Vučić: „Beograd na vodi” će dramatično ojačati ekonomiju Srbije

Izvor: Politika, 07.Apr.2015, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: „Beograd na vodi” će dramatično ojačati ekonomiju Srbije

Realizacijom ovog projekta na dobitku će biti država i narod, a novac se neće slivati u tajkunske džepove, rekao je premijer

Projekat „Beograd na vodi” je od značaja za celu Srbiju jer će uposliti našu građevinsku industriju, desetine hiljada ljudi i dramatično doprineti jačanju srpske ekonomije i izlasku zemlje iz krize, rekao je premijer Aleksandar Vučić u skupštini, predstavljajući specijalni zakon koji treba da obezbedi početak izgradnje. koja možda neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biti završena za 15 godina, ali će za tri-četiri godine Beograd imati lepše lice. Opozicija je oštro kritikovala predloženi akt, pre svega, zato što je, kako su tvrdili, protivustavan.

Premijer je kazao: „Nisam očekivao ovolike otpore napretku i modernizaciji, nečemu za šta nismo imali novac, a za šta postoji mogućnost i naša čvrsta vera da smo uspeli da obezbedimo novac. Slučajno, to je važnije od svega o čemu sada razgovaramo – najvažnije je da li za neki projekat imate ili nemate novac.”

On je naveo da su razlozi za donošenje posebnog zakona za izgradnju „Beograda na vodi” višestruki i da on, za razliku od opšteg Zakona o eksproprijaciji, utvrđuje javni interes za izgradnju poslovno-stambenog kompleksa. Prema njegovim rečima, eksproprijacija će i po ovom zakonu biti sprovedena po tržišnim cenama. Premijer je dodao da je Ustavom propisano da pravo svojine može biti oduzeto ili ograničeno samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne, pri čemu „Ustav ne uređuje šta se smatra javnim interesom, a zakon predviđa pravo na žalbu, na upravni spor i ustavnu žalbu”.

Premijer je rekao da ovo nije prvi projekat radi kojeg se donosi poseban zakon, navodeći da je to urađeno, između ostalog, i radi izgradnje mosta „Gazela” u Skupštini SFRJ, ali i 2008. ili 2009. godine, kada smo „’Jugorosgasu’, u kome smo bili vlasnici 20 odsto, kao država dali kompletan magistralni gasovod kroz našu zemlju donošenjem leks specijalisa”.

On je istakao da je konačno rešenje imovinskopravnih pitanja moguće tek po donošenju posebnog zakona o eksproprijaciji, dodajući da je na području prve faze projekta, koji se prostire na oko 40 hektara, identifikovano 246 objekata u različitim imovinskopravnim statusima i da je do 4. aprila uklonjeno 179 objekata. Sredstva za to, u iznosu od 30 miliona dinara, što je oko milion i nešto evra, obezbedio je grad Beograd. Vučić je kazao: „Za eksproprijaciju zemljišta i svih objekata za ceo prostor prve faze potrebno je oko 40 miliona evra, deo je izdvojen iz budžeta, a deo ćemo naći od investitora. Do sada smo potpisali ugovor sa 86 porodica iz prve faze, četiri porodice su samostalno napustile lokaciju. Za raseljavanje 86 porodica izdvojen je 51 milion dinara.”

Vučić je kazao da će realizacijom „Beograda na vodi” na dobitku biti država i narod, „novac se neće slivati u tajkunske džepove”. On je istakao: „Neki tajkuni su mogli da postanu vlasnici priobalja, država im sada kvari posao. Početak izgradnje dve stambene kule planiran je na leto ove godine, a paralelno će se raditi na projektima kule Beograd, tržnog centra i hotela, za koje se projekti očekuju u maju 2016, a izgradnja na leto te godine. Zamolio sam gradonačelnika Sinišu Malog da svu srpsku pamet, sve koji se danas protive, uključimo u izgradnju, da svi mogu da daju svoja rešenja, da naša građevinska operativa radi, da materijale uzimamo iz naše zemlje, čelik iz Smedereva. To će biti jedan od uslova koje ćemo staviti u ugovor i ta reč Srbije biće poštovana u svakom slučaju u dogovoru sa arapskim investitorom.”

Premijer je istakao i da ideja o izmeštanju železničke infrastrukture sa područja Savskog amfiteatra ušla u Generalni urbanistički plan  Beograda još 1972. godine.

