Veliki potencijali za veću saradnju Srbije i Portugalije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 11:43

Veliki potencijali za veću saradnju Srbije i Portugalije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i državni sekretar Portugalije Euriko Dijas Brilante razgovarali su danas u Beogradu o razvoju političkih i ekonomskih odnosa dve zemlje i saglasili se da postoje veliki potencijali za saradnju u oblasti energetike.

Mihajlović je istakla da je ova godina veoma važna za oblast energetike i da postoji mnogo potencijala za saradnju srpskih i portugalskih kompanija, posebno kada je reč o obnovljivim izvorima energije, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je iz resornog ministarstva.

"Doneli smo četiri nova zakona, koji predstavljaju bazu za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije, pripremamo novu strategiju razvoja energetike, kao i integrisani nacionalni plan za klimu i energetiku.

Prostora i mogućnosti za saradnju dve države i naših kompanija je mnogo, da razmenimo iskustva i znanja, s obzirom na vaše iskustvo, posebno ako govorimo o obnovljivim izvorima i zelenoj energiji“, rekla je ona.

Brilante je istakao da je pre 10 godina bio u Srbiji i da danas vidi dosta promena nabolje i naglasio da je energetika tema budućnosti.

On je naglasio da su zelena energija, obnovljivi izvori energije i klimatske promene veliki izazovi i važne teme i zahvalio se na podršci koja se pruža portugalskim kompanijama.

"Cenimo vašu posvećenost u privlačenju stranih investicija. Pokrenuli smo i veliki projekat u oblasti zelenog vodonika, a želimo da ulažemo i u električne automobile. Mnogo je potencijala, da razmenimo iskustva i poglede i unapredimo ekonomsku saradnju dve države", rekao je on i dodao da se 2022. godine obeležava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Portugala.

U saopštenju se navodi da je na sastanku bilo reči i o sporazumu koji će dve države potpisati u oblasti zaštite životne sredine, kao i o seminaru koji će se zajednički realizovati sa ciljem unapređenja saradnje srpskih i portugalskih kompanija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.