Vučić: Inicijativa Kine - projekat mira i tolerancije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2017, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Inicijativa Kine - projekat mira i tolerancije

Srbija je od početka podržala inicijativu "Jedan pojas - jedan put" i glavne reči kojima bi mi opisali ovu inicijativu su povezanost i veza, a kad to kažem mislim na nove infrastrukturne projekte, aerodrome, mostove, i kako da uspostavimo bolje odnose između naših zemalja, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na Okruglom stolu lidera u Pekingu. On je predložio da se sledeći Forum održi u Srbiji.

Na okruglom stolu lidera, u okviru Foruma Pojas i put za međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnju, Vučić se obratio šefovima država i vlada 28 zemalja i tri šefa međunarodnih organizacija.

"Ova inicijativa je projekat mira i tolerancije. Odnosi među ljudima su najvažniji i moramo češće da razmenjujemo posete, uspostavljamo bolje veze, a naši parlamentarci takođe treba češće da putuju", rekao je premijer i izabrani predsednik Srbije na skupu pod pokroviteljstvom predsednika Kine Si Đinpinga.

Vučić je rekao da je ovaj forum omogućio učesnicima da se bolje upoznaju:

"Ima puno prostora za unapređenje saradnje naših akademija umetnosti, privrednih komora, medija. . . moramo da unapredimo "business to business" veze".

Zato je, istakao je srpski lider, jako važno da investiramo u jačanje veza među ljudima, jačanje veza i u inovacionim tehnologijama, da razmenjujemo ideje, da poštujemo različitosti...

"Danas u moderno doba zavisimo jedni od drugih i ne možemo ljude da razlikujemo po religijama, kulturama", dodao je Vučić.

Na kraju govora, citirao je predsednika Kine:

"Zaključiću rečenicom koju sam jutros od Vas čuo, predsedniče Si: 'Jata ptica mogu da pobede i oluju, ali nema ptice koja to može da uradi sama'", rekao je premijer Vučić.

Vučić predložio da se sledeći Forum održi u Srbiji

Vučić je predložio da se sledeći Forum inicijative Jedan pojas - jedan put održi u Srbiji.

"Mi smo već dosta uradili na bilateralnoj saradnji sa našim kineskim prijateljima" rekao je Vučić u obraćanju na Forumu "Pojas i put za međunarodnu saradnju", tokom konferencije posvećene povezanosti i saradnji.

"Sagradili smo most na reci Dunav, koji je pušten u rad za vreme boravka kineskog premijera Li Kećanga u Srbiji. Gradimo nekoliko pruga i autoputeva sa kineskim kompanijama, uz njihovu tehničku i finansijsku podršku" naveo je Vučić.

Premijer je podvukao i da je veoma poznat projekat, o kojem je govorio i premijer Mađarske Viktor Orban, pruga između Beograda i Budimpešte, koja će povezati Srbiju i Mađarsku i biti glavna deonica pruge jugoistočne Evrope.

"Nadam se da ćemo radove započeti krajem godine, uz prisustvo premijera Kine, Mađarske i Srbije" rekao je Vučić.

On je ukazao da je Aerodorom Nikola Tesla Beograd nedavno postao najbrže rastući aerodrom u Evropi i poručio da iz više zemalja očekuje ponude za koncesiju nad tim aerodromom kao i da se nada da će tada veze biti još bolje sa svim ostalim zemljama.

Radimo i na "broad band" aktivnostima, na modernizaciji i održavanju naših optičkih sistema i nadam se da ćemo imati i bolju železničku i putnu infrastrukturu u pravcu Soluna u Grčkoj, dodao je Vučić koji je naglasio da je o tome već razgovarao sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

On je, govoreći o energetskom sektoru, istakao da je Srbija već deo Transbalkanske elektroenergetske mreže, ali da je ono što nam je zaista potrebno da nađemo način da dođemo do ruskog gasa u budućnosti.

"Hteo bih da se osvrnem na reči ruskog predsednika Vladimira Putina i da kažem da je Rusija naš odgovoran snabdevač gasa. Potrebno nam je da napravimo interkonektor između Srbije i Bugarske kako bismo dobijali gas kada Rusija izgradi gasovod do Turske" podvukao je premijer Srbije.

On je ukazao i na više projekata sa EU za izgradnju autoputa između Beograda i Prištine, što je, istakao je, za nas veoma važno.

Vučić je rekao i da je saglasan sa čileanskim i grčkim predlogom da se Forum održava jednom godišnje ili jednom u dve godine.

