Venecuela ima za cilj mirno rešenje teritorijalnog spora sa Gvajanom — Maduro

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2023, 00:47

Venecuela ima za cilj mirno rešenje teritorijalnog spora sa Gvajanom — Maduro

 
Venecuela će tražiti mirno i diplomatsko rešenje teritorijalnog spora sa Gvajanom, izjavio je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro u ponedeljak.
Nikolas Maduro je visoko cenio inicijativu da se organizuju razgovori sa predsednikom Gvajane Mohamedom Irfanom Alijem, koji će se održati 14. decembra u karipskoj ostrvskoj državi Sent Vinsent i Grenadini. „Smatram sazivanje sastanka licem u lice [sa predsednikom Gvajane] velikim dostignućem za Latinsku Ameriku i Karibe. Uvek smo pričali o tome, idemo ovim putem sa velikom voljom i glasom naroda Venecuele“, izjavio je predsednik. On je istakao da će Venecuela „tražiti i voditi mirno diplomatsko rešenje za sukob koji je nastao zbog nezakonitih odluka gvajanske vlade i Ekson mobila“. Predsednik je u pismu preneo zahvalnost premijeru Sent Vinsenta i Grenadina Ralfu Gonsalvesu, koji predsedava Zajednicom država Latinske Amerike i Kariba i zajedno sa Karipskom zajednicom je inicijator visokog razgovora na nivou za rešavanje teritorijalnog spora između Venecuele i Gvajane. Gvajana Esekiba Narodna skupština Venecuele usvojila je 6. decembra predlog zakona o zaštiti Gvajane Esekibe u okviru Venecuele na osnovu rezultata konsultativnog referenduma. Predlog zakona predviđa stvaranje 24. države Gvajane Esekibe na spornoj teritoriji. Nakon toga, Sjedinjene Države su najavile početak zajedničkih vežbi vazdušnih snaga sa vojskom Gvajane. Spor između Venecuele i Gvajane oko vlasništva nad površinom od 159.500 kvadratnih kilometara zapadno od reke Esekibo traje više od 100 godina. Ova teritorija čini više od dve trećine Gvajane i tamo živi 283.000 ljudi. Teritorijalni spor se intenzivirao 2015. otkrićem naftnih polja sa najmanje 10 milijardi barela nafte i davanjem koncesije od strane Gvajane Ekson mobilu za proizvodnju nafte na kontinentalnom pragu, čije granice nisu razgraničene.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.