U debati su poslanici vladajuće koalicije najavili podršku zakonu, uz mnogo pohvala za sve ono što će „Beograd na vodi” doneti celoj Srbiji.

M. Čekerevac

-----------------------------------------

Marković (JS): Predsedniče vlade, uzeo bih vas za kuma

Najavljujući podršku zakonu, Dragan Marković Palma (JS) isticao je svu njegovu važnost za našu ekonomiju, pokazao razumevanje za dovođenje investitora, jer zna kako je to teško, i dodao: „Molim vas, premijeru, da se ne pravdate toliko, pa vi ste se pravdali više od sata, iako za to nemate razloga. Uzeo bih vas za kuma kada bismo ovaj grad na vodi napravili na Moravi, ali važnije je za celu Srbiju da to bude Beograd.” Premijer Vučić mu je zahvalio i rekao da se nije pravdao, jer misli da će neko 2050. godine s poštovanjem pričati o ovome što se sada radi.

-----------------------------------------

„Beograd na vodi” i Vojvodina

Lider LSV-a Nenad Čanak kazao je da bi bilo dobro da saznamo „koliko će građanke i građane Beograda i Srbije da košta ’Beograd na vodi’, zašto Vojvodina dobija manje novca od Beograda, zašto joj je budžet za 3,8 odsto manji nego prošle godine...” Čanak je kazao i da je Vojvodina pod vodom. Odgovarajući Čanku, premijer Aleksandar Vučić kazao je da je „cela Srbija pod vodom” i dodao: „Spreman sam da u maju otvorimo dijalog o finansiranju Vojvodine, a podsećam da ste isto pitanje o finansiranju imali i pre pet i pre deset godina. ”

-----------------------------------------

IZ DISKUSIJE OPOZICIJE

Božović (DS): Investitor povlašćen

Ovlašćeni predstavnik DS-a Balša Božović ne vidi, kako je rekao, zašto se jedan investitor stavlja u povlašćen položaj, dok svi ostali moraju da poštuju zakone. Božović je kazao: „Suština je da vlada na skupštinu prebacuje odgovornost zato što ima ideju da nečiji privatni interes nazove javnim. Niko ne može da se sakrije iza većine.”

Božoviću je premijer Vučić rekao: „Odustali smo od hitnog postupka, dali vreme svima da se spreme, i vama i tajkunima, a što se afera i tajnovitih poslova tiče, ničeg tajnovitog ovde nema. Mi smo sve naše ugovore objavili, a vaše ne smemo. Nije reč samo o ’Fijatu’ nego i o Metals banci. Imate neke vlade u senci, što ne radite nešto? Koliko ste bili na vlasti u Beogradu, a za sve to vreme niste u tom prostoru, za koji vi pričate da vredi pola milijarde, niste ni travu pokosili, niste kosu u ruke uzeli.”

Đurišić (SDS): Nije u duhu Evrope

Šef poslaničke grupe SDS-a Marko Đurišić rekao je da je predloženi zakon protivustavan i da nije u duhu evropskih vrednosti.”

Premijer Vučić je odbacio primedbu da predloženi zakon donosi pravnu nesigurnost: „Tako nešto donose retroaktivni zakoni, a ovaj to nije.” On je dodao: „Ugovor sa investitorom je sklopljen na najkraći rok od pet godina i iz njega taj investitor može da izađe samo ukoliko ugovorene obaveze preuzme kupac. Ne možete ni zamisliti veće i bolje garancije.”

Živković (NS): Javni inters u privatnom vlasništvu

Lider Nove stranke Zoran Živković je naglasio da javni interes ne može biti u privatnom vlasništvu i to je „suštinski paradoks ove teme”. Živković je istakao: „Postoji javni interes ako je nešto što je za vojne potrebe, za državne potrebe, saobraćaj, socijalu, za obrazovanje, a ne za privatno vlasništvo.”

-----------------------------------------

Mali: Očekujem početak eksproprijacije

„Očekujem da će nakon usvajanja zakona o Beogradu na vodi odmah krenuti eksproprijacija, koja će trajati tri-četiri meseca, posle čega će se stvoriti uslovi za izdavanje građevinske dozvole, kao i za početak prvih radova”, rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, novinarima u srpskom parlamentu.

 .

objavljeno: 07.04.2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.