija može biti ozbiljna i normalna država.

Do kraja godine pravićemo Mercedesove autobuse

Premijer je poručio da će građani Srbije Mercedesove autobuse videti već pred kraj godine, a da će oni biti proizvedeni u Ikarbusu u Zemunu.

"Videće naši građani da će Mercedesovi autobusi biti proizvedeni u Zemunu, tamo gde neki pre nas nisu ostavili ni kamen na kamenu", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje lidera Nove stranke Zorana Živkovića.

On je naglasio da nikada nije rekao da će Mercedes da kupi Ikarbus, već da ima prostora za strateško partnerstvo.

"Ja sam i javno rekao kada je direktor Mercedesa bio sa mnom, da Mercedes neće kupiti Ikarbus, da neće biti reč o privatizaciji, već da ima prostora za strateško partnerstvo. Nemojte da govorite nešto što nikada nisam rekao", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je Ikarbus već isporučio sedam autobusa, a trenutno, fabrika, koja je pre ovog posla izgubila više od 900 zaposlenih, u ovom trenutku radi 46 autobusa za Mercedes.

Rokovi za isporuku su septembar, novembar i decembar, naveo je i dodao: "Ikarbusove autobuse videćete na ulicama Beograd, Novog Sada, Pančeva i Lazarevca. Videće se rezultati našeg rada i vrednih radnika Ikarbusa".

"Brzom prugom se Beograd pozicionira u ovom delu Evrope"

Vučić je istakao da je projekat brze pruge između Beograda i Budimpešte od velikog značaja jer se time dve zemlje pozicioniraju na prostoru centralne i istočne Evrope, a ujedno onemogućava namere pojedinih da se izbegne Srbija.

Odgovarajući na pitanje poslanika Balinta Pastora (SVM) u vezi s ugovorima potpisanim u Budimpešti on je kazao da je na sednici dve vlade i razgovora sa premijerom Viktorom Orbanom insistirao na razvoju infrastrukturnih projekata.

S tim u vezi je najavio da će uskoro biti održan sastanak radnih grupa Mađarske, Srbije i Kine na kojem treba da se prevaziđu različite vrednosti u studijama o izvodljivosti kako bi što pre krenula izgradnja.

Vučić je naglasio da ova pruga nije samo pitanje da se može otići brzo na kafu u Budimpeštu, ili povećati broj turista iz mađarske, već se time osigurava da ne može biti zaobiđena Srbija.

Premijer je kazao da je pred Samit u Berlinu, prošle godine, shvatio da neko želi da izbegne Srbiju.

"Mi smo se borili za naše projekte, a imali smo pet sa kojima smo otišli u Berlin. Video sam da su nas neki namerno pokušali da nas izbace, a mi smo bili spremni da pravimo sa svima zajedno te projekte. Onda smo imali Smait 16 premijera sa premijerom Kine, kada smo dogovorili prugu Beograd - Budimpešta", objasnio je.

Dodao je da je dogovoreno da se za ovaj projekat obezbede svi uslovi, i prvi ašov bude zakopan još ove godine, a da projekat bude završen za dve godine.

"Neki su hteli da sklone Beograd i Srbiju, a naš posao je da to ne dozvolimo i da našu zemlju pozicioniramo kao najvažniju na jugoistoku Evrope, da ne možete da zaobiđete Srbiju", kazao je on dodajući da je cilj da se izbegne ono što je urađeno zbog nedovoljne brzine izgradnje putnog koridora zbog čega je izgubljen deo putnika.

"Dolazim za 15 dana u Bujanovac i Preševo"

Vučić je najavio da će u narednih 15-ak dana sa predstavnicima Evropske unije posetiti Bujanovac i Preševo da bi se videlo šta treba da preduzme kako bi se spustile tenzije u ovom delu zemlje.

"Zajedno sa predstavnicima EU ću posetiti u narednih 15-ak dana Bujanovac i Preševo, ne samo zbog migranata već otvaranja škola i bolnica u te dve opštine i da bismo videli šta je to što zajednički možemo da uradimo kako bismo spustili tenzije između srpskog i albanskog naroda kako bismo mogli da spustimo tenzije", rekao je on.

On je rekao i da je na sednici Vlade razgovarano šta treba da se uradi kako bi građane juga Srbije, tačnije Bujanovca i Preševa, gde je većinsko albansko stanovništvo uverila u dobre namere.

"U najkraćem roku ćemo preduzeti određene mere, zadatke su dobili Stefanović, Verbić i neki drugi ministri", poručio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.