Vesna Pusić: Hrvatska verovatno neće podržati kandidaturu Srbije u UN

Izvor: Blic, 31.Jan.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesna Pusić: Hrvatska verovatno neće podržati kandidaturu Srbije u UN

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je danas da će Hrvatska tek doneti definitivnu odluku o podršci za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali i navela da je verovatnije da neće podržati kandidaturu Srbije.

"Više je verovatno da nećemo (podržati kanididaturu Srbije). Ne mogu decidirano reći da će apsolutno takav stav biti", kazala je Pusićeva za beogradsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << televiziju B92.

Ona je navela da je kandidatura ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN kasno došla i da je neobična budući da se kandidatura priprema mesecima.

Pusićeva je podsetila da je Litvanija pretprošlog leta podnela kandidaturu i da se o tome dogovorila sa prethodnom Vladom Hrvatske.

"To ne znači da se danas (kada je promenjena vlada u Hrvatskoj) sve ukida i da ćemo preuzete obaveze smatrati nevažećim", kazala je Pusićeva.

Ona je istakla da Srbija ima jasnu podršku Hrvatske za dobijanje statusa kandidata za članstva u EU.

Govoreći o tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, Pusićeva je navela da je preduslov da se pitanje mogućnosti povlačenja tužbe Hrvatske protiv Srbije stavi na dnevni red rešavanje pitanja nestalih, opljačkane imovina i procesuiranja ratnih zločina.

"Ako smo u stanju to rešiti bilateralno, onda zaista po mom mišljenju možemo na dnevni red staviti povlačenje tužbe", kazala je ministarka spoljnih poslova Hrvatske.

Huligani

Ona je navela da napadi na navijače Hrvatske u Srbiji kao i napadi na navijače iz Srbije u Hrvatskoj nisu dobri za odnose dve države, ali da to ne treba tretirati kao stav Srbije prema Hrvatskoj ili obratno nego na te napadače treba gledati kao na izgrednike.

"Ne mislim da je to rezultat politike nego huliganstva", kazala je Pusićeva.

Titl

Povodom prevođenja srpskih filmova na hrvatski jezik, Pusićeva je kazala da je to apsurdno.

"Jezik razumememo, a ne treba da se pravimo da ga ne razumemo", kazala je ministarka spoljnih poslova Hrvatske.

Izbeglice

Govoreći o izbeglicama, Pusićeva je navela da se izbeglice mogu vratiti u Hrvatsku, da su se neke vratile i da predstoji donatorska konferencija u Sarajevu koja će ljudima bilo u Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni i Hercegovini omogućiti ili kompenzaciju s ozbirom na imovinu koju su izgubili ili smeštaj u novim uslovima.

Povezane vesti: Jeremić: Očekujem većinsku podršku sveta kandidaturi u UN Vesna Pusić: Hrvatska podržava region na putu ka EU Terci: EU nema novih uslova za Srbiju Počelo ispitivanje Danaca o zločinu u Dvoru na Uni 1995. Vesna Pusić krajem meseca u Beogradu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Hrvatska neće podržati Srbiju"

Izvor: B92, 31.Jan.2012

Beograd -- Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže za B92 da Hrvatska neće podržati Srbiju za predsedavajućeg Generalne Skupštine UN...Ona je dodala da o tome, ipak, nije doneta konačna odluka..."Više je verovatno da nećemo (podržati kanididaturu Srbije). Ne mogu decidirano reći...

Nastavak na B92...

Slovenija se nećka oko Jeremića

Izvor: Press, 31.Jan.2012

Slovenija još ne želi da se izjasni da li će podržati kandidaturu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN.

Nastavak na Press...

Vesna Pusić: Hrvatska verovatno neće podržati kandidaturu Srbije kao predsedavajuću u UN

Izvor: Blic, 01.Feb.2012, 04:15

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla je danas da će Hrvatska tek doneti definitivnu odluku o podršci za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali i navela da je verovatnije da neće podržati kandidaturu Srbije. .."Više je verovatno da nećemo (podržati kanididaturu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.