Izvor: Blic, 07.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbalne pretnje novinarima "Blica" i "Glasa Amerike" na tribini u Čaglavici

Tribinu u Čaglavici kojoj je prisustvovao kosovski premijer Agim Čeku, danas su obeležile verbalne pretnje dopisnicima "Glasa Amerike" i "Blica".

Na tribini "Integracija mladih u kosovsko društvo", pored Čekua učestvovao je i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Branislav Grbić.

On je rekao da se na Kosovo od 1999. godine vratilo 16 hiljada građana, od čega je 45 odsto povratnika srpske nacionalnosti.

Takva izjava ministra izazvala je reagovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novinara koji su upozorili da je broj povratnika mnogo manji na osnovu podataka međunarodnih institucija. Međutim, reagovanje novinara izazvalo je nezadovoljstvo učesnika tribine koji su predstavljeni kao "srpski omladinci".

Najagresivniji prema novinarima bili su ćerka i sin ministra Grbića Ana i Igor, koji su otvoreno zapretili dopisnicama "Glasa Amerike" Vesni Bojčić i "Blica" i Nedeljku Zejaku, da, kako su rekli "pripaze na sebe kad postavljaju takva provokativna pitanja".

Proverom u spisku učesnika trribine, novinari su ustanovili da je većina prisutnih zaposlena u ministarstvu za povratak i zajednice Vlade Kosova.

Učestvujući na tribini, Čeku je rekao da je realnost da će "Kosovo biti nezavisno, iako postoji nepoverenje Srba".

On je dodao da će masovniji povratak Srba početi kada Kosovo postane nezavisno.

Kosovski premijer je učesnicima tribine koji su se predstavili kao srpska omladina, obećao da neće biti, niti ima razloga za nasilje prema Srbima.

Čeku je rekao da status nije znak za uzbunu, već za povratak, integraciju i ekonomski razvoj.

Kosovski premijer je naglasio da nije tačno da je u Prištini pre 1999. godine živelo 40 hiljada Srba.

"Tu je bilo ljudi koji su bili zaposleni u administraciji, policiji, vojsci iz Užica, Čačka, Kraljeva i drugih mesta i oni neće nikada da se vrate", dodao je Čeku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.