„Zaustavno vreme” za bošnjački nacionalni savet

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zaustavno vreme” za bošnjački nacionalni savet

Bošnjacima pružena prilika za novi pokušaj da se dogovore, ali izbori se i dalje najavljuju kao realnija mogućnost

Novi Pazar Ministarstvo za ljudska i manjinska prava odlučilo je da produži rok za konstituisanje nacionalnog saveta Bošnjaka, ali s obzirom na odnose između predstavnika tri bošnjačke liste i novi poslovnik koji sada podrazumeva saglasnost svih za konstituisanje saveta, čini se da su novi izbori i dalje neizbežna opcija. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić pozvao je predstavnike sve tri liste da se dogovore jer je to u interesu države i bošnjačkog naroda u Srbiji. On je juče za agencije rekao da nije preciziran rok u kome će tri bošnjačke liste moći da pregovaraju.

Produženje roka za dogovor je na neki način odgovor na zahtev narodnog poslanika i nosioca Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Esada Džudževića koji je zatražio „zaustavno vreme” za dogovore o formiranju tog saveta. Džudžević za „Politiku” objašnjava da bi bilo dobro da se postigne dogovor o formiranju nacionalnog saveta, jer Bošnjaci već gube „korak” u ostvarivanju nekih svojih prava. Potencijalnog partnera za dogovor on vidi u Bošnjačkom preporodu, a kada je reč o trećoj strani – Bošnjačkoj kulturnoj zajednici (BKZ) na čijem čelu je muftija Muamer Zukorlić, Džudžević ponavlja raniji stav da „nije jasno je li opcija na čijem čelu je Zukorlić islamska zajednica ili politička partija”.

Rezultati izbora 6. juna ostavljali su mogućnost različitih kombinacija. BKZ je osvojio 17 mandata, Bošnjačka lista 13, a Bošnjački preporod pet mesta u Nacionalnom savetu Bošnjaka. Pošto je i u vreme kampanje muftija Zukorlić često kritikovao ministre Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića, čije stranke su podržale druge dve izborne liste, matematika je nametala rešenje – da se Bošnjačka lista i Bošnjački preporod udruže, jer su zajedno imali 18 mandata, a još nije bila propisana dvotrećinska većina kao uslov. I Džudžević i funkcioner Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović teško da mogu da objasne zašto do toga nije došlo. Džudžević kaže da u Preporodu očigledno nisu bili sigurni u sve svoje ljude sa liste. Mujezinović, pak, kaže da su oni čekali da budu pozvani na neki konkretan dogovor, ali da nikakvih poziva ni zvaničnih dogovora nije bilo.

Nezvanično se, međutim, od poznavalaca ovdašnjih prilika moglo čuti da je bilo rano da se Bošnjački preporod i Bošnjačka lista udruže, jer bi to praktično značilo da se udružuju Ugljanin i Ljajić. Za Ljajićev SDP to bi, navodno, bio loš politički kapital, jer stranka je prošle lokalne izbore pre dve godine dobila upravo kritikujući Ugljaninov SDA. Sada bi, prema nekim ocenama, udruživanje značilo političko samoubistvo SDP-a. Sem toga, dodatno je objašnjenje, da je NSB formiran prostom većinom Bošnjačke liste i Bošnjačkog preporoda, uz BKZ kao opoziciju postojala je opasnost da neko sutra kao nosilac mandata promeni stranu i „pređe kod muftije” pa bi se ponovo promenio odnos snaga.

Seadetin Mujezinović i sada „ima utisak” da se stvari odvijaju mimo Bošnjačkog preporoda, te da oni i dalje čekaju poziv za moguće pregovore.

Predsednik nepriznatog Bošnjačkog nacionalnog veća, sastavljenog od članova BKZ, uz dvojicu članova sa liste Preporoda, prof. dr Mevlud Dudić za formiranje ovog veća kaže da je „završena stvar”. Dudić kaže da je za danas u organizaciji tog veća zakazan Bošnjački nacionalni sabor na kome će biti donete odgovarajuće odluke.

