Vlada traži hitno razmatranje Zakona za obezbeđivanje dela budžeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada traži hitno razmatranje Zakona za obezbeđivanje dela budžeta

BEOGRAD - U Skupštinu Srbije stigli su prateći budžetski zakoni za 2009. godinu, kojima se obezbeđuje deo budžetskih prihoda.

Iz Vlade Srbije u parlament su, uz zahtev da se razmatraju po hitnom postupku, stigli predlozi dopuna Zakona o carinskoj tarifi, izmene i dopune Zakona o akcizama kao i izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama.

Dopunom Zakona o akcizama predviđa se povećanje akciza na naftne derivate, cigarete, pivo i kafu, što će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uzrokovati poskupljenje te robe.

Povećanje akciza je planirano od iduće godine, ako predložene zakonske izmene, zajedno sa predlogom budžeta za 2009. godinu Skupština usvoji do kraja ove godine.

Manjak budžetskih prihoda

Akcize i takse se povećavaju da bi se nadomestio manjak budžetskih prihoda zbog manjeg privrednog rasta od očekivanog, kao i smanjenje prihoda od carina, prouzrokovanog primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Kako je ranije izjavila ministarka finansija Diana Dragutinović, pored redovnog usklađivanje sa rastom inflacije, sadašnji iznos akcize na dizel gorivo će biti uvećan za pet dinara, na benzin za jedan dinar, dok će akcize na cigarete biti značajnije povećane.

Ona je navela da će tako za sve vrste cigareta jedan deo akcize biti veći za dva dinara, a povećanje drugog dela je sa 33 na 35 odsto u odnosu na postojeću cenu.

Za pivo će akciza biti veća za 1,5 dinara po litru, a za kafu iznos akciza će se uvećati sa sadašnjih 30 odsto na 40 odsto od postojeće cene.

Zakon o carinskoj tarifi

Predloženom dopunom Zakona o carinskoj tarifi se stope carine na uvoz robe utvrđuju prema sporazumima o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa određenim zemljama, a sa zemljama članicama EU u skladu sa dinamikom predviđenom Prelaznim trgovinskim sporazumom koji će početi da se primenjuje 1. januara 2009. godine.

Predložena je izmena carinskih stopa za piliće, mobilne i fiksne telefone, putničke automobile, kombajne i traktore.

Za putničke automobile carinska stopa je smanjena sa 20 odsto na 12,5 odsto.

U obrazloženju se navodi da je carinska stopa od 12,5 odsto predložena da bi u 2009. godini ona dostigla 10,6, odnosno 10 odsto na uvoz automobila iz EU, u skladu sa dinamikom snižavanja carina, predviđenim Prelaznim trovinskim sporazumom.

Zakon radi ubrzanja evropskih integracija

Vlada je ocenila da donošenje tog zakona neće bitno uticati na nivo prihoda budžeta po osnovu carinskih opterećenje, a zakon je predložen radi ubrzanja procesa evropskih integracija i omogućavanja primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, zbog čega je predloženo da se usvoji po hitnom postupku i stupi na snagu 1. januara 2009.

U parlament su danas uz zahtev da se razmtaraju po hitnom postupku stigli i Predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, izmene i dopune Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, izmene i dopune Zakona o parničnom postupku kao i izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.