Vlast predlaže kompromis, opozicija se ne izjašnjava

Izvor: Politika, 31.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast predlaže kompromis, opozicija se ne izjašnjava

Vladajuća koalicija spremna je da ponudi opozicionim strankama da deo radnog dana u Skupštini Srbije koriste da govore o stvarima na kojima insistiraju, s tim da se ostalo vreme raspravlja o dnevnom redu

Uz malo dobre volje i spremnost vladajuće koalicije i opozicije na međusobne ustupke, prekinuta sednica Narodne skupštine Srbije mogla bi biti nastavljena u ponedeljak, 4. avgusta, a hoće li tako biti, znaće se posle današnjih konsultacija Slavice Đukić-Dejanović, predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << parlamenta, sa šefovima poslaničkih grupa.

Vladajuća koalicija spremna je da ponudi opozicionarima da deo radnog dana koriste za, kako kažu, upućivanje političkih poruka, s tim da se ostalo vreme raspravlja o dnevnom redu. Opozicionari, međutim, kažu da čekaju današnji dan da vide „ponudu” vlasti, pa će onda odlučiti o nastavku sednice.

Slavica Đukić-Dejanović kaže za „Politiku” da su kompromisi neophodni da bi se odblokirao rad parlamenta i da od današnjeg dogovora zavisi hoće li se poslanici okupiti u ponedeljak, ili će pauza u radu potrajati do 1. septembra. Ona dodaje:„Kao prva među jednakima u skupštini, obavezna sam da poštujem i senzibilitet opozicije. Mislim da je jako važno da još jednom podsetimo na značaj tačaka koje su na dnevnom redu za građane Srbije, a pokušaću da napravimo takav kompromis o daljem radu u kojem će provejavati ono što je svojstveno opoziciji, dakle omogućiti joj da povremeno šalje političke poruke, ali da, ipak, radimo i po dnevnom redu. Ukoliko bismo napravili takav kompromis, mislim da bismo time poslali dobru poruku Srbiji”.

Slavica Đukić-Dejanović ne misli da bi parlament mogao da ima problem sa kvorumom zbog godišnjih odmora i podseća da je za rad, pošto je sednica počela, dovoljno prisustvo 84 poslanika. „Mnogo je važnije da postignemo kompromis da u radu ne učestvuje samo parlamentarna većina, već i opozicija, bez obzira na to što oni za mnoge zakone neće glasati”.

Aleksandra Jerkov, zamenik šefa poslaničke grupe ZES-a, kaže za „Politiku” da i vladajuća koalicija misli da parlament treba da bude mesto i za to da poslanici govore o stvarima koje nisu na dnevnom redu, ali „ne možemo da shvatimoda neko to svoje pravo koristi da bi blokirao rad parlamenta”. Aleksandra Jerkov kaže da je u interesu građana da sednica bude nastavljena, zato „smo spremni da se dogovorimo sa opozicijom, da zajedno nađemo način koji će njima omogućiti da govore o stvarima na kojima insistiraju i ukazuju na stvari koje se dešavaju u zemlji, ali i da se istovremeno radi po dnevnom redu”.

Ona dodaje da bi, jedno od kompromisnih rešenja, moglo biti da se o jednoj tački dnevnog reda raspravlja jedan dan, s tim što bi rad mogao biti produžen i posle 18 časova do, na primer, do 22 sata. Deo takvog radnog dana, prema rečima Aleksandre Jerkov, opozicija bi mogla koristiti za „svoje” teme, a ostatak bi bila rasprava po dnevnom redu.

Međutim, Aleksandar Vučić, generalni sekretar Srpske radikalne stranke, rekao je jučeda „ne misli da će sednica biti nastavljena u ponedeljak, ali ako bude, radikali će učestvovati u njenom radu”. Vučić, međutim, nije rekao da li će radikali dopustiti da se raspravlja po dnevnom redu: „zavisi od toga da li će biti povrede poslovnika”. Prema njegovimrečima, događaji na protestu koji su radikali organizovali u utorak uveče povodom hapšenja Radovana Karadžića neće biti glavna tema na sednici parlamenta. On je istakao:„Nadam se da će do ponedeljka biti razrešeno ko je odgovoran za nerede na ulicama Beograda, tako da ne mislim da će to baš biti glavna tema u tom smislu, jer sam siguran da ćemo to do ponedeljka završiti”.

MiroslavMarkićević, zamenik šefa poslaničke grupe Nove Srbije, kaže za „Politiku” da će lider te stranke Velimir Ilić prisustvovati današnjim konsultacijama, a „videćemo kako će one teći, od toga zavisi naša odluka o učešću u radu”. Markićević, međutim, dodaje:„Slavica Đukić-Dejanović je sednicu prekinula posle samo 31 minuta rada, a podsećam da do tada nijedan poslanik Nove Srbije ni SRS-a nije govorio. Govorilo je samo nekoliko poslanika DSS-a i to o odluci da se vrate naši ambasadori u zemlje koje su priznale nezavisnost Kosmeta, kad je sednica prekinuta, tako da vlast treba da nas uveri da prekid nije usledio zbog hapšenja Radovana Karadžića, a veliko je nepoverenje u vlast”.

