Makedonska manjina: Čiplić nam razbija zajednicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2010, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska manjina: Čiplić nam razbija zajednicu

BEOGRAD -

Predstavnici makedonske zajednice u Srbiji zatražili su danas od ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da nezakonitim rednjama ne razbija makedonsku nacionalnu manjinu.

U pismu upućenom Čipliću, potpisani predsednik makedonske zajednice Gojko Ilievski naveo je da se poslednje nezakonite radnje odnose na dopunske izbore za nove elektore, koje je raspisalo Ministarstvo kako bi odlazećem rukovodstvu makedonskog nacionalnog saveta omogućilo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dopuni savet sa nedostajućih pet elektora i tako obezbedi 45 i novi izbor.

Spor oko nacionalnog saveta

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine u Srbiji krajem juna najoštrije je osudio zahtev predsednika udruženja "Makedonska zajednica u Srbiji" Gojka Ilijevskog, u kome od ministra za ljudska i manjinska prava traži da izbore za novi Nacionalni savet proglasi završenim i neuspešnim.

"To nije stav legitimnih predstavnika makedonskog entiteta u Srbiji, već lični i samovoljni stav Ilijevskog, koji, kao štetan i suprotan interesima makedonske nacionalne manjine u Srbiji - najoštrije osuđujemo", rekao je na konferenciji za novinare Borče Veličkovski.

"Ne znam odakle crpite ovlašćenja da kao ministar možete menjati ili dopunjavati postojeći Zakon o nacionalnim savetima, za slučajeve koji nisu po vašoj meri", navodi Ilievski.

Ilievski je ocenio da Čiplić dopunskim izborima otvoreno stoj uz odlazeće rukovodstvo makedonskog nacionalnog saveta, kršeći sopstveni Zakon o nacionalnim savetima, ali i pravo druge grupe makedonske nacionalne manjine da formira Nacionalni savet, ali bez njih.

"Znate da makedonska nacionalna manjina ima 52 elektora, i da ih je na ponovljenim izborima bilo 40. Druga grupa elektora ne želi da da legitimitet izbornoj skupštini zbog lošeg iskustva sa starim rukovodstvom, koje ne želi ponovo da vidi na čelu Nacionalnog saveta", naveo je on.

Ilievski je podsetio ministra da je jedini cilj pisma ne vlast već interes makedonske nacionalne manjine da izabere adekvatno rukovodstvo u savetu.

Sedamnaest nacionalnih manjina, koje su učestvovale na izborima za nacionalne savete osnovalo je svoje savete, dve nisu - makedonska i bošnjačka.

Nacionalne savete formirali su albanska, aškalijska, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska, češka, hrvatska i slovenačka nacionalna manjina.

Makedonska nacionalna manjina imala je mogućnost da organizuje savet putem elektorske skupštine koja je neuspešno održana, jer jedan broj elektora nije prisustvovao sednici, kazao je ranije pomoćnik ministra Petar Antić agenciji Beta.

Antić je rekao da je upravo to razlog zašto je Ministarstvo odlučilo da se javnim pozivom omogući prijavu novih elektora kako bi se ostvario zakonski minimum za konstituisanje makedonskog saveta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makedonska manjina: Čiplić nam razbija zajednicu

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Jul.2010

   Predstavnici makedonske zajednice u Srbiji zatražili su danas od ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da nezakonitim rednjama ne razbija makedonsku nacionalnu manjinu..    ...Procitajte celu vest na izvornoj stranici ...Procitajte ceo tekst na izvornoj...

Nastavak na TimockeVesti.net...

„Zaustavno vreme” za bošnjački nacionalni savet

Izvor: Politika, 13.Jul.2010

Bošnjacima pružena prilika za novi pokušaj da se dogovore, ali izbori se i dalje najavljuju kao realnija mogućnost..Novi Pazar – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da produži rok za konstituisanje nacionalnog saveta Bošnjaka, ali s obzirom na odnose između predstavnika tri...

Nastavak na Politika...

Produžen rok za Bošnjački savet

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 09:55

Beograd -- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da produži rok za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka...Ministarstvo je pozvalo predstavnike sve tri izborne liste da se dogovore oko formiranja Nacionalnog saveta Bošnjaka...S druge strane, ministar za državnu upravu i lokalnu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.