Venci za nedužne žrtve Novosadske racije

Izvor: Blic, 23.Jan.2015, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venci za nedužne žrtve Novosadske racije

Grad Novi Sad danas je zajedno sa Eparhijom bačkom i Jevrejskom opštinom obeležio 73 godine od Novosadske racije, zloglasne akcije mađarskih okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, u kojoj je pobijeno i pod led Dunava bačeno nekoliko hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Centralnom komemorativnom skupu na Keju žrtava racije prisustvovao je i ministar pravde Srbije Nikola Selaković, koji je u ime Vlade Srbije položio venac kraj spomenika "Porodica".

Vence >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su kraj spomenika žrtvama Novosadske racije položili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Skupštine AP Vojvodine, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije i Matice romske, kao i predstavnici ambasada Izraela i Mađarske.

Centralni program počeo je u podne obraćanjem Vučevića, a potom je vrhovni rabin Srbije Isak Asiel održao komemorativni obred Jevrejske zajednice.

Pomen žrtvama u ime Srpske pravoslavne crkve služiti Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej, uz sasluženje novosadskog sveštenstva.

Molitveni pomen i polaganje cveća kraj spomen obeležja žrtvama Novosadske racije biće popodne održano i na plaži Štrand na Dunavu, na mestu gde su Novosađani, ubijeni tokom trodnevne racije u januaru 1942. godine, bacani pod led Dunava.

"Novosadska racija" je vojna akcija mađarske okupatorske vojske izvedena u Novom Sadu u kojoj je prema različitim istorijskim podacima pobijeno od 3.000 do 5.000 ljudi, čija je jedina krivica bila što nisu Mađari.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.