Vlada od Zukorlića traži da se odluči za jednu funkciju

Izvor: Blic, 14.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada od Zukorlića traži da se odluči za jednu funkciju

U Vladi Srbije nemaju nameru da uskoro raspišu nove izbore za Bošnjački nacionalni savet, već očekuju da muftija Muamer Zukorlić odluči da li će imati versku ili političku funkciju. Za ovakav stav Vlada Srbije ima podršku Turske i to je bila jedna od tema razgovora prilikom posete turske delegacije Srbiji, tvrdi izvor „Blica”.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da produži rok za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka i pozvalo predstavnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sve tri izborne liste da se dogovore oko formiranja tog tela, „jer je to u interesu države i bošnjačkog naroda koji živi u Srbiji”. Pomoćnik ministra Petar Antić rekao je da nije preciziran rok u kome će tri bošnjačke izborne liste moći da pregovaraju.

Ovakvom odlukom Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je praktično odustalo od novih izbora i formiranja privremenog organa upravljanja. Nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević rekao je da bi bilo bolje da ta lista i Bošnjački preporod postignu dogovor o formiranju nacionalnog saveta umesto da se raspisuju novi izbori.

Rok za konstituisanje nacionalnih saveta nacionalnih zajednica istekao je 9. jula, a Ministarstvo je nakon toga konstatovalo da Nacionalni savet Bošnjaka nije formiran, jer na prvoj sednici nije postojala dvotrećinska većina većnika. Pomoćnik ministra je ponovio da resorno ministarstvo ne priznaje Savet koji je formirao muftija Muamer Zukorlić sa 17 osvojenih mandata BKZ-a i uz pomoć dva većnika sa liste Bošnjačkog preporoda i dodao da je reč o nelegalnoj radnji jer njihovi mandati nisu verifikovani. Na junskim izborima učestvovali su Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) čiji je nosilac bio muftija Muamer Zukorlić, zatim Bošnjačka lista koju podržava Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i Bošnjački preporod blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji Rasima Ljajića.

Novopazarska policija uhapsila je osobu osumnjičenu za nasilničko ponašanje tokom jučerašnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Turske Redžepa Taipa Erdogana tom gradu. Policija je juče oko 14.40 sprečila incident između pripadnika dveju islamskih zajednica, u trenutku kada su zvaničnici dve države prilazili zgradi Gradske uprave gde je gost iz Turske otvorio Kulturni centar „Ataturk”. Policija je posle napada Nihada A. na Ahmeda Z. napravila „tampon zonu” ne dozvoljavajući da dođe do sukoba pripadnika Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, i pripadnika Islamske zajednice Srbije, na čijem je čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić.

Ni Zilkić nije bio pozvan

Gradska uprava Novog Pazara demantovala je navode medija da je predvodnik Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić u ponedeljak bio u odboru za doček najviših zvaničnika Srbije i Turske u Novom Pazaru. Gradska uprava je osudila „propust policije u Novom Pazaru, koja je i pored zabrane” dopustila da se Adem Zilkić sa još desetak imama u verskoj odeći priključi publici na ulici. „Isti se čak nije ni pozdravio sa bilo kojim članom ovih delegacija”, dodaje se u saopštenju. Kako je za „Blic” objašnjeno, protokolom je bilo utvrđeno da se verski predstavnici izuzmu kako se ne bi favorizovali predstavnici jedna islamske zajednice u odnosu na druge.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.