Varga: Proces privatizacije medija nepravedan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varga: Proces privatizacije medija nepravedan

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Laslo Varga ocenio je danas da je proces privatizacije bio nepravedan prema medijima na jezicima manjinskih zajednica.

Varga je za RTV rekao da veruje da će država naći rešenje za Tanjug, a da je do sada u procesu privatizacije ugašeno više od deset manjinskih medija u Vojvodini.

"Ako gledamo smisao celog privatizacionog procesa naravno da je Tanjug najveći učesnik i za njega će se na neki način >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << naći rešenje i ja verujem da će on opstati, a dobar deo najmanjih, koji nisu morali da budu privatizovani, će biti ugašen", istakao je Varga, koji je ujedno i jedan od osnivača Mađarskog pokreta.

Taj pokret je nedavno tražio od nadležnih da sačuvaju redakciju na mađarskom jeziku na Radio Subotici.

Laslo Varga je rekao i da je privatizacija takvih medija mogla da se izbegne i da je bila potpuno nepotrebna.

"Interesantno je da su mediji dospeli u takav paket privatizacije jer niko nije razdvojio to pitanje na dva dela. Logično je da država izađe iz vlasništva medija na primeru agencija, jer ako postoje tri agencije, a jednu od njih finansira država, stvara se neravnopravnost. Toga nema kod manjinskih medija, jer oni ne utiču na tržište i taj deo medijskog prostora nije atraktivan za bilo kakvu tržišnu utakmicu. U tom smislu meni je nerazumljivo zašto su se i ti mediji našli u paketu izlaska države iz medija, jer je to iz tog aspekta bilo nepotrebno", ocenio je Varga.

On je istakao i da su sredstva koja su se izdvajala za manjinske medije bila mala u odnosu na ona koja su se izdvajala za ostale medije, te da za njihovu privatizaciju nije bilo nijednog racionalnog argumenta.

Varga je dodao i da se ukidanjem Tanjuga Srbija neće približiti bilo kakvom evropskom standardu, jer u mnogim državama postoje državne agencije, ali da država mora da otkloni problem velike prednosti Tanjuga u odnosu na ostale agencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Logično je da država izađe iz vlasništva u Tanjugu

Izvor: Akter, 09.Nov.2015

Poslanik Narodne skupštine i jedan od osnivača Madjarskog pokreta Laslo Varga izjavio je danas da je privatizacija medija na jezicima nacionalnih manjina "mogla da se izbegne", dok je izlazak države iz vlasništva Novinske agencije Tanjug ocenio kao "logičan" potez.."Logično je da država izadje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.