Vlada najavljuje da ima skupštinsku podršku za budžet

Izvor: Politika, 16.Dec.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada najavljuje da ima skupštinsku podršku za budžet

Slavica Đukić-Dejanović: Rasprava o budžetu počinje 26. decembra

Rasprava o predlogu budžeta za narednu godinu počeće 26. decembra, a očekujem da ga usvojimo tri dana kasnije 29, najavila je juče Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Narodne skupštine Srbije. Ona je kazala da ne očekuje probleme prilikom usvajanja i dodala: „Možda će biti zahteva za preraspodelu novca, ali verujem da ćemo imati većinu”. Sudeći po izjavama predstavnika vladajuće koalicije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „republička kasa” biće izglasana bez teškoća.

Za usvajanje predloga budžeta potrebna je apsolutna većina glasova, odnosno on mora dobiti podršku 126 poslanika. Predsednica parlamenta uverena je da problema neće biti, jer će „izglasavanje budžeta biti parametar da vladajuća koalicija još funkcioniše”.

Poslanici SVM-a, koji su prethodnih godina, svaki put kada se glasalo o budžetu dobro namučili koalicione partnere, žele, kako kaže Balint Pastor da glasaju „za”, a hoće li to i učiniti zavisi od toga „da li sadrži pretpostavke za ekonomski i privredni razvoj Vojvodine u 2012. godini”. Pastor kaže da će SVM narednih dana proučiti predložena rešenja i da će konačnu odluku o tome kako će se izjasniti doneti pre početka rasprave. On ističe da je „dobar signal to što je ove godine prvi put SVM-u omogućeno da razgovara o nacrtu budžeta pre nego što je usvojen na sednici vlade”.

Aleksandar Jugović (SPO) kaže da će četiri poslanika njegove stranke glasati za budžet, jer „ne želimo da destabilizujemo vladu i ugrozimo funkcionisanje države”. Jugović strahuje da bi neusvajanje budžeta i privremeno finansiranje bilo loše, posebno „u situaciji kada do marta moramo uložiti sve snage da bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU”.

Vlajko Senić (URS) kaže da će izglasavanje budžeta biti test, koji će pokazati hoćemo li imati redovne ili vanredne izbore, a veruje da će budžet biti donet, te da će izbori biti održani u redovnom terminu. Senić veruje da će sednica parlamenta na kojoj će se razgovarati o usvajanju budžeta biti poslednja u ovom sazivu.

Predsednica skupštine Slavica Đukić-Dejanović ne misli da je „budžetsko okupljanje” ujedno i oproštajni skup sadašnjeg skupštinskog saziva. Ona kaže da će poslanici „biti u prilici da rade i u narednoj godini do izbora”.

M. Čekerevac

objavljeno: 17.12.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kriza prepisala lanjski sneg

Izvor: Politika, 16.Dec.2011

Elemente antikrizne politike stručnjaci ne vide u predlogu državne kase za 2012...Ni štedljiv, ni realan, ni racionalan, ni antikrizni. Ovim rečima je dobar deo ekonomskih stručnjaka juče za „Politiku” opisivao predlog budžeta za narednu godinu. To što je i premijer Mirko Cvetković istakao...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.