Usvojen predlog izmena i dopuna Zakona o osiguranju depozita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2019, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen predlog izmena i dopuna Zakona o osiguranju depozita

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u cilju zaštite depozita fizičkih lica, preduzetnika, mikro, malih i srednjih pravnih lica u slučaju stečaja i likvidacije banke i radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

Predloženim izmenama i dopunama vlada nastoji da u uslovima stabilnosti finansijskog sistema, ovaj sistem dodatno uskladi sa međunarodnom praksom i standardima, kao i pravnim tekovinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske unije, saopštila je vladina Kancelarija za saradanju sa medijima.

Na sednici je usvojen Zaključak o usvajanju Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja za koji je opredeljeno ukupno 300 miliona dinara bespovratnih sredstava.

S obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije sistemska podrška malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu, ovim programom vlada podstiče finansiranje mladih preduzetnika, starosti od 18 do 35 godina, žena preduzetnica, povratnika i preduzetnika koji ulažu u poljoprivredni sektor.

Vlada je usvojila i Zaključak kojim se utvrđuju dodatni budući pravci razvoja Naučno-tehnološkog parka Beograd za potrebe ubrzanog tehnološkog razvoja Republike Srbije za koje je obezbedila 30 miliona dinara.

Sredstva će biti korišćena za razvoj novih programa koji će ohrabriti mlade da započnu novi biznis, kao i za razvoj usluga Naučno-tehnološkog parka Beograd, što će dovesti do stvaranja uslova za radno angažovanje velikog broja mladih visokoobrazovanih i samim tim njihov ostanak u zemlji.

Na sednici je usvojen i Zaključak o davanju saglasnosti da Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Republike Srbije sa Ministarstvom za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije zaključi sporazum o saradnji u oblasti digitalne transformacije.

Cilj sporazuma je promovisanje saradnje i pružanje podrške u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija kroz sprovođenje aktivnosti širenja znanja "Srbija digitalizuje", navedeno je u saopštenju.

Zakon prvi put prepoznaje i poslovni model prodaje "dropshiping", koji se, inače, već primenjuje u praksi, a odvija tako što roba fizički ne stiže do trgovca, već direktno od proizvođača putuje ka kupcu.

Predlogom zakona bliže su uređeni i prodajni podsticaji tako što su definisani osnovni oblici sniženja - akcijska prodaja, sezonsko sniženje i rasprodaja i za svaki od njih posebna pravila.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini, na koji je podneto 14 amandmana, uvode se mehanizmi za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta.

Ukoliko to ne učine, pravna lica će novčano biti kažnjena sa 100.000 dinara do 1,5 miliona dinara pravno lice, a preduzetnici od 10.000 do 300.000 dinara.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o robnim berzama.

Gojković:Gde su zakoni iz oblasti zaštite zivotne sredine?

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kritikovala je danas Ministarstvo za zaštitu životne sredine, rekavši da nema zakonskih rešenja iz te oblasti u skupštinskoj proceduri.

“Shvatite ovo kao moju kritiku, jer uveliko kaskamo. Ministar (Goran Trivan) je aktivan, skreće pažnju na probleme koji se tiču zaštite životne sredine, ali mi potrebne zakone u proceduri nemamo”, primetila je Gojković.

Gojković, koja je, inače, predsednica Odbora za zaštitu životne sredine je naglasila da želi da ojača ulogu skupštinskih odbora, pre svega odbora koji se tiče ekologije, kao i nadzornu ulogu parlamenta.

“U tom pravcu, dobro bi došlo da je ministar za zaštitu životne sredine prisutan. Ponudila sam tri termina za održavanje odbora i nismo očigledno mogli da nađemo obostrano zadovoljavajući termin. Molim vas da sledeći put uložimo napore da ministar dođe i razgovara sa poslanicima”, poručila je Gojković Trivanovim saradnicima iz Ministarstva.

Ona je ukazala i da ne postoje krovni zakoni koji bi bili osnova za podzakonska akta.

Gojković je navela da je, recimo Nacrt zakona o klimatskim promenama završen 2017.godine, ali da se on još nije pojavio u proceduri.

“Ministar nam je prošli put rekao na sastanku da je obavljena javna rasprava. Moje pitanje je jednostavno, ako je već prošlo dve godine, kada mozemo da racunamo da će se zakon pojaviti u proceduri”, upitala je Gojković.

Ona je dodala da pre nego taj predlog zakona dođe pred poslanike, treba omogućiti i javno slušanje.

Primetila je da u izveštaju o radu Ministarstva za zaštitu životne sredine o kojem se danas raspravlja nije naveden problem finansiranja reciklera sa kojima je ona razgovarala.

Priverdnici su joj, kaže, objasnili da bankama duguju 30 miliona evra, te da njihovo finansiranje nije stabilnost i da u tom smislu postoji opasnost da 16.000 ljudi ostane bez posla.

Sekretar Ministarstva Branislav Atanasković odgovorio je da Ministarstvo reciklerima duguje dve milijarde i 190 miliona dinara, da Ministarstvo finansija zna za taj problem i da su spremni da novac isplate čim ga dobiju iz budžetske rezerve.

Kada je reč o Nacrtu zakona o klimatskim promenama, po njegovim rečima, on će u skupštini biti do kraja godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanička pitanja, pa rasprava o amandmanima

Izvor: RTS, 18.Jul.2019

Na dnevnom redu Skupštine Srbije, kao i svakog četvrtka, su poslanička pitanja nakon čega skupština nastavlja rad raspravom o amandmanima na set zakona iz oblasti trgovine koje je pre dva dana obrazložio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.