Izvor: S media, 05.Maj.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič za izbore: Šta je dopušteno, a šta zabranjeno

Ako ste punoletni i upisani u birački spisak, a pri tom ste još i ranoranilac, ovog Đurđevdana možete da uradite ono što niste mogli prethodne četiri godine. Već u sedam časova možete da budete na biračkom mestu i da poklonite poverenje strankama i političarima koji su vaši favoriti na izborima.

S media preporučuje: Kako da uživate u izbornoj tišini?

Bolji život, srećni ljudi: Kako ćemo živeti posle izbora?

Ne znaš da li da izađeš na izbore, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << odgovor je: „Glasam za sebe“ (VIDEO)

Budete li prvi glasač na svom biračkom mestu, imaćete i „specijalni zadatak“. Kako pravila nalažu, u prisustvu najrevnosnijeg glasača, birački odbor proveriće glasačku kutiju. Najpre će u kutiju ubaciti kontrolni listić, zatim će ona biti zapečaćena u vašem prisustvu, a to će ući i u zapisnik. Glasačka kutija biće otvorena na kraju glasanja; najpre će biti provereno da li se u njoj nalazi kontrolni listić. Ukoliko ga nema, birački odbor će biti raspušten, moraće da se formira novi i na tom mestu glasanje će biti ponovljeno.

Međutim, ako niste ranoranilac i ako nemate želju da budete “birač kontrolor”, a hoćete da glasate, do 20 časova morate da se pojavite na biračkom mestu. Kad sat otkuca 20:00h, biračka mesta će biti zatvorena. U isto vreme prestaje i izborna tišina, kojom nas je Zakon „častio“ 68 sati.

Nevidljivi sprej i optička lampa

Pre nego što krenete na biračko mesto, ponesite ličnu kartu ili drugi dokument sa fotografijom i poziv na glasanje koji ste dobili na kućnu adresu.

Neposredno pred glasanje svaki birač će ponuditi komisiji kažiprst desne koji će biti isprskan sprejom. Taj sprej je bezbojan i njegovo postojanje na prstu će biti utvrđivano pomoću posebnog optičkog čitača. Kada dođe na biračko mesto, svaki birač će se prvo sresti sa članom komisije koji ima optički čitač. Ako su prsti "čisti", odnosno ako se utvrdi da po njima prethodno nije "delovano" bezbojnim sprejom, birač će moći da dobije glasačke listiće i najzad obavi svoj deo posla.

U nedelju, birači preuzimaju tri glasačka listića. Biramo šefa države, novi saziv parlamenta i lokalne odbornike. Građani Vojvodine zaokruživaće svoje kandidate na četiri listića, jer biraju i članove pokrajinskog parlamenta.

Sprej ne utiče na ćelavost i libido

Ne podležite pričama o radioaktivnom dejstvu spreja, njegovom uticaju na potenciju ili opadanje kose. Glasine su brojne, posebno dok se čeka u redu za glasanje.

Svojevremeno, kada je sprej tek počeo da se koristi na glasanjima, mnogi su se koncentrisali na to kako da nevidljivi sprej učine nevidljivim za optičke čitače. Tvrdili su da je najbolje ako se "nasprejisani" prst nakon glasanja drži desetak minuta u rasolu. Posle toga, naravno, opet trk na biračko mesto. Međutim, sezona kiselog kupusa je prošla, tako da nemate priliku da proverite.

Pravila ponašanja

Vaša obaveza kao glasača je da isključite mobilne telefone, pejdžere i druga sredstva komunikacije, jer biste u suprotnom mogli da budete udaljeni sa birališta. Ako želite fotografiju sa glasanja, ta želja vam neće biti ispunjena. Fotografisanje nije dozvoljeno, tako da je nepotrebno da nosite foto-aparate.

Na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Svi bilbordi, ili plakati koje budete videli u neposredoj blizini biračkog mesta, predstavljaju kršenje izborne tišine.

Glasanje je tajno. U prostoriji u kojoj glasate postoje paravani koji vas zaklanjaju od radoznalih pogleda. Broj glasača u prostoriji može da bude onoliko koliko ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja.

Građani sa posebnim potrebama

Ako vam je baka, deka, rođak ili komšija lice sa posebnim potrebama, pravila za glasanje su sledeća:

•Slepa osoba, osoba sa bilo kojom vrstom invaliditeta, ima pravo da na biračko mesto povede nekog drugog ko će glasati po njegovoj želji.

•Onaj birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu, a u pitanju je nemoćno lice, može do 11 sati na dan glasanja da obavesti birački odbor da želi da glasa. U tom slučaju, tri člana tog odbora će otići kod njega i omogućiti mu da glasa.

Na izborima u nedelju svako od 8.587 biračkih mesta biće obezbeđeno za osobe sa invaliditetom. Broj upisanih glasača je 6.770.013.

Na izborima za predsednika Srbije učestvuje 12 kandidata.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Republička izborna komisija objaviće konačne rezultate roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, a do objavljivanja konačnih rezultata, RIK će objavljivati privremene rezultate.

Izbornu noć pratite na Radiju S i portalu smedia.rs.

M. Č.

foto: Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.