Produžen rok za Bošnjački savet

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen rok za Bošnjački savet

Beograd -- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da produži rok za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka.

Ministarstvo je pozvalo predstavnike sve tri izborne liste da se dogovore oko formiranja Nacionalnog saveta Bošnjaka.

S druge strane, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je da očekuje dobru saradnju sa Nacionalnim savetom Albanaca.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da produži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rok za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka, i pozvalo predstavnike Bošnjačke kulturne zajednice, Bošnjačke liste i Bošnjačkog preporoda da se dogovore oko formiranja tog tela.

Pomoćnik ministra Petar Antić kaže da se Ministarstvo neće mešati u dogovor predstavnika Bošnjaka.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije donelo rešenje o privremenom organu upravljanja niti je doneta odluka o raspisivanju izbora”, navodi on.

"Za sada se još čeka da se izborne liste dogovore i da ostavre kompromis. Ministarstvo se u tom pogledu ne meša i naravno ne može vršiti medijaciju. Tri izborne liste se mogu dogovoriti i onog trenutka kada se to postigne formiraće se i Bošnjački nacionalni savet”, objašnjava Antić.

Pomoćnik ministra je rekao i da nije preciziran rok u kome će tri bošnjačke izborne liste moći da pregovaraju.

Rok za konstituisanje nacionalnih saveta nacionalnih zajednica istekao je 9. jula.

Istovremeno, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu koji je i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije, Milan Marković - posle sastanka sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Galipom Bećirijem - rekao je da je formiranje Nacionalnog saveta jedan od najznačajnijih događaja kada je u pitanju rešavanje problema sa kojima se suočava albanska nacionalan manjina u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

"Razgovarali smo o najkrupnijim problemima, naravno oni su u oblasti obrazovanja, mislim da ćemo vrlo brzo doći do konkretnih rešenja i da ćemo napraviti krupne pomake u pravcu rešavanja tih problema. Nacionalni savet Albanaca je tu da reši probelme svojih sunarodnika”, rekao je Marković.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri najavio je dalje korake u rešavanju problema u oblasti obrazovanja.

"U septembru ćemo imati dva prosvetna savetnika u Preševskoj dolini. Počinjemo sa udžbenicima, a postepeno ćemo raditi i na drugim pitanjima važna za oblast obrazovanja. Dobili smo podršku ministra da će nam pomoći u realizaciji tog cilja i verujem da ćemo imati veoma iskrenu saradnju”, očekuje Bećiri.

Oredsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi kaže da se radi na tome da i predstavnici srpske zajednice budu uključeni u lokalnu samoupravu.

"Mislim da postoje nade i da postoji pozitivno mišljenje sa svih strana da predstavnici srpskih zajednica, odnosno grupe građana Stojanče Arsić i Demokratske stranke, budu uključeni kao deo lokalne samouprave, odnosno vlasti u Bujanovcu. Mi razgovaramo o modalitetima tog priključenja i ja sam optimista da ćemo pronaći rešenje koje zadovoljava i postojeću koaliciju i te dve grupacije”, kazao je Kamberi.

Govoreći o učešću Srba u lokalnim organima vlasti, Marković je rekao da su integracija Albanaca u državne institucije i ulazak Srba u lokalne organe vlasti dva značajna pitanja na kojima radi Koordinaciono telo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.