Da podsetimo, nadnevnom redu prekinute sednice su ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, gasnog sporazuma sa Ruskom federacijom, „paket” finansijskih sporazuma, koji treba da obezbedi našoj zemlji sredstva u iznosu od oko 420 miliona evra za putnu mrežu, kliničko-bolničke centre, zaštitu životne sredine... Poslednja tačka dnevnog reda je vladin Predlog rezolucije o Kosmetu, koji je, zbog toga što se vlada nije konsultovala sa opozicijom, bio uzrok „početne” opstrukcije koju je primenila opozicija, a opstrukcija je nastavljena zbog odluke vlade o povratku ambasadora naše zemlje u države EU koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije. Ovu „poslednju” opstrukciju, posle koje je, bez obrazloženja, prekinuta sednica primenili su poslanici DSS-a. Istog dana posle podne saopšteno je da je uhapšen Radovan Karadžić, pa je opozicija optužila Slavicu Đukić-Dejanović da je upravo to bio razlog što je prekinula sednicu. Opozicionari su tvrdili da je ona znala za hapšenje, pa je dala pauzu da bi sprečila opoziciju da o tome govori u parlamentu. SlavicaĐukić-Dejanović je to demantovala, ali je opozicija podnela zahtev za njeno razrešenje.

Od prekida sednice do danas, mnogo toga se desilo što bi moglo biti tema za „reklamacije” poslovnika, ukoliko bi sednica bila nastavljena, a ne bude dogovora o načinu rada. I vlast i opozicija moraju, ako misle na građane, pokazati spremnost za kompromis i naći rešenje koje će omogućiti da opozicija, kako reče Slavica Đukić-Dejanović, uputi političke poruke, ali i da se radi po dnevnom redu. Šta nije rešenje? Svakako nije rešenje u promeni poslovnika, bez prethodnog dogovora opozicionih i vladajućih stranaka. I to iz mnogo razloga. Na primer, kako u šali reče u skupštinskom holu jedan poslanik vladajuće koalicije, kad su novinari pomenuli promenu poslovnika kao izlaz „ukoliko bismo promenili poslovnik bez dogovora sa opozicijom, ništa ne bismo uradili, mnogo ih je, a opozicija uvek nađe način, ako hoće, da blokira rad, jedino da promenimo poslovnik tako što ćemo reći – ukida se opozicija”.

Jedan od retkih poslanika vladajuće koalicije, koji rešenje vidi u promeni poslovnika, a da pri tom ne pominje dogovor sa opozicijom, jeste Dragan Marković Palma. On je juče rekao Tanjugu da, „ukoliko i dalje bude opstrukcije u radu Skupštine Srbije, a opozicija i dalje ne bude poštovala dnevni red sednice, treba promeniti poslovnik”.

Većina iz vladajuće koalicije, čini se, ne misli tako. Da je potreban dogovor i o takvim promenama, rekli su i Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus, i Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a. Za dogovor o bilo čemu, potrebno je dvoje. Ukoliko bi opozicionari ostali pri stavu da će i u nastavku sednice pričati samo o temama koje nisu na dnevnom redu i ni o čemu drugom, to bi više ličilo na destrukciju nego na opstrukciju i time bi rizikovali da izgube podršku onih koji su za njih glasali. Teško da će im njihovi birači aplaudirati, ukoliko, na primer, u narednih nekoliko meseci budu pričali samo o hapšenju Radovana Karadžića, a za to vreme, na primer, Rusi odustanu od gasovoda, koji su, uzgred, radikali onoliko hvalili, tražeći da ovaj sporazum bude ratifikovan i pre izbora, u raspuštenom parlamentu.

M.Čekerevac

[objavljeno: 01/08/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština 2. septembra

Izvor: B92, 01.Avg.2008, 02:37

Beograd -- Sednica Skupštine Srbije neće biti nastavljena u ponedeljak, već 2. septembra, dogovoreno je na sastanku šefova poslaničkih grupa...Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je da je na konsultacijama jednoglasno zaključeno da u Srbiji vlada prevelika politička...

Nastavak na B92...

DEBLOKIRATI SKUPŠTINU

Izvor: Kurir, 01.Avg.2008

NOVI SAD, 01. avgust 2008. (FoNet) - Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će pokušati da sa šefovima poslaničkih grupa napravi kompromis o daljem radu parlamenta i razmotri koliko će pauza trajati do 4. a vgusta ili će je produžiti do 1. septembra. "Kao prva među...

Nastavak na Kurir...

Sednica skupštine Srbije 2. septembra

Izvor: Kurir, 01.Avg.2008

BEOGRAD, 01. avgust 2008. (FoNet) - Sednica skupštine Srbije biće održana 2. septembra, izjavio je danas potpredsednik Socijalističke partije Dušan Bajatović. Bajatović je posle konsultacija poslaničkih grupa sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović novinarima izjavio da će se...

Nastavak na Kurir...

Konsultacije o nastavku sednice parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Avg.2008

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović trebalo bi danas da održi konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa o nastavku vanredne sednice parlamenta koji je najavila za ponedeljak, 4. avgust, posle dvonedeljne pauze u radu...Na konsultacijama sa šefovima poslaničkih grupa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Prekid rada skupštine dok se "ne smire strasti"

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Avg.2008

Poslanici Skupštine Srbije neće se sastajati do 2. septembra zbog političkih tenzija u zemlji nastalih nakon hapšenja Radovana Karadžića. Iako je vanredna sednica, na kojoj bi se raspravljalo o ratifikaciji Sporazuma sa Evropskom unijom i sa Rusijom, trebalo da bude nastavljena u ponedeljak, šefovi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.