Vekarić: Uskoro sporazum tužilaštava Srbije i BiH

Izvor: S media, 24.Maj.2011, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vekarić: Uskoro sporazum tužilaštava Srbije i BiH

Bruno Vekarić najavio sporazum o saradanji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine u julu. Prema rečima zamenika tužioca za ratne zločine, u potpisivanju sporazuma učestvovaće i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je da će sporazum o saradanji tužilaštava Srbije i Bosne i Hercegovine, koji BiH već duže odbija da potpiše, verovatno biti potpisan u julu u Hagu, i da u njemu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << neće biti ništa što je protivno našim zakonima.

"Stav BiH je da počiniocima bude suđeno tamo gde je zločin počinjen. Međutim, Srbija ima zakon o toj nadležnosti, tako da će u skladu s tim biti i stav Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Ništa što je protivno našim zakonima mi ne možemo da prihvatimo i nismo prihvatili", rekao Vekarić za današnji "Glas Srpske".

Vekarić je rekao da je usaglašen prednacrt, uz posredovanje i međunarodnih faktora, pre svega SAD i Evropske komisije.

"Našli smo neko rešenje koje je zadovoljavajuće za sve. To će biti dogovor sličan onom kakav je Srbija već potpisala sa Hrvatskom i Crnom Gorom", rekao je on i dodao da sporazum mogao biti potpisan početkom jula u Hagu.

Prema njegovim rečima, u potpisivanju sporazuma učestvovaće i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, kao i svi tužioci koji će se tačno dogovoriti o datumu.

Vekarić: Srbija i BiH ustupaju dokaze od 1. jula

Vekarić: Bramerc zadovoljan sastankom

Istraga o zločinu u Dvoru na Uni

"Želimo i da stavimo akcenat na tužilačke stvari, a ne na politička pitanja koja su se u javnosti pojavila u vezi sa nekim predmetima u kojima se istraga vodi u obe države", rekao je Vekarić.

On je kazao da je pronađen model koji nije protivan ni jednom ni drugom zakonodavstvu i koji se zasniva na principu dobrovoljnosti.

"Dakle, ako neko želi da ustupi dokaze jednoj strani, a druga strana želi da prihvati i da vodi taj predmet do kraja, onda se to realizuje. Ukoliko postoje suprotnosti u tom principu dobrovoljnosti, odnosno željama, onda od toga nema ništa", rekao je Vekarić.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.