"Mi smo jedna od najmanjih zemalja ovde, pa sam slobodan da predložim da se sledeći forum održi u Srbiji. Znam da ovo nije skromno s moje strane, ali dobrodošli ste u Srbiju", naveo je u svom obraćanju premijer Vučić.

Nakon govora premijera Srbije, Si Đinping je istakao da Srbija veoma mnogo polaže na infrastrukturnu saradnju i da konstantno napreduje.

"Cenim vaša aktivna zalaganja za unapređenje infrastrukturne saradnje, premijeru Vučiću", podvukao je Si Đinping.

Si Đinping: Put svile potiče iz Kine, ali pripada svetu

Si Đinping je  poručio da bolje rezultate u svim segmentima treba tražiti kroz saradnju, a ne fragmentaciju i protekcionizam.

Predsednik Kine čestitao Vučiću na izbornoj pobedi

Si Đinping i lično je danas čestitao Vučiću na uspehu na predsedničkim izborima.

"Stigli smo dosta daleko u našim odnosima", rekao je Si Vučiću.

"Srbija je dosta razvila kulturni i obrazovni sektor. Srbija je i snažna sila u sportu. Kulturna razmena naše dve zemlje je odlična, imamo i sporazum o viznim olakšicama i u našim odnosima smo stigli dosta daleko", rekao je kineski predsednik.

On je zahvalio Vučiću nakon što je srpski premijer, na kraju svog obraćanja, citirao njegovu rečenicu - "jata ptica mogu da pobede i oluju, ali nema ptice koja to može da uradi sama".

Si je u obraćanju svetskim liderima ocenio da je ovo vreme velikih promena i napretka, vreme nove runde naučne i industrijske revolucije, ali i u kome smo suočeni sa velikim izazovima, te je neophodno imati tešnju saradnju kako bi se našli odgovori na novopostavljena pitanja.

On je u tom smislu podvukao da inicijativa "Pojas i put" potiče iz Kine, ali pripada svetu sa idejom povezivanja više delova sveta, nacija i kultura.

To je prema njegovim rečima inicijativa otvorene saradnje koja se fokusira na azijski i evropski kontinet, ali je otvorena za sve i ne isključuje nikoga.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što je inicijativa, a koja se oslanja na istoriju puta svile i ima pogled na budućnost, naišla na pozitivan odgovor i podršku više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

Kazao je da se svet suočava sa brojnim izazovima kao što su migracije i međunarodni terorizam.

Si je upozorio da globalni razvoj nema još solidnu osnovu i da zemlje treba da koordiniraju nacionalne politike i sinergije iskoriste za budući razvoj.

Kina je, objasnio je Si, predložila Forum kao mesto za jačanje saradnje i razmenu iskustva i dodao da su već potpisani mnogi sporazumi.

On je izrazio nadu da će i današnji razgovori doneti dalji razvoj inicijative i podsticanje njene realizacije.

Si je podvukao da bolje rezultate treba tražiti kroz saradnju, a ne fragmentaciju i protekcionizam i predložio da se uspostavi mehanizam za usaglašavanje politika kako bi se sinergija iskoristila za pospešivanje zajedničkog razvoja.

Kazao je i da ta inicijativa ima za cilj produbljenje saradnje kroz konkretne projekte.

Si ističe da infrastrukturna povezanost mora da se poveća, te da treba da razvijamo "ekonomske koridore" kao i da se radi na podsticanju investicija sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Prema njegovim rečima potrebno je raditi na pospešivanju zona slobodne trgovine i poboljšanju poslovne klima, "a kada je reč o finansijskoj saradnji neophodno je smanjiti troškove finansiranja i ukloniti prepreke".

Posebno je podvukao da je razmena ljudi važan deo inicijative koji treba posebno produbiti.

Na kraju svog izlaganja predsednik Kine je poručio učesnicima da skup iskoriste "da raširimo krila ka nebu i saradnji".

Mihajlovićeva sa kineskim kolegom o novim projektima

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ministrom transporta Narodne Republike Kine Li Ksijaopengom.

Potpredsednica Mihajlović istakla je dobru saradnju koju Srbija ima sa Kinom i kineskim kompanijama koje rade na infrastrukturnim projektima u našoj zemlji.

Li i Mihajlovićeva razgovarali su i o proširenju saradnje dve zemlje i još većem korišćenju svih potencijala i mogućnosti u okviru programa "Jedan pojas, jedan put".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.