Vojvođanski poslanici u ponedeljak o javnoj svojini

Izvor: Blic, 08.Sep.2011, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski poslanici u ponedeljak o javnoj svojini

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši zakazao je za ponedeljak, 12. septembar, vanrednu sednicu na kojoj će se raspravljati isključivo o Predlogu zakona o javnoj svojini.

Ovo je prvi put da se o jednom predlogu zakona raspravlja na vanrednoj sednici Skupštine Vojvodine po hitnom postupku, odnosno prvi put se na ovaj način reaguje na odnos republičkih organa prema pokrajinskoj administraciji.

Na sednici se očekuje žučna debata o predlogu zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji bi do kraja ovog meseca trebalo da usvoji Skupština Srbije.

Povod za vanrednu sednicu pokrajinskog parlamenta bila je nespremnost Vlade Srbije da u Predlog zakona o javnoj svojini uvrsti amandmane (zahteve) vlade Vojvodine donete na sednici tog izvršnog tela 26. avgusta, kojoj je prisutvovao i vicepremijer Božidar Đelić.

Potpredsedik Vlade Srbije je tada pred novinarima rekao da je postignut visok stepen saglasnosti, ali da unapred ne može da kaže koliko predloga vlade Vojvodine će biti i usvojeno.

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić je tom prilikom naglasio da Vojvodina traži da joj pripadnu regionalni putevi i železnice, kanalska mreža i druga infrastruktura, kao i sve drugo što je finansirano iz Fonda za kapitalna ulaganja.

Vojvođanska vlada je tražila i da postane vlasnik zgrada u kojima se nalazi pokrajinska administracija, kao i da joj se obeštete letovališta i neka druga zdanja na teritoriji bivših jugoslovenskih republika "izgubljena" na osnovu Zakona o sukcesiji.

Pajtić je ranije u izjavi Tanjugu naglasio da su konsultacije oko pomenutog zakona još u toku i da nema povratnu informaciju koliko vojvođanskih amandmana je prihvaćeno.

Očigledno je da mnogi zahtevi pokrajinske vlade nisu usvojeni, a to znači da su u još manjoj meri prihvaćeni stavovi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara, koji su po pitanju svojine na pokrajinskom nivou bili još radikalniji.

Tom nesporazumu na relaciji Beograd - Novi Sad prethodio je spor oko izrade Nacrta zakona o javnoj svojini.

Tekst je rađen mimo radne grupe koja je specijalno zbog toga frmirana, tako da je formalni predsednik tog radnog tela, Bojan Kostreš (LSV) predao nacrt premijeru Mirku Cvetkoviću i pre nego što se konsultovao sa ostalim članovima grupe.

Ispostavilo se, tako, da vrh pokrajinske administracije nije znao šta se u dokumentu nalazi, pa su tek naknadno, na pomenutoj sednici vlade Vojvodine, pripremljeni amandmani na budući zakon.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.