Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrh države o Kosovu

Beograd -- Ne zna se šta je dogovoreno na sastanku najviših zvaničnika SCG i Srbije koji su pokušali da usaglase stavove o Kosovu.

Sastanak je održan u Palati federacije, bio zatvoren za javnost, a niko od učesnika nije bio spreman da da zvaničnu izjavu.Sastankom, je predsedavao Svetozar Marović, a u njegovom radu su učestvovali i Nebojša Čović, Boris Tadić, Vojsilav Koštunica i Vuk Drašković, navodi se u saopštenju izdatom nakon sastanka. Njemu je postignuta saglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o "izradi ovrinog dokumenta usaglašenih aktivnosti i stavova".

Na ovom sastanku, kojem su prisustvovali i savetnici najviših državnih funkcionera, dogovoreni su i drugi nivoi uzajamnog obaveštavanja i saradnje, kaže se u saopštenju, izdatom nakon završetka sastanka.

Pre sastanka, potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus rekao je da bi srpski zvaničnici trebalo da se dogovore o zajedničkoj platformi za nastup na pregovorima o statusu Kosova i Metohije: "Danas su svi prihvatili da moramo ove godine da govorimo ne samo o primeni standarda, već i o budućem statusu Kosova i da je dobro da Beograd govori jednim glasom".

Potparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović, najavio je da će se na sastanku državnog vrha dogovoriti zajednički stav pred početak pregovora sa Prištinom: "Izuzetno je važno da se oko ovih ključnih pitanja stvori jedan zajednički stav, da tu nema odstupanja, da nema različitih predloga. Važno je da se predstavnici Srba ipak drže određenih smernica koje će dobiti iz Beograda".

Arifi: Nastaviti sprovođenje standarda

Koordinator Vlade Kosova za sprovođenje Standarda Avni Arifi izjavio je da proces sprovođenja standarda koje je međunarodna zajednica odredila za Kosovo treba nastaviti istom dinamikom, nezavisno od nastale sitaucije zbog ostavke premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Arifi je u intervjuu prištinskoj Radio-televiziji 21 podsetio da 11. aprila počinje procenjivanje stepena sprovođenja Standarda, ocenjujući da je Vlada Kosova spremna da postigne tražen napredak u tom procesu.

Minimum i maksimum

"Beograd mora da odredi šta je minimum, a šta maksimum interesa i da definiše konkretne taktičke poteze. Za sve to potrebano je obezbediti i postići opštu saglasnost u vezi s kompletnim pristupom i potrebno je obezbediti da više nema pojedinačnih iskakanja s ličnim inicijativama koje se međunarodnoj zajednici serviraju bez znanja ostalih relevantnih političara i institucija koje se bave tom problematikom, a čime se praktično potkopava ionako loša pregovaračka pozicija Beograda", kaže predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Nebojša Čović.

Čović kaže da bi ulazak balkanskih zemalja u EU rešio probleme na Balkanu i da zagrljaj EU može da reši problem Balkana bez obzira na to što nisu zadovoljeni svi standardi za ulazak u EU. "Ako ne uđemo u EU, mučićemo se godinama, da ne kažem decenijama", rekao je Čović za "Blic". "Nema šanse da Kosovo, finansijski, bezbednosno, opstane kao nezavisno. Ono će pripasti ili Srbiji ili Albaniji, a sve to će biti relativno ako uđemo u Evropsku uniju. Moramo da relativizujemo granice, a ne da pravimo nove", kaže Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.