Vamen: Moguća kandidatura 1. marta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vamen: Moguća kandidatura 1. marta

BEOGRAD -

Danski ministar za Evropu Nikolaj Vamen boravio je danas u poseti Beogradu gde je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i drugim srpskim zvaničnicima razgovarao o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama Srbije.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i danski ministar za evropske poslove Nikolaj Vamen ocenili su danas u Beogradu da je Srbija napravila veliki napredak poslednjih meseci u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procesu evrointegracija, ali da ne treba prejudicirati odluku Evropskog saveta o njenoj kandidaturi jer cilj još nije dostignut.

"Ovoga trenutka smo bliži nego u decembru pozitivnoj odluci Evropskog saveta. Međutim, posao nije gotov, odluka nije doneta i ovo je momenat u kome nikako ne treba prejudicirati ishod. Ovo je trenutak da se konstatuje progres, pozitivan momentum postoji ali cilj nije dostignut", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare.

Vamen je izrazio nadu da je moguće za Srbiju da 1. marta dobije status kandidata za članstvo u EU kao i da su pred njom u narednim danima veoma važni razgovori u tom procesu.

"Još ne znamo ishod tih diskusija, ali se nadam da će naredni dani doneti progres i da ćemo moći da učinimo mogućim za Srbiju da dobije status kandidata, i to je poruka danskog predsedavanja srpskoj vladi danas ovde", poručio je Vamen i dodao da je sa Jeremićem imao veoma "plodne razgovore" na tu temu.

Jeremić je istakao da će progres u dijalogu Beograda i Prištine biti ključni element u odluci evropskih vlada o statusu kandidata Srbije i dodao da se stav Srbije u pregovorima nije promenio niti će se promeniti.

"Mi se nadamo da će biti moguće postići napredak u tim pregovorima, ali platforma Srbije... se nije promenila između decembra i danas, niti će se menjati, u martu ili u bilo kom drugom mesecu. Ja se samo nadam da će biti dovoljno političkog razuma i volje sa svih strana da se učini taj korak napred jer ucvršćivanje evropske perspektive za Srbiju i zapadni Balkan je u interesu svih", poručio je Jeremić.

Danski ministar je istakao da je veoma važno da i Beograd i Priština učine sve što je neophodno da postignu kompromis "na jedan konstruktivan način".

"Jasna poruka danskog predsedavanja Unijom Vladi Srbije ali i Prištini biće da je sada vreme da (dve strane) preduzmu neophodne korake da se postigne saglasnost i razumevanje", istakao je Vamen.

Jeremić je naveo da je rezultat referenduma na severu Kosova pokazao ono što je bilo i ranije poznato - "da Srbi sa severa Kosova ne prihvataju institucije Prištine i da su odlučni u tome".

"To smo znali i ranije i to je sastavni deo realnosti na terenu, i ne može biti ignorisan", poručio je Jeremić.

Jeremić je rekao da je zavalio Danskoj na "konzistentnoj podršci" evropskom procesu zemalja zapadnog Balkana, dodajući da je to od velikog značaja imajući u vidu da u ovom polugodištu Danska predsedava EU.

On je naveo da misli da su uslovi za sticanje kandidata Srbije vrlo precizno definisani na poslednjem Savetu EU u decembru i da očekuje da će to biti "rukovodeći set, u okviru koga će se odlučivati u martu".

"Ne očekujem da će doći do novih uslova koji bi mogli u narednih nekoliko dana da iskrsnu", poručio je Jeremić.

Vamen je dodao da će davanje statusa kandidata Srbiji biti zasnovano na činjenicama, odgovorajući na pitanje novinara da li je njegova zemlja dobila pismo vlade iz Prištine u kome se EU poziva da ne odobri status kandidata Srbiji.

"Želim da kažem veoma jasno da će davanje statusa kandidata Srbiji biti zasnovano na činjenicama, a ne na pismima bilo koje strane. Gledaćemo ono što je postignuto, i na osnovu toga će EU doneti odluku, i tako treba da bude", poručio je Vamen.

Na pitanje da prokomentariše informacije da bi Litvanija mogla da blokira kandidaturu Srbije za EU zbog borbe oko kandidature za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, u kojoj su Beograd i Vilnjus glavni rivali, i da li bi u tom slučaju Srbija povukla svoju aplikaciju za UN, Jeremić je poručio:

"Što se tiče kandidature Srbije za generalnu skupštinu UN ona sasvim sigurno neće biti povučena."


Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.