Izvor: B92, 20.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavna potkomisija nastavlja raspravu o Ustavnoj povelji

Beograd -- Ustavna potkomisija naredne nedelje nastavlja sa raspravom o Ustavnoj povelji a, kako saznaje B92, na dnevnom redu će se naći još jedno od važnih pitanja o funkcionisanju buduće državne zajednice. Konkretno, kako će ona biti predstavljena pred međunarodnim finansijskim institucijama. Prema rečima predsednika Saveta crnogorske Centralne banke Ljubiše Krgovića, za Crnu Goru apsolutno nije prihvatljivo da tzv. fiskalni agent prema MMF-u i Svetskoj banci bude buduća Narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banka Srbije, na čemu, kako tvrdi, insistira srpska strana. Krgović takođe smatra da buduća državna zajednica neće imati "institucionalne prerogative" koji predviđaju jedinstvenu adresu za odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Vesna Kostić iz kancelarije Svetske banke u Beogradu, za B92 kaže da, po pravilima ove organizacije, fiskalni agent za jednu državu može biti samo jedna institucija. "Interno je pitanje Srbije i Crne Gore koja će to institucija biti i to nije stvar Svetske banke", kaže Vesna Kostić. "Po pravilima Svetske banke, jedna zemlja samo može biti predstavljena na jednoj adresi. Naš pravni stručnjak je nedavno razgovarao sa predstavnicima Ustavne komisije iz Srbije i Crne Gore i, koliko smo mi shvatili, kako smo pročitali Ustavnu povelju, i iz tih razgovora je proizašlo da će biti jedna adresa. Ne mora da znači da, recimo, depozitna agencija, fiskalna agencija i korespodentska agencija, što su adrese sa kojima će sarađivati Svetska banka, one ne moraju biti iste, ali za svaku od tih agencija mora biti samo jedna adresa, jer su to, prosto, pravila koja propisuje 'Article of agreement', neka vrsta statuta Svetske banke", rekla je Vesna Kostić.

Predstavnik skupštine Srbije u Ustavnoj potkomisiji Boško Ristić za B92 demantuje Krgovićeve tvrdnje o zahtevima srpske strane, ali ističe da su predstavnici međunarodnih finansijskih organizacija do sada pokazali veliko poverenje u Narodnu banku Jugoslavije, odnosno, buduću Narodnu banku Srbije. "Ukoliko Crna Gora ima rešenje prihvatljivo za obe strane, da to ne bude Narodna banka Srbije, nego neko treće lice, koje će adekvatno zastupati fiskalne interese Srbije i Crne Gore u svetskim finansijskim tokovima, mi ćemo to prihvatiti. Može to da bude i crnogorska nacionalna banka, međutim, ja nisam siguran, pošto oni nemaju svoju sopstvenu valutu, da oni mogu da budu depozitari i garant za preduzete međunarodne obaveze, sobzirom da za preduzete međunarodne obaveze mora da se položi odgovarajući iznos domaće valute kao garancija za povučene međunarodne aranžmane", rekao je Ristić. Ljubiša Krgović smatra da rešenje treba tražiti polazeći od odredbi o ravnopravnosti država članica, i imajući u vidu postojanje dva monetarna i ekonomska sistema. Upitan da li očekuje da li će ovo finansijsko pitanje biti nova prepreka za skoro donošenje Ustavne povelje, Boško Ristić kaže: "Ja tu za sada ne vidim spor već različita gledišta, ona još nisu bila predmet rasprave na Ustavnoj potkomisiji, ja mislim da ćemo to rešiti, a ministarstva finansija Srbije i Crne Gore će verovatno ponuditi neko zajedničko rešenje, koje će biti prihvatljivo i za nas. Znači, tu nema uslovljavanja, moraćemo da se dogovaramo, ja očekujemo da ćemo napraviti kompromis u ponedeljak ili utorak", rekao je Ristić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.