Vladajući i LDP podržavaju zakon o javnoj svojini, SVM i LSV uslovljavaju

Izvor: Blic, 20.Sep.2011, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajući i LDP podržavaju zakon o javnoj svojini, SVM i LSV uslovljavaju

BEOGRAD - Podršku predloženom zakonu o javnoj svojini danas je najavila većina poslanika vladajuće koalicije, kao i opoziciona Liberalno demokratska partija (LDP) koja će podržati zakon zbog evropskih integracija. Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da postoji većina za usvajanje zakona o javnoj svojini koja je i šira od vladajuće koalicije što je "pokazala današnja debata u parlamentu". Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji je deo vladajuće koalicije, i dalje će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << insistirati da deo železničke infrastrukture pripadne Vojvodini, rekao je poslanik SVM-a Balint Pastor.

Tokom skupštinske rasprave o tom predlogu, koja je danas počela, iskristalisali su se stavovi stranaka, pa je tako postalo izvesno da će ta rešenja dobiti dovoljan broj glasova, budući da će ih podržati gotovo sve stranke vladajuće većine i Liberalno-demokratska partija.

Izuzev LDP, druge opozicione stranke smatraju da je zakon loš i neprimenjljiv, a njihove kritike su se kretale od toga da on "krčmi" Srbiju zarad opstanka aktuelne vlasti nekoliko meseci duže, do toga da će njime Kosovo biti isključeno iz pravnog sistema zemlje.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je taj predlog "branio" pred poslanicima, uveren je da će većina za usvajanje zakona o javnoj svojini biti veća i od koalicione. Đelić je napomenuo da je vlada usvojila seriju amandmana kojima će biti obezbeđena ta većina.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, međutim, i dalje insistiraju da deo železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine pripadne toj pokrajini, dok je Liga socijaldemokrata Vojvodine uslovila podršku zakonu prihvatanjem amandmana kojima traži da Vojvodina dobije manje oblike svojine na njenoj teritoriji.

Poslanik LSV-a Bojan Kostreš rekao je da je ta stranka nezadovoljna i time što Vojvodina neće moći da upravlja železničkom mrežom i dodao da su u toku razgovori sa Vladom Srbije nakon kojih će stranački organi doneti odluku o tome kako će glasati.

Ukoliko poslanici SVM i LSV na kraju ipak uskrate podršku tom zakonskom predlogu, njihove glasove nadomestiće poslanici LDP, a lider te stranke Čedomir Jovanović tu odluku je obrazložio time da će liberali i ovog puta pomoći vladajuću većinu, pošto se radi o aktu koji je uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Jovanović je kazao da LDP na zakon o javnoj svojini gleda kao na

jedan od poslednjih uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Čanak: Vojvođanski miraz Kraljevini SHS

Lider LSV Nenad Čanak večeras je u Skupštini Srbije energično branio stav da Vojvodini treba da pripadne deo imovine koji se nalazi na njenoj teritoriji, tvrdeći da je ta pokrajina kao miraz u zajedničku državu Južnih Slovena unela hijade kilometara pruga i puteva, fabrike čokolade, pića, konzervi i piva.

Čanak je naveo da su Vojvođani u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. uneli 4.700 kilometara izgrađene putne mreže, 2.200 kilometara pruga, više od 100.000 putničkih i teretnih vagona, 902 kilometra plovnih puteva, reka i kanala.

Međutim, kako je primetio Čanak, za punih osam decenija u Vojvodini nije izgrađena nijedna pruga, a koristi se samo 1.000 kilometara, dok su mnoge od njih prekrivene korovom. Na tim preostalim prugama, kako je lider LSV rekao, vozovi prosečno voze 30 kilometara na sat, pa se tako "Franc Jozef vozio brže od Milutina Mrkonjića". Vojvodina je, kako tvrdi Čanak, u miraz donela i 12 fabrika čokolada, 27 fabrika pića, osam pivara, pet fabrika konzervi i 11 mlekara.

"Imovinu u pojedinim istorijskim periodima nisu mogli da imaju samo robovi, Jevreji i Vojvodina u Miloševićevoj Srbiji", kazao je Čanak u parlamentu, gde se raspravlja o Predlogu zakona o javnoj svojini.

Ujedinjeni regioni Srbije najverovatnije će glasati za predloženi zakon o javnoj svojini, ali očekuju prihvatanje njihovog amandmana o obavezi prenosa imovine gradskoj opštini.

Poslanici Demokratske stranke i poslaničkih grupa SPS-JS i PUPS najavili su podršku zakonu jer će, kako su ocenili, omogućiti decentralizaciju, racionalnije korišćenje imovine i reformu javnog sektora u Srbiji.

Srpska radikalna stranka najavila je da neće podržati predloženi zakon o javnoj svojini za koji je ocenila da vodi ka daljem raspadanju države Srbije i odvajanju Vojvodine.

Poslanička grupa Napred Srbijo Tomislava Nikolića ocenila je da se iz predloženog zakona o javnoj svojini ne vidi čime država želi da raspolaže, kao i da su iza priče o svojini Vojvodine skrivene namere da javna svojina ostane neuređena oblast. Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić rekao je da je zakon zloupotrebljen i da se njime "krčmi Srbija" kako bi Vlada opstala još koji mesec.

Demokratska stranka Srbije ocenila je da predloženim zakonom nije na

pravi način uređeno pitanje imovine i da će se ono suštinski rešiti drugim zakonima i podzakonskim aktima.

Poslanici će sutra raspravljati o predloženom zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

O hapšenjima zbog zloupotreba u nabavci vakcina

Radni dan u Skupštini Srbije poslanici su danas potpuno posvetili predloženim zakonska rešenja o javnoj svojini, kako na plenumu, tako i u izjavama skupštinskim izveštačima, ali su se ipak osvrnuli i na hapšenja povodom zloupotreba u nabavci vakcina protiv virusa H1N1.

Poslanici su komentarisali i hapšenje bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović i još dve osobe, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa H1N1 i pozdravili nameru institucija da se bore protiv korupcije, dok neki od njih sumnjaju da je samo "jedna žena kriva za zloupotrebe u nabavci vakcina".

Povezane vesti: DSS i SRS: Zakon o zaštiti poslovne tajne nedorečen Parlament u utorak o javnoj svojini i restituciji Konačno ukidanje blanko ostavki Završena rasprava o Predlogu zakona o zadužbinama Pripremljen tekst deklaracije o osudi zločina nad Srbima

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvođani ostaju bez železnice

Izvor: Mondo, 20.Sep.2011

Savez vojvođanskih Mađara insistira da u zakonu o javnoj svojini deo železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine pripadne toj pokrajini.

Nastavak na Mondo...

SVM i LSV uslovljavaju, LDP za zakon o javnoj svojini

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2011

Podršku predloženom zakonu o javnoj svojini danas je najavila većina poslanika vladajuće koalicije, kao i opoziciona Liberalno demokratska partija (LDP) koja će podržati zakon zbog evropskih integracija.

Nastavak na Radio 021...

Mađari plaču za železnicom

Izvor: Press, 20.Sep.2011

Poslanici SVM i LSV ne odustaju od zahteva da Predlogom zakona o javnoj svojini bude predviđeno da deo železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine pripadne toj pokrajini.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.