Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varadi: Inicijativa Srbije pred UN ima smisla

KELN - Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je da je dobra inicijativa Srbije da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Varadi je u untervjuu radiju "Dojče vele" istakao da zahtev Srbije ima smisla imajući u vidu da je pitanje nezavisnosti i priznanja, odnosno nepriznanja Kosova, Južne Osetije i Abhazije postalo, kako je ocenio, "jedno vruće pitanje".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Varadi, koji je zastupnik Srbije u sporovima sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde, objasnio je da je, u svetlu tih okolnosti, njemu kao pravniku teško da ne podrži ideju da se o zahtevu Srbije izjasni "najviša pravna instanca na svetu".

On je izjavio da je veliko pitanje da li će inicijativu Srbije podržati većina u Generalnoj skupštini UN pošto je to "političko pitanje".

Varadi smatra da inicijativa Srbije zaslužuje hitan postupak i dodaje da bi sama Generalna skupština UN mogla to da zatraži. "Zato bi bilo povoda jer ima razloga da se ovo pitanje sa tih vrlo osetljivih političkih kontroverzi nekako dovede u mirnije vode", naveo je Varadi.

On je objasnio da bi, u slučaju da postupak bude hitan, savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde moglo da se dobije za godinu dana od podnošenja zahteva, a u suprotnom slučaju, na odgovor tog suda bi se čekalo više od dve godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Varadi: Naša inicijativa pred UN ima smisla

Izvor: Blic, 30.Avg.2008

Inicijativa Srbije prema UN da se naloži tom sudu da da svoje mišljenje o proglašenju nezavisnosti Kosova ima smisla, ocenio je profesor međunarodnog prava i zastupnik Srbije u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde, Tibor Varadi...S obzirom na to da je u poslednje vreme pitanje nezavisnosti...

Nastavak na Blic...

„Dobra“ inicijativa Srbije pred UN

Izvor: Glas javnosti, 31.Avg.2008, 07:37

KELN - Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je da je dobra inicijativa Srbije da Generalna skupština UN zatraži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova...Varadi je u intervjuu Radiju Dojče vele istakao da zahtev Srbije ima...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.