„Ti pregovori i izbori su za nas završena stvar. Mi jedino možemo, eventualno, ako veće donese odluku o tome, da se dogovorimo da sa preostale dve liste kooptiramo još 16 članova u postojeće Bošnjačko veće”, kazao je Dudić za „Politiku”, uz napomenu da BKZ novi izbori i novi rokovi za pregovore „ne zanimaju”.

Teško je zamisliti da čelnici Bošnjačke liste ili Preporoda prihvate da budu kooptirani dobrom voljom Zukorlića i Dudića, kao što je teško zamisliti i da njih dvojica prihvate neki novi dogovor sa Ugljaninom i Ljajićem radi obezbeđivanja dvotrećinske većine za konstituisanje saveta. Zato se i novi izbori i dalje najavljuju kao mogućnost, ali i – opasnost, jer bili bi to izbori za „drugo” nacionalno veće, koje bi Zukorlićev BKZ bojkotovao.

Da BKZ i Zukorlić ne opraštaju „gaženje izborne volje Bošnjaka” pokazali su i incidenti za vreme prekjučerašnjeg boravka srpskog predsednika Borisa Tadića i turskog premijera Redžepa Erdogana u Novom Pazaru. Transparent na zgradi Fakulteta za islamske studije u centru grada pozivao je Tadića da „prizna izbornu volju Bošnjaka” uz poruku da „nema stabilnosti bez prava i slobode”. Zvižduci Zukorlićevih pristalica i pogrdni povici na račun srpskog predsednika i dvojice ministara Bošnjaka pokazali su da ni delovanje turske diplomatije nije uspelo da na ovom prostoru potpuno pomiri zavađene strane.

S. Bakračević

--------------------------------------------------------------

Uhapšen Zukorlićev telohranitelj

Novi Pazar – Novopazarska policija uhapsila je Nihada Asanovića (25) osumnjičenog da je izvršio krivično delo nasilničkog ponašanja tako što je nasrnuo i pesnicom udario Ahmeda Z. u vreme prekjučerašnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Turske Redžepa Tajipa Erdogana, rečeno je za Tanjug u Policijskoj upravi Novi Pazar.

Incident se dogodio u jednoj od novopazarskih ulica koje vode ka centralnom gradskom trgu i zabeležile su ga mnoge kamere. Asanoviću je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i on će u tom roku biti priveden nadležnom istražnom sudiji.

Asanović je, kako se dodaje, član obezbeđenja glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.

Privedeni je bio u grupi koja je prethodno nasrtala na službenike Rijaseta Islamske zajednice Srbije, koje je predvodio reis-ul-ulema Adem Zilkić. Incident između te grupe građana i pripadnika Rijaseta izbegnut je zahvaljujući intervenciji policije, koja je između dve strane napravila „tampon zonu”.

Međutim, kada se grupa građana vraćala sa dočeka Tadića i Erdogana, Asanović je pesnicom udario Ahmeda Z. za koga tvrdi da ga je navodno psovao. Oštećeni Ahmed Z. je, kažu, simpatizer Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

-----------------------------------------------------------

Zilkić nije bio u odboru za doček Erdogana

Novi Pazar – Gradska uprava Novog Pazara demantovala je juče navode medija da je predvodnik Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić u ponedeljak bio u odboru za doček najviših zvaničnika Srbije i Turske u Novom Pazaru. „Protokolom nije bilo predviđeno učešće bilo kojeg predstavnika verskih zajednica, pa tako ni Adema Zilkića”, navodi se u saopštenju uprave grada.

Gradska uprava je, prenosi Beta, osudila „propust policije u Novom Pazaru, koja je i pored zabrane” dopustila da se Adem Zilkić sa još desetak imama u verskoj odeći priključi publici na ulici. „Isti se čak nije ni pozdravio sa bilo kojim članom ovih delegacija”, dodaje se u saopštenju.

objavljeno: 14.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.