Vejvoda: Tadić i Josipović da se suoče sa preostalim izazovima

Izvor: Blic, 28.Mar.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejvoda: Tadić i Josipović da se suoče sa preostalim izazovima

Predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadic i Ivo Josipović su se u Briselu predstavili kao nova generacija lidera sa Zapadnog Balkana koji su voljni da se u evropskom duhu suoče sa preostalim izazovima, spremni da rade zajedno, izjavio je danas direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda.

Vejvoda, koji je vodio deo panela posvećenog Balkanu tokom "Briselskog foruma 2010," izneo je za Tanjug da su predsednici Tadić i Josipović u diskusiji istakli, kao i nekoliko dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ranije prilikom njihovog prvog susreta u Opatiji, "da su spremni da rade zajedno u duhu evropskog partnerstva, evropskih vrednosti."

"To pozitivno usmerenje prema budućnosti su (predsednici Tadić i Josipović) uspeli da prenesu, i aplauz koji su doživeli, koji je trajao gotovo pet minuta, je zaista pokazao da je ono što su izrazili, uspelo da uhvati duh publike koja je tu bila", istakao je Vejvoda.

Otuda Vejvoda smatra da će pomenuti panel biti veoma važan, jer mnoge od ličnosti koje su mu prisustvovale, učestvuju u određivanju politike u međunarodnim okvirima.

Oni će preneti u svoje ustanove i u svoje zemlje, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Evropi, u Aziji, "upravo taj duh spremnosti da Balkan dalje sebe stabilizuje i uspostavi jačanje temelja mira," ocenio je Vejvoda.

Briselskom forum, koji Maršalov fond organizuje već petu godinu za redom, je međunarodni skup političara, ekonomista, ljudi koji se bave spoljnom i bezbednosnom politikom. Vejnovda je izneo da je na veoma uspešnom trodnevnom skupu učestvovalo oko 500 ljudi.

Forum je obuhvatio najširi mogući obim tema koje su od interesa za svetsku politiku, od pitanja Avganistana, Iraka i Bliskog istoka, do klimatskih promena, globalne ekonomske krize.

U tom sklopu je jedna od plenarnih sednica bila posvećena Balkanu u 2010. godini, a organizatori imali priliku da ugoste predsednike Tadića i Josipovića, američkog republikanskog senatora Džordža Vojnoviča i evropskog komesara za proširenje Štefana Filea.

"Panel koji je bio posvećen Zapadnom Balkanu je izazvao ogroman interes. Po mišljenju većin ljudi, zaista je bio možda najuspešniji panel ukupno," izneo je Vejvoda.

Maršalov fond je američka javna institucija posvećena unapređenju veće saradnje i razmevanja između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Fond je nazvan po američkom državniku Džordžu Katletu Maršalu (1889-1959), generalu, zapovedniku kopnenih snaga, državnom sekretaru i ministru odbrane, za koga je britanski premijer Vinston Čerčil rekao da je bio "tvorac pobede" saveznika u Drugom svetskom reatu.

Za tzv. Maršalov plan koji je inicirao radi obnove razorene Evrope posle Drugog svetskog rata, dobio je 1953. godine Nobelovu nagradu za mir.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.