Usvojeni antikorupcijski i „šengenski” zakoni

Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojeni antikorupcijski i „šengenski” zakoni

Poslanici juče izglasali propise o zaštiti podataka o ličnosti, o zaštiti državne granice, o strancima, o oduzimanju imovine stečene kriminalom i o osnivanju agencije za borbu protiv korupcije

Narodna skupština Srbije usvojila je juče set akata neophodnih za liberalizaciju viznog režima, odnosno za stavljanje naše zemlje na „belu šengensku listu” i paket antikorupcijskih zakona.

Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti propisano je da svaki građanin >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ima pravo na zaštitu ličnih podataka, „ali organ vlasti može obrađivati lične podatke nekog lica i bez njegovog pristanka, ukoliko je to neophodno radi ostvarivanja interesa nacionalne i javne bezbednosti, odbrane zemlje, sprečavanja, otkrivanja, istrage i gonjenja za krivična dela, ekonomskih interesa države i zaštite zdravlja i morala”. Zaštitom podataka o ličnosti baviće se poverenik za informacije i zaštitu podataka o ličnosti, kojem „rukovodilac obrade podataka može ograničiti pravo pristupa, s tim što će o razlozima za ograničenje morati da zatraži mišljenje Vrhovnog kasacionog suda”. Poslanici su ratifikovali i Dodatni protokol uz Konvenciju o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka u vezi sa nadzornim organima i prekograničnim protokom podataka.

Skupština je usvojila i zakone o zaštiti državne granice i o strancima, kojima je, kako je rekao Ivica Dačić, ministar policije, „utvrđena otvorenost granice za slobodan protok ljudi i robe i zatvorenost za sve vidove kriminalnih aktivnosti, kao i uslovi za ulazak i boravak stranaca u Srbiji, sa ili bez vize, do 90 dana”. Zakonom o zaštiti državne granice propisano je da se granična policija bavi svim poslovima obezbeđivanja državne granice. Zakonom o strancima uvedeno je više vrsta viza – aerodromska, tranzitna i vize za kraći i privremeni boravak. Zakon o strancima ne odnosi se na izbegla lica.

Zakonom o oduzimanju imovine, proistekle iz krivičnog dela, predviđeno je formiranje specijalne jedinice u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, koja će se baviti isključivo finansijskom istragom sa ciljem otkrivanja imovine stečene kriminalom, dok će pri Ministarstvu pravde biti formirana posebna direkcija koja će upravljati oduzetom imovinom. U zakonu su taksativno navedena krivična dela, čijim počiniocima će se oduzimati imovina, ukoliko njena vrednost prelazi milion i po dinara.

Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela utvrđeno je da se „firmama za koje se utvrdi da su svoju delatnost u celini, ili u znatnoj meri, stavile u funkciju vršenja krivičnih dela može izreći mera prestanka pravnog lica, odnosno brisanje iz registra koje vodi nadležni organ”.

Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije uređeno je „osnivanje, pravni položaj, nadležnost, organizacija i način rada agencije za borbu protiv korupcije, pravila u vezi sa sprečavanjem sukoba interesa pri obavljanju javnih funkcija i prijavljivanjem imovine lica koja obavljaju javne funkcije, postupak i odlučivanje u slučaju povrede ovog zakona”.

Izmenama Zakona o finansiranju političkih partija, koje su juče usvojene, propisano je da stranke dostavljaju svoje finansijske izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije, umesto, kao do sada, Republičkoj izbornoj komisiji. Agencija će preuzeti i kontrolu tih izveštaja od skupštinskog Odbora za finansije.

Skupština je ratifikovala i četiri međunarodna ugovora, „teška” 186 miliona evra, namenjena za velike infrastrukturne objekte. Realizacija ovih ugovora, kako je rekla Verica Kalanović, ministar za Nacionalni investicioni plan, omogućiće, između ostalog, rekonstrukciju beogradskog mosta „Gazela”, izgradnju 500 stanova i unapređenje ekologije.

-----------------------------------------------------------

Studentima olakšan upis

Poslanici su juče usvojili i izmene Zakona o visokom obrazovanju, kojima se, kako je rekao Žarko Obradović, ministar prosvete, stvaraju uslovi da što veći broj studenata upiše godinu. Prema njegovim rečima, to ne bi bilo moguće, ukoliko se broj bodova potreban za upis godine ne smanji sa 60 na 42. Ministar je kazao da država nema mogućnosti da finansira sve studente, mada „bih ja voleo da može”. On je rekao i da mu je u prvobitnom razgovoru sa studentima rečeno da su zadovoljni izmenama zakona, ali i amandmanom Jagode Jorge (DS), osim u delu koji se odnosi na kvotu od 20 odsto. Obradović je istakao: „Potpuno nezasluženo se sručila lavina kritika na koleginicu Jorgu da ona nešto izmišlja. Rekao sam studentima da ta kvota od 20 odsto postoji u zakonu već dve godine.” Obradović je dodao da će se 1. novembra, posle završetka oktobarskog roka, znati tačan broj studenata koji su ispunili uslov i da li svi studenti koji su dali uslov, mogu biti finansirani iz budžeta.

-----------------------------------------------------------

„Nada Koštunica”

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović nasmejala je juče poslanike pozicije i opozicije, kada je rekla: „Stavljam na glasanje predlog narodnog poslanika Nade Koštunice...” Opozicionari su je nagradili i aplauzom, a predsednica se i sama nasmejala, izvinila i ispravila, pa su se poslanici izjasnili o predlogu Nade Kolundžije, šefa poslaničke grupe ZES-a.

M. Čekerevac

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.