Izvor: Blic, 05.Jul.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o ministarstvima

Skupština Srbije usvojila je kasno sinoć zakon o ministarstvima, koji predviđa da nova vlada ima 27 članova - premijera, 24 ministarskih resora, četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri, i jednog ministra bez portfelja.

Zakonom su predviđena i tri nova ministarstva - životne sredine i prostornog planiranja, za ljudska i manjinska prava i za Nacionalni investicioni plan (NIP).

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje obavljaće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslove vezane za prostorno planiranje i urbanizam, utvrđivanje uslova za izgradnju objekata, uređenje stambeniih odnosa i poslovanja, građevinsko zemljište i komunalnu infrastrukturu. U opisu posla tog resora biće i utvrđivanje uslova zaštite životne sredine.

Ministarstvo za NIP će, između istalog, obavljati poslove vezane za razvoj i unapređenje projekata NIP-a, strateško planiranje, iniciranje i sprovođenje projekata, raspisivanje javnog poziva za odabir projekata, predlaganje vladi projekata i projektovanje budžeta za te projekte.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava obavljaće poslove koji se odnose na opšta pitanja položaja pripadnika nacionalnih manjina, izbor savete manjina, zaštitu i unapređenje ljudskih i manjinskih prava i izradu zakonskih propisa iz te oblasti.

Usvojene izmene zakona o vladi

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su sinoć izmene Zakona o vladi, kojim je predviđeno da prvi potpredsednik bude i zamenik predsednika vlade, sa svim ovlašćenjima premijera, a da premijer ima odlučujući glas prilikom nerešenog izjašnjavanja.

Za ovo zakonsko rešenje glasalo je 129 poslanika, protiv je bilo 28, od ukupno 157 prisutnih poslanika. Radikali nisu učestvovali u glasanju.

Zakon precizira da predsednik vlade određuje jednog potpredsednika za prvog potpredsednika - zamenika predsednika vlade, koji ga zamenjuje za vreme odsutnosti ili sprečenosti. Zamenik će imati sva ovlašćenja predsednika vlade, izuzev predlaganja izbora ili razrešenje članova vlade.

Prvi potpredsednik vlade, odnosno zamenik premijera, imaće nadležnost da pomaže premijeru u vođenju i usmeravanju vlade, staranju o jedinstvenom političkom delovanju vlade i usklađiivanju rada članova vlade. U obrazloženju ove izmene navodi se da je ona potrebna zbog preciziranja postojećih odredbi u slučjau odsutnosti ili sprečenosti predsednika vlade.

Druga novina predviđa da, ako vlada ima paran broj članova, odluka vlade se donosi ako za nju glasa najmanje polovina svih članova vlade, pod uslovom da je za odluku glasao premijer.

Zakon, koji su predložila 122 poslanika vladajuće većine, stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku".

Nova vlada imaće, kao i do sada, ministarstva spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, pravde i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Imaće takođe i ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, rudarstva i energetike, infrastrukture, državne uprave i lokalne samouprave, trgovine i usluga, nauke i tehnološkog razvoja, prosvete, omladine i sporta i zdravlja.

Nova vlada imaće i ministarstva telekomunikacija i informatičkog društva, rada i socijalne politike, kulture, za Kosovo i Metohiju, vera i dijaspore.

Zakonom su osnovane i posebne organizacije - sekretarijat za zakonodavstvo, zavod za razvoj, zavod za statistiku, hidrometeorološki i geodetski zavod, direkcija za imovinu, zavod za informatiku i internet, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza.

Predviđeni su i Centar za razminiranje, Zavod za intelektualnu svojinu, direkcija za unutrašnje plovne puteve, Geomagnetski zavod i Zavod za socijalno osiguranje. Usvajanjem ovog zakona, koji stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku, stekli su se uslovi za izbor nove vlade.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nova vlada već poznata: DS-u najviše resora, Dačić potpresednik i ministar policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jul.2008

BEOGRAD- Srbija bi u ponedeljak trebalo da dobije novu vladu, u kojoj će najveći broj resora voditi Demokratska stranka. Nova Vlada Srbije imaće 27 članova - premijera, 24 ministarska resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada će imati i jednog ministra bez portfelja,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.