Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada i Beograd deo istog paketa

Potpisivanje koalicionog sporazuma između Srpske radikalne stranke i koalicija DSS-NS i SPS-PUPS-JS za formiraje vlasti u Beogradu, ne mora da znači da će te tri liste biti partneri koji će činiti i buduću vladu, kaže za „Blic" direktor „Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati.



On kaže da će vlasti u prestonici i u republici svakako biti deo istog paketa, ali da dogovor tri liste u Beogradu može imati privremeni karakter, sve dok se ne završe pregovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o budućoj vlasti u republici.

- Mislim da će obrazac sa republičkog nivoa biti preslikan na nivo Beograda. Tek kada se formira koalicija na republičkom nivou, znaće se ko će činiti vlast u Beogradu, pa makar se i prethodno dogovoreni koalicioni sporazumi menjali - kaže Goati.

On u ovom trenutku veće šanse da formiraju buduću vladu daje proevropskim strankama, kako kaže, zbog „duha vremena i težnji društva", ali i imajući u vidu obećanja koje su pojedine partije dale u predizbornoj kampanji.

- Ta „liga gubitnika", koalicije okupljene oko DSS, SPS i radikali, dala je velika obećanja socijalno ugroženim kategorijama društva - veće plate i veće penzije, a taj program, kako su ga oni zamislili, desetak budžeta Srbije ne bi moglo da isprati. Pomoć koju Srbija sada dobija i investicije, sve bi se to brzo istopilo, oni bi doživeli stravičan sudar sa realnošću i zato bi takva vlada jako kratko trajala - kaže Goati.

Vuletić: Nacionalna vlada ili novi izbori

Profesor Fakulteta političkih nauka Vladimir Vuletić veruje da su, ukoliko radikali, narodnjaci i SPS formiraju gradsku vlast u Beogradu, moguća samo dva scenarija - koalicija te tri liste na republičkom nivou ili novi izbori.

- DS je najavio da neće praviti kompromis sa socijalistima i ne treba da ga pravi, odnosno da prepusti Beograd kako bi dobio mogućnost da formira vladu. U tom slučaju, čak i kada socijalisti sa SRS i narodnjacima ne bi hteli da prave vladu, imali bismo nove izbore - kaže Vuletić za „Blic".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.